Te hányszor használod fel sütésre ugyanazt az étolajat? (tudásbázis)
Az attol fugg,hogy elotte mit sutottem benne.
Ha csak krumplit,akkor 2-szer is..ha mar valami mast,akkor csak 1-szer.
Engem évek óta foglalkoztat, hogy baromi egészségtelen lehet az étolaj.
Azt figyeltem meg, hogy egy vaslábosban sütöttem a krumplit, ha olajat használtam a vájatában olyan ragacsos valami keletkezett, de az edény oldala is ragacsos lett, ha kifröccsen az is olyan ragacsos. Ha zsírt használtam nem ragacsosodott össze, simán mosogatóval lejön a zsír.
Ezek után elkezdtem gondolkodni, ha az olaj mindenen ragacsos bevonatot képez, akkor a beleinkben is ua. lehet a helyzet.
Aztán olvastam, hogy 1 csepp olaj EZER liter vizet szennyez el. Elgondolkodtató számomra.
Hát, hogy anyós!!
:)))))))))
A mennyiség nem mindegy. A férjem módszerétő külön hülyét kapok. Ő kis lábasban, kevés olajban süt, és az a fél marék krumpli, amit beletsz ágaskodik kifelé :/ Ezt felhasználja nem tudom hány alkalommal (ha én ki nem cseszem), szal nálunk még így sem fogy sok.
A tojás főzés hasonló családi hagyományokat ápol. Náluk félig kilóg a vízből a tojás, és órákig párologtatják a vizet, nem forralják fel. Anyós szerint ez spórolás. Hát, szerintem meg konyhai barbárság meg a logika hiánya.
Nálam szinte napi használatban van a fritőz. Kissé luxus lenne kiborogatni az olajat. Csak azért meg nem fogok valami ócskább szart venni, hogy nyugodtabb szívvel dobjam ki egy marék krumpli után.
Nyilván hal meg fasírt után kuka, bár azokat a fritőzbe be sem teszem.
Azért az olajsütőből minden alkalommal kiönteni 2 l olajat kicsit luxus. Én a kaja ízén nem veszem észre, hogy nem "friss" az olaj. Ha fasírtot, vagy halat sütök, akkor nyilván kuka utána, mert azt tényleg meg lehet érezni.
Nem is tudtam, hogy benzinkutakon le lehet adni a régi olajat, mindig kínlódok vele, flakonba öntögetem, kidobálom, az meg egy csomó helyet foglal a kukában, de akkor ezentúl elviszem a kúthoz. Szeméttelep? Szégyen, de fogalmam nincs, hol van ilyen nálunk Debrecenben.
A barátnőm férje a múltkor 1 liter olivaolajban sütött ki egy marék krumplit :-)))) Na az kuka volt utána:))
attól függ, h mit sütök benne! :)
Sült krumplihoz sokszor, de ha vmi panírozott dolog sül benne, akkor általában csak 1x. Illetve halhoz is csak 1x. Fánkhoz, lángoshoz is csak 1x.
Tényleg, amúgy a használtat hova teszitek? Nekem ez örök probléma.
Én elég sokszor használom a fritőzben, ha látom, hogy már "kásás", akkor leszűröm, és öntök hozzá frisset.
További ajánlott fórumok:
- OKOS TV - Szereted, nem szereted? Mire használod?
- Facebook Te is használod? Mire?
- Te ismered a szappant, használod, milyet, vagy mással mosakodsz?
- Hajsütővas vagy hajcsavarók? Te melyiket használod szivesebben/ ill. szerinted melyik a jobb?
- Évszakhoz, ruhához megfelelő táskát használsz vagy van egy, és azt használod mindenhez?
- Nivea termékek - Te miért használod őket?