Táplálkozási alapelvek várandósság és szoptatás alatt (x)
Az a régi meggyőződés, amely szerint "a kismamának kettő helyett kell táplálkoznia" már régen megdőlt, és sokkal inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy a táplálkozás mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen. Nem elég tehát, sőt sokszor kifejezetten káros pusztán a mennyiségre helyezni a hangsúlyt. A túlzott súlygyarapodás szülészeti és magzati kockázatai bizonyos kórképek vonatkozásában jól ismertek. A súlygyarapodást tekintve maximum 10-15 kg tekinthető normálisnak. Egy átlagos testalkatú nem várandós nő napi energiaszükséglete 1800-2200 kalória között van. Ez az érték a terhesség alatt hozzávetőleg 300-350 kalóriával növekszik meg. Természetesen az elégtelenül táplálkozó, rosszabb szociális körülmények között élő asszonyok esetében is nagyobb az esély bizonyos kóros magzati állapotok (pl. magzati növekedési elmaradás) kialakulására. A megfelelő étrend, a rendszeres, előírás szerint végzett testmozgás, valamint a különböző tornagyakorlatok segítenek elkerülni a túlzott súlygyarapodást, és biztosítják a jó erőnlétet is.
A táplálkozás során a szükséges szénhidrátokat kenyérből, rizsből és egyes zöldségekből (pl. burgonya) veheti fel a kismama. A kalóriaszükségletnek legalább a felét ilyen táplálék útján javasolt elfogyasztani. Megjegyzendő, hogy az édességek, sütemények nagy kalóriatartalmúak, viszont kevés rostot tartalmaznak, így azokat érdemes kerülni. A fehérjék bevitele a vérképzéshez és magzat fejlődéséhez is rendkívül fontos. Ez tejtermékek (joghurt, sajtok, túró) és húsok (főleg "fehér húsok" – csirke, hal) fogyasztásával biztosítható. A tejtermékeknél főleg a "natúr", édesítőszert nem, vagy csak alig tartalmazó készítményekre kell helyezni a hangsúlyt. A várandósság alatt természetesen törekedni kell a zsírszegény táplálkozásra. A várandós lehetőleg úgynevezett telítetlen zsírsavakat (növényi olajok) tartalmazó ételeket fogyasszon, illetve azzal főzzön. Az élelmi rostok, azaz a rostdús táplálkozás nagyon fontos a székrekedés megelőzése és a megfelelő bélműködés fenntartása szempontjából.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiemelkedően jelentős, azok rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Különös hangsúlyt kell fektetni azonban a megfelelő tisztításra, mert a szennyezett (tartósítószerekkel, egyes esetekben állati ürülékkel) zöldségek-gyümölcsök fertőzés forrását képezhetik. Gyümölcsöket elsősorban a reggeli-délelőtti órákban javasolt fogyasztani. Narancsból, grapefruitból frissen facsart, nem édesített italokkal a folyadékigény és a rostszükséglet jelentős része fedezhető. Kerülni kell a szénsavas italok, tartósítószereket tartalmazó üdítők fogyasztását, mert azok puffasztó hatásuknál fogva kellemetlen panaszokat, felfúvódást okozhatnak. A várandós időszak alatt szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolt elsősorban. Természetesen a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, amelyek a csont-, és vérképzéshez, valamint minden sejt működéséhez szükségesek, nem lehet teljesen fedezni csak a természetes táplálékok elfogyasztásával, és bizonyos hiányállapotok alakulhatnak ki még kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás esetén is, különösen a téli hónapokban. Egyes veszélyeztetett terhességekben (ikerterhesség, fiatalkorúak várandós állapota, vegetáriánusok, drog-, vagy rendszeres alkoholfogyasztók) azonban még a normál várandósságnál is fokozottabb a vitamin-, és ásványianyag-igény. Ezekre az állapotokra, megoldást jelenthetnek, a multivitamin-készítmények, amelyek összetételét a legújabb nemzetközi szakirodalmi adatok (ENSZ Világegészségügyi Szervezete – WHO), és a magyarországi orvosi ajánlások, protokollok figyelembevételével állították össze. Ezzel biztosított, hogy minden összetevőből a megfelelően szükséges, és biztonságos napi mennyiséget tartalmazzák. Az összetevők között különösen jelentős a folsav, amely tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan alkalmas bizonyos magzati fejlődési rendellenességek (pl. velőcső záródási rendellenességek) előfordulásának csökkentésére. Vassal együtt alkalmazva a vérképzés folyamatára is pozitívan hat, így a vérszegénység kialakulása is megelőzhető. Ismert, hogy a várandós időszak alatt a pajzsmirigy is fokozottabban működik, ezért megnövekszik a szervezet jódigénye. Statisztikai adatok szerint Magyarország lakosságának mintegy 80%-a jódhiányos területen él. Tudományos közleményekben igazolt, hogy a gyermekkori értelmi fejlődési zavarok okai között az éhezés után a jódhiány a második leggyakoribb. Jódhiányos állapotban a spontán vetélés, és a koraszülés kockázata is emelkedik. Az elégtelen jódbevitel az újszülött ideg-, immun-, és csontrendszerének fejlődését is hátrányosan befolyásolja. Mivel nem mindegyik multivitamin-készítmény tartalmaz jódot, célszerű megnézni az összetételt, és szükség esetén jódtablettával pótolni a hiányt. Természetesen a multivitamin-készítmények valamennyi összetevője igen fontos mind a várandós időszakban, mind a fogamzást megelőzően. Még a szülést követő gyermekágyas időszakban és a szoptatás ideje alatt is nagy a készítmények alkalmazásának jelentősége.
Dr. Langmár Zoltán - szülész-nőgyógyász, onkológus szakorvos
A gólyát várja a család?
A Gravida jó a babának, jó a mamának, és most az egész család nyerhet vele, ha Ön regisztrál a Gravida Klubba!
Mit érdemes tudni a Gravidáról?
A Gravidát a Béres szakértői csoportja a legújabb nemzetközi ajánlások figyelembevételével és a hazai szükségletek ismeretében fejlesztette ki – különös tekintettel a jódtartalmára.
A termék várandós anyák számára kifejlesztett komplex multivitamin-készítmény összesen 14 féle vitaminnal és 11 féle ásványi anyaggal.
A Gravida szedése javasolt a fogamzás előtt, a várandósság és a szoptatás ideje alatt.
Regisztráljon a Gravida Klubba, és amellett, hogy ezt követően rendszeresen ellátjuk a terhessége adott periódusára vonatkozó információval, most még nyereményjátékunkban is részt vehet!
A regisztráció határideje: 2009. 11. 16.
A sorsolás időpontja: 2009. 12. 02.
A Gravida vény nélkül kiadható gyógyszer. (VN)
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT.
(x) Ez egy szponzorált cikk
Írta: _gravida_, 2009. szeptember 14. 08:52
Fórumozz a témáról: Táplálkozási alapelvek várandósság és szoptatás alatt fórum (eddig 4 hozzászólás)