Szuperanyukák (beszélgetés)
Nekem mikor 2-3 hetes volt a babám volt egy vitám a párommal, hogy szoktassam-e rendre, vagy igény szerint szoptassam, vegyem fel, stb.
Ki voltunk purcanva néha napokig, és neki is nyomatták a kollegák, hogy rámegyünk.
Rajta kívül nem volt sok segítségem, Ő is dolgozott, éjjel néha 1.5 óránként evett a kicsi.
Abban maradtunk, hogy ha 3 hósan is így amortizál, visszatérünk a kérdésre.
Én hiszek abban, hogy a baba igényei az elején a legfontosabbak meg kell adni mindent, amit kér, hogy legyen egy alap bizalma a világhoz, és ahogy nő, egyrészt elkezd maga is rendszerre vágyni, másrészt anyának is lemerülnek az elemei, és tölteni kell...:))
Most 4 hós, már vagy 6 hete 8-9 órákat alszik este 8-tól, uh. moziba is ellóghattam már.
De szerintem nincsenek szabályok, mások a gyerekek, valakinek jobban kell a rend, másiknak kevésbé.
Egymást viszont szerintem se kéne furkálni a különbségek miatt. Lehet, hogy valakit az visel meg jobban, ha úgy érzi, nem ad meg mindent, nem ragyog a ház.
Látom, itt minden gyerek korán fekvős, hát az enyémek fél 11-kor még dorbézolnak, mire sikerül ágyba zavarni őket, és én is eljutok aludni, addigra már 11. A középső alszik az oviban, de mégsem merül le az elem 10-ig, a picúr rendszerint úgy alszik, ahogy kijön a lépés, reggel elvisszük a középsőt oviba és utána bevásárlás, majd hazajövünk, eszik és bealszik, délután még egyszer olyan 2 körül és utána megyünk az oviba a tesóért majd együtt az isibe a másik tesóért. Bár nem adtam neki kimondottan napirendet, de a bevásárlást mindig így intézem, vagy az iskolába mindig ugyanakkor megyünk hozunk-viszünk, szóval akaratlanul is elkezdett ugyanakkor aludni. De ha pl. nem alszik, akkor is a kocsiban elalszik. A középsővel ugyanez volt, neki sem volt konkrét napirendje.
Mondjuk, nálunk ha vendégjárás van, én simán megmondom nekik, hogy most éhes és elvonulok szoptatni, illetlenség vagy sem, a gyerek szükségletei így vannak és kész, ezt minden napirend nélkül is közlöm velük
Én ezt úgy oldottam meg, hogy még a szülés várható ideje előtt szépen feltöltöttem a mélyhűtőt készételekkel, kiporciózva. Sok mindent a gyerekek kedvencei közül is le lehet fagyasztani, pl. a ragut, paradicsomszószt. Így esténként csak a tésztát főztem meg nekik, az egyik raguval eszi a másik csak reszelt sajttal vagy pesztóval, apu meg megint máshogy és később is ér haza, de valahogy összehoztam. Az én kedvenceim meg szintén hamar elkészülnek, de ha más nincs gyors akkor rendszerint zöldséges rántotta, mert főtt zöldségek mindig vannak itthon, és tojás is, és az hamar kész van, bár a gyerekek tésztásak de én meg nem, úgyhogy így oldottam meg.
Nekünk nincs is rá lehetőség, hogy rendelt kaját együnk, meg valahogy nincs érte oda a család. De volt olyan is, hogy csináltam magamnak egy turmixot és az volt az ebédem, mikor tényleg a legelején, pár hetes volt a picúrom, és nagyon el voltunk szállva a tennivalókkal (szülés előtt költöztünk), hát szendvics nálam nem olyan menő, úgyhogy turmix és kész. Valahogy így.
Tornát azt kezdetektől csináltam, de én a babával együtt is, mikor ébren volt, így kihasználtam jobban mikor aludt. Most meg úgy tornázunk, hogy ha délután itthon van a középső is, akkor ő is beszáll, 5 perc után már csak számol...:DDD A nagy meg már önálló, bevonul a szobájába, elvan a dolgaival, olvas, játszik stb.
Áldozat tipusok a barátnőid, vagy született háziasszonyok, akiknek ez ad olyan kielégülést, mint másnak egy jó állás. Az első verzió a valószínűbb és a rosszabb, a második nem rossz, csak ma nehezen tartható.
Én önmagam, kicsit gyerek maradtam a gyerekek mellett, és nem is szeretnék más lenni. Amíg ideje volt tanultam, suliba jártam gyerek mellett is, de utána is fontos volt más is. A gyerekeim se roppantak bele az álladó rájukmászásba, az állandó "fejlesztésbe". A lányom ennek ellenére az iskola legjobb tanulója, és azt mondják, ez a hihetetlen tájékozottságának köszönhető.. Persze, mert végigüvöltött velem néhány vizsgát, mászott a folyosón, ahol néha egy-egy prof felkapta, és elmesélt neki valamit, és 11 hónaposan egyedül elment a büfébe a zsömléért.. A fiúk már kicsit mások voltak, de én nem akarok más lenni, mint amilyen vagyok, és a családom is olyan, amilyen..
Ettől még nagyon jóban vagyok olyanokkal is, akik más beállítottságúak, de ők jót röhögnek rajtam, és eszük ágába se jut megváltoztatni, inkább néha irigykednek.. Bár néha én is rájuk, mert olyan rendesek...
Bár így 30 fele már én is kicsit konszolidáltabb vagyok.
Csináld, ahogy jónak látod, aztán majd tanul mindenki a saját hibájából, ők is fognak..
Elment és lemaradt a vége.
Tehát : van akit a főzés érdekel, akár hobbi szinten is. Tele van a net főzős blogokkal. Én pl. kifejezetten szeretem nézegetni, olvasgatni ezeket.
Ha ő erre büszke, miért ne tenné ki.
Van akit a főzés érdekel, akár hobbi szint
Hát én sose főztem több félét. Elég furcsa is lenne ha mindenkinek az ízlésének megfelelően féltucatnyi ebédet készítenék. A többség számára főzök, a kisebbség meg így járt. :-))
Én nem vagyok pontos napirend párti (annyi minden történik napközben ami eltolhatja az ebéd, uzsonna, délutáni alvás stb. időpontját), de két dlogra mindig nagyon ügyeltem. Estefelé sose hagytam hogy elaludjanak, még akor se ha álmos volt. És az általában 7-7.30 közötti fürdést és utána a gyors lefektetést. Az este mindig a sajátom maradt-pihentünk, beszélgetünk a párommal
Mindenképp fontos a napirend. Én amikor már nagyobb volt a babám (jelenti, hogy nem aludta át a napot:-) nem hagytam soha délután 4 után aludni.
Nagyon fontos, hogy időben le tudjon feküdni és legyen rendszer, mert ez nekik szerintem az első korlát ahol meg tudják tanulni, hogy mit szabad és mit nem, valamint hogy mit kell. Ha ebben sem szabnék határt akkor másban hogyan hallgatna rám? Amúgy el sem tudom képzelni, hogy lehet úgy élni, hogy nem tudod mit mikor fog csinálni a gyerek. Én így is tök kimerülök estére, mi lenne velem ha éjfélig ugrálna, Atyám!!
Ja amúgy visszagondolva amikor 5 hónapos volt akkor szerintem simán tudtam volna 8 kaját is főzni, mert olyan szépen elvolt magában a játékaival. Most viszont alig van időm mosogatni is:-)
Én fiam is jó alvó. Simán lenne melette neapközben mindenre időm, de pl délelőtt én alszom amíg ő fel nem kel. Most pihenek most lehet. Ősztől úgy is végre mehetek dolgozni akkor ez már nem lesz. lakást nagyjából rendbe rakom, meg mosok. Mi főzni nem szoktunk soha max a gyereknek.
Én is azt gondolom, hogy a gyereknek is kell egy rendszerhez igazodni. Ha koraeste látom, hogy már nyügi én sem hagyom elaludni, mert különben hajnalban kelne.
Csak annyira becsül a gyerek amennyire te magad.Ha szolgaként viselkedsz úgy is fog kezelni.
Nem adom fel az életem mert van gyerek.megmarad a hobbim,ragaszkodom a szabadidőhöz.Nem vagyok szuperanya.Nagyon nem .De rendszeresen főzök,nem élünk mocsokban.az a legfontosabb hogy nyugi legyen.
Ha én ideges vagyok és fáradt,netán beteg,akkor döl a rendszer.
A legnagyobb 9 eves es leginkabb a suliban csinalnak meg mindent itthon csak ki lell kerdezni, a kozepso ovis, egyszoval reggeli herce-hurca utan delutan 4-ig csak a kicsi van, igy elosztom a tennivalokat, igyekszem annyit megcsinalni amennyit tudok, megiscsak nekem lesz konnyebb ha este csak benyulok mindenkinek a szekrenyebe hogy gyorsan kikeszitsem a masnapi cuccot. Fozni szeretek, nem gond, este lefekves elott eltakaritok mindent a konyhaban, hogy reggel szep tisztan fogadjon es reggel elsokent kelek, nem tudok lemondani aprosagokrol pl hogy sminkeljek vagy ekszert vegyek fel itthonra is, egyszoval nekem ez meger fel oraval korabban kelest, zuhi.
Inkabb a delutan huzos amikor itthon van mind a 3 mert a 2 nagy egyfolytaban veszekszik es alig lehet oket szetvalasztani. A kaja amugy a legkevesebb,de el tudod kepzelni 5 ember mosni-vasalnivalojat?:)
Szerencsere a hazunk nagyon funkcionalis ilyen szempontbol, mindennek van helye, mindent hamar el lehet pakolni
Igen ezt én is így gondolom.azért mert ő úgy csinálja miért gondolja úgy,hogy mindenkinek úgy kéne.És csodálkozik h a 7 éves gyerkőce még mindig átmegy közéjük aludni éjjel.
Persze én is elvégzem a házimunkát,de nem minden áron...
Attól, hogy nem borítod fel a gyermeked napirendjét és nem akarsz felkelni éjjel emiatt, nem hiszem,hogy rosszabb édesanya lennél!
Én is tartom magam a napirendhez, hiszen a gyerekem egyszer óvodás, iskolás lesz, reggel majd fel kell kelnie.
Attól még nem tartom magam rossz anyának és főzök, mosok, takarítok, de nem éjjel-nappal!