Szülési szabadság (beszélgetés)
Sziasztok!
Hozzáértő tanácsát szeretném kérni!
Ha egy korábban napi 8 órás dolgozó visszamegy gyes után, és átjelentik 2 órásba, akkor szerintetek a szabijait mi alapján kell kiadni? Ha kiveszi, akkor minden nap (2 órás) lefed egy korábbi szabit (amit még 8 órásként halmozott fel?). Ill. ha megváltják, akkor az új szerződés szerinti bére szerint?
Ha a fizetésed 70%-a több, mint a maximum gyed, akkor táppénre mennék, mert lehet, hogy 10%-al kevesebb a táppénz, de nincs maximalizálva... szóval számold ki, hogy jársz jobban...
nézd meg mennyi a 60%-os táppénzed... mennyi a 70%-os tgyásod (ez sincs maximalizálva), és mennyi a 70%-os gyed-ed, ami viszont maximalizálva van... így könnyen ki tudod számolni melyikkel jársz jobban...
Nem! Vagy a szülés után kezdődik a gyed rögtön-ha előtte kivetted már a tgyás-t,
vagy előbb a szülés után a tgyás, azután gyed. De a 2. szülinap után vége a gyednek mindenképp és utána már nem lehet kivenni a tgyás-t. Az csak a szülés előtt vagy után közvetlen vehető ki. 2 éves kortól meg mindenképp a gyes marad-most még..
Még annyit:ha most nem venném ki azt a 4hetet a picur születése előtt ,akkor azt később ki tudom használni?
A születés után lesz még +4hetem?
bzé-nek igaza van.
A TGYÁS fix napok. utána GYED, ha előbb veszed ki, több napot vagy gyesen mert az a baba 2. éveskoráig jár. Augtól pedig a TP csak 60%.
Azt nem tudom, hogy TGYÁS-t kapsz-e a szerződés megszűnése miatt.
Na mostmár lépek, kicsit sokkkk lettem.
Ja bocs, most olvastam, hogy csak a szerződésed szűnik meg... :S
Tehát akkor Táppénz. A kicsi születése után meg azonnal igényeld meg a TGYÁS-t. Ez 168 napig jár (asszem) és a fizetésed 70%-a, ami nincs maximalizálva. Utána kapod a Gyed-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár, ez is szintén 70%, de maximalizálva van, Bruttó 96 eFt körül van.
Remélem tudtam segíteni.
Sziasztok!
Szerintem menj TGYÁsra, mert a táppénz augusztus egytől a fizetésed 60%a, a TGYás pedig 70%. Gyest mindenképp a pici 2 éves koráig kapod, ugyhogy nem megy el az a 4 hét.
További ajánlott fórumok:
- Van aki gyerekvállalás helyett a szabadságot választja?
- Jár-e szabadság gyes, gyed után?
- Naturizmus, avagy testi szabadság.)
- Szülési szabadság a kispapáknak. Tudtok róla valamit?
- A szülési szabadság a 24.hét beleszámít a munkaviszonyba?
- E-mail és sms értesítés szülési szabadság megkezdéséről, hogyan lehetne leírni?