Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész
Sziasztok!
Segítsetek nekem!
Mikor lehet megigényelni a gyes-t?Most még gyed-en vagyok dec. 17-én fog lejárni.Elég ha december 1-én nyújtom be az igényemet?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia!
Köszönöm szépen a segítségedet!Sokat segítettél.Annyira nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal,de most már tiszta.Még egyszer köszi.
Szia
A gyed alatti idő is munkaviszonynak számít így bőven megvan-lesz a 360 nap is ha esetleg az új törvény fog vonatkozni rád.
2007.09.29-én szültem,most fog lejárni a gyedem szintén 29-ével
DE,most újra terhes vagyok január 11-re vagyok kiírva ÉS szept.30-tól táppénzre mehetek szülésig ha nem igénylem meg a gyest.
Az új tgyást és gyedemet a régi fizetésből számolják.
Suncika04 köszi a választ!!!
Azért körbeérdeklődök,de én is úgy hallottam sajna csak a gyes jár ... :(
Megpróbáljuk azzal beérni! ;)
Köszi:Feri
Szia!
Szerintem az a baj, hogy ugye a TGYás is és a GYED is a munkabérre épül. Eddig is arra épült és ez után meg még jobban. Tehát a TGyásnak az összegét is a kismama napi átlagkeresetéből számolják...az, hogy a TB-t fizettétek egy dolog sajnos. Azt ha úgy nézzük kötelező, különben nem részesülhet orvosi ellátásban, stb. de nem volt keresete.
Sose volt még munkaviszonya? Merthát akkor csak a Gyesre lesz jogosult énszerintem. Persze csak laikus vagyok a dolgokban...próbálom én is kigobozni a szálakat! :)
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne az ún. TGYÁS-el kapcsolatban hogy a párom aki most fog szülni hamarosan, nem volt munkaviszonya viszont mi fizettük a TB-t. Szerintetek járhat neki a TGYÁS vagy csak a GYES-re esélyes??? Eddig nem nagyon kaptam konkrét választ erre! Ha valaki tud, segítsen kérem!
Köszönöm:Feri
Szia!
Köszi a hozzászólást.
Én is így gondolnám,hogy így van ahogy te is leírtad.Remélem hogy így is lesz.
Sziasztok!
Nem tud nekem senki sem segíteni?
(15. hozzászólás)
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.Nekem már van egy kislányom aki után kaptam Tgyás-t most Gyed-et.szeretnénk még egy babát ami persze 2010 május után születne meg.Nekem csak 180 nap van bedolgozva.Most akkor mi van az új törvénnyel?Mert ugye most már 360 napnak kell meglennie.A második gyerekre megkapom azt amit az elsőre,ha most Gyed alatt vagy Gyes alatt esek teherbe?Én rám nem vonatkozik az új törvény?Mert ugye folyamatos lenne a juttatás.
Segítsetek nekem!Előre is köszönöm.
A Tgyás-t a tavalyi éves összes bruttód alapján számolják. Ebbe beleszámít minden egyéb pénzbeli juttatás, mint pl. jutalom, hóközi kifizetések, stb... És nincs maximálva, csak annyi a megkötés, hogy a tavalyi jövedelmed 70%-a legyen. A gyed viszont maximálva van, nem is tudom, százvalahányezer forint.
Ja és jut eszembe... a Gyed-nél is lehet adójóváírást igénybevenne. Én ezt utólag de még időben tudtam meg, és az adóbevallásomban jeleztem, hogy jár és kaptam is vissza pénzt :) szóval érdemes erre is odafigyelni.
A TGYÁS-nak nincs felső határa a bruttó fizetésed 70%-a míg a GYED-nek van.És ahogy írták már itt,a TGYÁS fél évig jár és utána meg kell igényelned a GYED-et.Érdemes már a TGYÁS lejárata előtt 1,5-1 hónappal elkezdeni intézni,hogy ne legyen kiesett idő,mert a GYED elbírálása is 30nap.
Nekem januárba született a kislányom.
Na ezért kérdeztem, mert én is teljesen így tudtam szóról-szóra és a 180 már 360!!!!
Köszi :-)
én úgy tudom, hogy már eldöntött tény.
A jövő májusig megszülető babákra még a régi rendszer vonatkozik, utána már életbe lép az új rendszer.
360 nap kell majd a gyed igényléséhez, és csak annyi ideig jár majd a gyed, amennyit a kismama előtte ledolgozott. Ha egy évet, akkor egy évre, ha másfelet, akkor másfélre. De maximum - ahogy eddig is - a baba két éves koráig lehetsz otthon gyeden.
Változás továbbá, hogy a gyest is az eddigiektől eltérően nem 3, hanem csak a baba két éves koráig igényelheted majd.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet elérni a természetes szülést egy kiszolgáltatott kismamának, amikor minden kórházi dolgozó ellene van?
- Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 2. rész
- Császáros szüléstörténet – a legnagyobb boldogság kezdete
- Babonából nem lehet szülés előtt ajándékot adni a kismamának?
- Milyen juttatások, kedvezmények járnak a kismamának?
- A 11.kerületben szülés után milyen juttatások vannak és mennyi ezeknek az összege?