Szerintetek meddig egészséges az egó? (beszélgetés)
Amíg nem kerekedik felül a szeretettel teli viselkedésen.
Sajnos sok a beteg egoista.🙄
Az ego azt jelenti, "én". Ez egy identifikáció. Az alapját a testtel való azonosulás képezi, annak hite, hogy "én a test vagyok".
Tehát az ego maga az "én". Az összekötő kapocs a test és tudat között. A helyén kell tudni kezelni.
Az ego nem gonosz dolog, és nem akar rosszat az egyénnek, kivéve amikor pszichés betegség miatt súlyosan torz.
Az a helyzettől függ.
Ha pl. egy idős, szegény, láthatóan rászorulónak önként akarsz adni egy szelet kenyeret, és az ego azt mondja: vigyázz, mert holnap is tartani fogja a tenyerét! Akkor a szívemmel döntök.
De ha egy olyan kéregető állít meg, aki naponta ezt csinálja, ahelyett, hogy elmenne dolgozni, csak kéreget, (és az ego ugyanezt mondja) akkor az agyammal döntök.
Az ego, vagy az egoizmus? Nem mindegy.
Az egoizmus, az önérdek mindenek elé állítása, a túlzott mértékű "énközpontúság", mások eltiprása annak érdekében, hogy saját akarat, saját cél, saját előny megszerzése, megtartása biztosítva legyen.
Az ego valami teljesen más. Nevezzük egy láthatatlan manónak.
Egy olyan valami, amely gúzsbaköt, félelmet ültet beléd, elveszi a szabad akaratodat, mert életed minden percét ő akarja irányítani. Sajnos nagyon ritkán vesszük észre időben, ahogy a sok "vigyázz, mert..." által átveszi az uralmat fölöttünk, és attól kezdve ő irányítja gondolatainkat, tetteinket, döntéseinket.
Szükségünk van rá, mert valóban sok helytelen döntéstől, lépéstől megóv minket, de nem szabad engedni, hogy teljes mértékben átvegye az uralmat életünk felett.
"Az egora szükség van, de csak az egészséges óvatosság szintjéig!"
Akiben nincs alázat, az egy bekepzelt pocs marad. Amit néha nehéz belátni, mikor szarsagokkal dobálják.
Apám az ilyasmire azt mondta, tanulva a katonaság után: a legjobban úgy lehet kibabralni egy öntelt f.fejjel, ha mindig mindent úgy csinálsz, ahogy ő mondta. És tök igaz.
Utljára. Aki az, az a saját érdekeit szolgálja.
Befogtam. Válaszoljon a FI.
Dióhéjban nagyképűség.
Ahány ház annyi vélemény, engem is neveztek már annak.