Szerintetek érdemes páraelszívót venni a konyhába? Ha igen milyet? Előre is köszi! (tudásbázis)
Valamiért nem kattintható link-ként rakta be. Bocsi, még új vagyok :)
Szerintem mindenképpen érdemes páraelszívót venni a konyhába. Megkönnyíti az életedet, nem lesz semmid kajaszagú, a falak és a kimosott ruháid nem szívják be a főzés utáni füstöt egyáltalán. Nálunk nagyon penészesedett a lakásunk. A szigetelés tökéletes, de valamiért mégis magas volt a páratartalom. Ez nem csak a konyhára, a fürdőszobára is vonatkozott. Csak oda mi szellőztető ventilátort vettünk ugyebár, nem páraelszívót. Viccesen is nézne ki a fürdő. A penész egészségtelen plusz olvastam, hogy a magas páratartalom az élősködők, atkák stb. szaporodásának a melegágya. Egészségügyileg ez kifejezetten káros. Nem értem eddig hogy penészedtek a falak, a sarkok mert rendszeresen szellőztettünk, a ruhákat sem a lakásban szárítottuk, hanem az udvaron. Na most ezek elég macerás és egyben kellemetlen dolgok télen... Amióta megvan az elszívó nincs pára, nincs büdös hagymaszag egy jó paraszt reggeli után sem. A miénkben brushless technika van, amitől alig van hangja a gépezetnek. De ez külső motoros páraelszívóval is megoldható. Olvastam, hogy írtátok páran hogy zsírfogó és porosodik. Nos, rendszeres tisztán tartással, és takarítással nem nehéz eltávolítani a szennyeződéseket. Nekem nagyban megkönnyítette az életemet, plusz ad egy hatalmas komfortérzetet főzés közben és után is.
Én a Multikomplextől vettem ( www.multikomplex.hu ) és nagyon meg vagyok vele elégedve. Ők be is szerelték nekem, nagyon profik voltak a srácok. Ajánlom egyébként mindenkinek!
Amit jó még tudni egyébként a páraelszívókról, szagelszívókró, hogy nagyon-nagyon sok kivitele van, rengeteg típus közül választhatsz. Szóval a sarokba mehet a sarok elszívó, de vannak nagyon design-os megoldások is. A Falmec márkájúaknál láttam szép megoldásokat. Minden a pénztárcán múlik egyébként.
Két alapvetően fontos dolgot kell figyelembe vennünk mielőtt páraelszívót vásárolunk: a kivezető cső hosszát és a konyha méreteit.
A konyha méreteinek ismeretében kiszámolható, hogy mekkora légszállítású páraelszívóra van szükségünk.
A következő képletet használjuk: a légszállító képesség legyen a konyha térfogatának 15-szöröse (óránként).
Például:
Egy 3 méter széles, 2 méter hosszú és 3 méter magas konyhához (18 m3) minimum 300-360 m3/h légszállítású páraelszívó szükséges.
A távolságot illetően a következő megállapítást tehetjük: minél nagyobb a távolság a páraelszívó és a kivezető nyílás között, annál nagyobb légszállító képességű készülékre van szükségünk.
Amennyiben nem lehetséges a levegő kivezetése akkor tanácsos szénszűrőket tenni a páraelszívóba és cserélni azokat 3-6 havonta, használattól függően.
Beépítés:
Kövesse az alábbi előírásokat a tökéletes működés érdekében:
· Lehetőleg kerülje el a kivezető cső meghajlítását különben a teljesítmény csökkenni a zajszint pedig nőni fog.
· A tökéletes teljesítmény érdekében tartson egy minimum távolságot a főzőlap és az elszívó között. Ez a távolság kerámialap esetén 60 cm, gáz főzőlap esetén pedig 70 cm legyen.
· Ne használjon 120 mm átmérőjűnél szűkebb csövet.
· Helyezzen visszacsapó szelepet a készülékbe.
· Tisztítsa rendszeresen a fémszűrőket
nekem volt szénkefés is abban cserélni kell mindig és baromi drága volt. aztán kivezettük inkább.
most kürtős van és jó minőségű - a nagyon sűrű felfogó rácsot szoktuk tisztítani - ingen sok szutyok van rajt a zsíros gőztől.
nekem bejött és esztétikus is.
páraelszívó - tehát azért szellőztetni kell főzés közben ha szagos ételt főz vki! :)
Szerintem igen, mert főleg télen nagyon jó, nincsen kaja szag a lakásban.
Az enyém olyan amelyik ki van vezetve a szabadba.
Szerintem ez attól függ, melyikre van lehetőséged.
További ajánlott fórumok:
- Epilátort szeretnék venni, de milyet?
- Kinek milyen trappista sajt jött be, milyet érdemes venni (nem gumis, nem íztelen)?
- Van valakinek Smart TV-je? Milyet érdemes venni?
- Hideg párásító készüléket használtatok már?Ha igen milyet érdemes venni kisgyermeknek?
- Gyerekkerékpárt milyet érdemes venni?
- Mosható falfesték a konyhába, vélemények, Ti milyet ajánlanátok?