Szeretnék oroszt tanulni. Szerintetek érdemes? (beszélgetés)
Akinek a munkájához szükséges, az feltétlenül tanulja az oroszt, mert egy esetleges leépítésnél biztosan a nyelvet ismerőt tartják meg. Aki orosz cégekkel kereskedelmi kapcsolatban van, annak pedig elengedhetetlen.
De egyebekben sem felesleges, bár elsősorban mindenkinek az angolt ajánlom, mert azt a világ minden részén-jól-rosszul, de- beszélik.
Miért is ne lehetne jó az autoddakta foglalkozás?
Szerezz be orosz nyelvű regényeket (vagy bármi mást) és szótárral olvasd el! Ez otthon is megoldható. Így olvastam el angolból az összes Sherlock Holmes történetet. Csodálatos időtöltés volt! Azóta sajnos szivesebben foglalkozom más, sajnos sokkal haszontalanabb dologgal!
Sajnos 2 gyerek és család mellett nem tudok heti 2-3 alkalommal Pestre utazni tanulni. Ezért elsőképp megpróbálkozom autodidakta mód felfrissíteni a tudásom.
Egyébként ha anno jobban tudtam volna oroszul hasznát vettem volna egy ukrán betegemnél, nem kellett volna tolmácsot keresni hozzá:((
Sebaj majd a következő már nem lesz gond:)))
Annak idején nekem még kötelező volt tanulni, és általános iskola 4. osztályában kezdtünk úgy, mint elsőben, mert ugyebár meg kellett tanulni egy új ABC-t írni, kiejteni, stb. 1990-ben kezdtem a gimit, akkor a legtöbb osztálytársam abbahagyta az orosztanulást, és engem is kicikiztek, amiért folytattam. Két osztály 70 fős létszámából hatan jártunk a haladó csoportba, heti öt oroszórára. Mellette az angolt kezdtem, mit ne mondjak, az orosz mellett és után sétagalopp volt annak a nyelvtanát megtanulni. Mindkét nyelvből középfokúm volt negyedik gimiben, és az egyetemre felvételiztem mindkét nyelvből, bölcsészkarra. Más kérdés, hogy nem vettek föl, de mindig szívesen tanultam.
Soha nem azt néztem, hogy a gazdaság merrefelé orientálódik, hogy melyik nyelvtudással van nagyobb esélyem elhelyezkedni a munkaerőpiacon (ami 1994-ben még nagyon gyerekcipőben járt). A bölcsészkar után elsősorban tanítani akartam, gimisen még nem érdekelt a gazdaság.
Végül másképpen alakult az életem, közgazdász lettem, angolból szakirányú nyelvvizsgát is tettem. Az oroszt akkor már eléggé elhanyagolták, mindenféle szinten. Most sem azért kezdeném/folytatnám a tanulását, mert csak ilyen irányban találnék munkát, hanem mert sajnálnám veszni hagyni a régi erőfeszítéseket, és továbbra is érdekel a nyelv.
Németül is elkezdtem tanulni, egyébként, mert a munkahelyeimen kellett (volna) használni, de sajnos nehezen ment, és nem jutottam tovább a konyhanyelvnél.
Jajj Istenem, mit tettem?
:DDD
Lehet, hogy yoyóval közös nevezőre jutsz? :D
Egyébként kár lenne egy 200(?) millós országot mellőzni!
Nehéz a nyelv valóban.. de felhagyva az előítéletekkel, és a praktikusságot figyelembe véve, mérlegelve a gazdasági fellendülést..azt, hogy Moszkva a világ egyik legerősebb politikuma, gazdasági bázisa, talán a második leggazdagabb városa, a kereskedelem iránya visszatér oda, ahol régen virágzott a magyar kivitel. A fejlett Nyugat tökéletesen látja és kihasználja ezt....miért ne tennék mi is?
Tavaly ilyenkor a Népszabadságban olvastam, hogy korábban Moszkvában végzett, dinamikus fiatal üzletemberek itthon és a világban helyüket nem találva fordulnak vissza az orosz gazdaságba, karriert építeni.
A magam részéről a lányom orosz taníttatását is szorgalmazom / ott volt bölcsis, és van passzív szókincse / mert terveim arrafelé orientálnak.
Összgezve, néha nem árt a tudatos választás, egyik nyelv ismerete meg úgyis hozza másikat:))
Ez tetszett!!!! :)))))))
Köszi, hogy nem módosítottál benne semmit :)))
Igen? Most ezt nem értem?! Ezt akár én is kitehettem volna, de mit vársz, mit reagáljak rá? Jaaaaaa, értelek! Magyarázzam meg itt :D Oké.
Azért küldtem el, mert engem ne parodizálj ok nélkül, ha nem vagy tisztában azzal, hogy mit mondanak a közgazdászok, és mivel nem tudhattam, ide kukkantasz-e még, inkább elküldtem.
Igen, valóban nem süllyedek le ennél mélyebbre, mint amit megtettem a privivel :)
dehogy, egyáltalán nincs kivel és miért még csak szót sem felemelni..
s azzal, hogy nyelvet tanulsz, meg te magad vagy több, az orientáció megjelölése meg hosszadalmas kutatómunka és módszeres tájékozódás eredménye kell legyen.
Szia! Én közbeszerzést tanultam, és a közgazdász részét egy kiváló szaktudású ember adta le, aki jó ember is volt, illetve még mindig :) Nagyon tiszteltem, sok rosszon ment át :( Ő mondta, hogy pontosan mikor lesz a válság, mondjuk ezt bárki meg tudta mondani aki közgazdász, és azt is, hogy az oroszoké a jövő......most még csak abból látszódik, hogy bármi, de bármilyen nagy ülésezés van, az első, akit meghívnak, Putyin bácsi...körül kell nézni.
Jajj, írok valamit Neked, mert érdekel:)
További ajánlott fórumok:
- Érdemes oroszt tanulni?
- Nehéz betanulni irodai munkát szerintetek?
- Németül szeretnék tanulni, abszolút nulla szintről. Tud valaki profi nyelviskolát ajánlani, ami németre specializálódott?
- 2 év múlva érettségizem és ápolónak vagy szülésznőnek szeretnék tanulni.Szülésznő jobban érdekel eddig.Melyik a jobb szerintetek?
- Felnőttképzés! Szerintetek melyik szakmának van jövője? Gyed alatt szeretnék valami új szakmát tanulni:-)
- Szeretnék új szakmát tanulni, szerintetek mi az amit most érdemes megcsinálni, mert a műkörmöst már nem érdemes legalábbis szerintem?