Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Székelykáposzta készítése (kezdőknek is) fórum

Székelykáposzta készítése (kezdőknek is) (tudásbázis)


28. marlenka70 (válaszként erre: 27. - Globus)
2015. dec. 2. 20:30
Én hántolt árpát szoktam egy kis marékkal beledobni a káposzta közé, mikor már félfőzött.
27. globus
2015. dec. 2. 19:07
Székelykáposztába (mi) nem főzünk rizst, kanalas étel, nem villás. Rakott káposzta viszont rizs alapú.
26. fehérke111 (válaszként erre: 14. - D57f965cbe)
2015. dec. 2. 17:08
A töltött káposzta, töltött paprika töltelékéhez a rizst nem főzöm elő (+ mosogatni való :-)), hanem ahogy még boldogult fiatal koromban tanultam, a fűszerezett darált húshoz keverem a rizst, és apránként annyi (nagyon kevés) hideg vizet gyúrok bele, amennyit felvesz a töltelék - azt érzed, hogy mikor elég, a lényeg, hogy apránként gyúrd bele. Nagyon jól megpuhul és nincs vele külön macera :-)
2015. dec. 2. 10:39
marha,de disznohusbol is lehet fozni es en meg fustolt kolbaszt is szoktam beletenni.megbolonditja az izet.
24. 82cb209d46 (válaszként erre: 23. - Syria)
2011. febr. 13. 22:04
lehet.nem probaltam meg
23. syria (válaszként erre: 22. - 82cb209d46)
2011. jan. 16. 10:36

Igen, elég száraz.

De pl. a barátom egészségügyi megfontolásból sok ételt, amihez az eredeti recept disznóhúst ír, ő azzal készíti. Megfelelően fűszerezve elég megtévesztő és finom.

22. 82cb209d46 (válaszként erre: 21. - Syria)
2011. jan. 15. 11:11
nem szeretem a pulykahúst
21. syria (válaszként erre: 20. - 82cb209d46)
2011. jan. 15. 10:42

Igen, mert ez a kaja tipikusan sertés recept.

De aki nem akar vöröshúst enni, az pl. pulykamellel csinálja. Na azt mondjuk nem próbálnám ki.

20. 82cb209d46 (válaszként erre: 19. - Syria)
2011. jan. 15. 06:46
lehet,abból még nem csináltam)
19. syria (válaszként erre: 18. - 82cb209d46)
2011. jan. 14. 17:22
Lehet, lesz aki elhűl, de szerintem marhalábszárból is isteni.
2011. jan. 14. 00:34

csinálsz pörköltet. én dagadóbol szoktam csinálni

+oldalas. Ha félig kész mehet a savanyú káposzta. Utánna a rizs. Tálaláskor tejföl

17. editta16 (válaszként erre: 13. - E5c5bc0854)
2011. jan. 13. 20:00
én is így :)
16. syria (válaszként erre: 13. - E5c5bc0854)
2011. jan. 13. 18:50

Igen! Ez tuti!

Tálaláskor ne felejtsük el a tejfölt.

2011. jan. 13. 18:45

Ahogy tanultam a székelykáposztát főzni:

karajt vagy oldalast hirtelen megpirítok libazsíron, darabolt fokhagymát, borsot, töröttpaprikát rá, utána a megmosott savanyú káposztát és felöntöm vízzel; köménymag, egészbors, babérlevél. Amikor már majdnem megfőtt, kiscsészényi megmosott rizst a tetejére szórok. Fedő alatt főzni az egészet.

14. d57f965cbe (válaszként erre: 8. - D57f965cbe)
2009. nov. 7. 16:58

időközben kaptam egy jó ötletet, mégpedig azt, hogy a rizset mielőtt hozzátennénk a húshoz, meg kell egy kicsit főzni előre, mert hanem, mind felszívja a hús nedveségét s száraz lesz a töltelék..


Én általában úgy szoktam, hogy forró vízet töltök a rizsre, s egy kicsit állni hagyom, de lehet , hogy még jobb ötlet az előfőzés..

13. e5c5bc0854 (válaszként erre: 2. - 81Krisztina)
2009. nov. 7. 02:06
Szia:) Én pörköltalapra felteszek főni 1 kg felkockázott lapockát és 1 kg apró savanyúkáposztát, amikor már majdnem kész, rászórok 1 bögrényi rizst és óvatosan kevergetve puhára főzöm az összetevőket... Egy kis füstölt cucc /kockára vágott tarja, lapocka/ még finomabbá teszi:)
12. d57f965cbe (válaszként erre: 11. - 81Krisztina)
2009. nov. 6. 17:30
szívesen!
11. 81Krisztina (válaszként erre: 8. - D57f965cbe)
2009. nov. 6. 17:29

Szia!

Köszönöm neked is:)

10. d57f965cbe (válaszként erre: 9. - 81Krisztina)
2009. nov. 6. 17:29

jó!


én csak olyan egyszerüen főzők, ami a naplómban van az legtöbb kölcsönzött..

2009. nov. 6. 17:28

Rengeteg nagyon jó recepted van:)

lehet többet is ki fogok próbálni, ha nem gond:)

Hétfőn jelentkezem mit főztem ki

8. d57f965cbe (válaszként erre: 7. - 81Krisztina)
2009. nov. 6. 17:26

én általábn kész örölthúst veszek..de jobb ha veszek olyan kicsit kövérkés húsdarabkákat, és azt vagy az üzletben megöröltetem, vagy itthon megörölöm.

Teszek hozzá apróra vágott hagymát, fokhagymátt , füszereket: bors, paprika, só..

kb..0,75Kg húst szoktam venni... ehhez teszek egy csésze rizset..kb.. 100 gr-ot

jól összedolgozom... majd megtöltöm a káposztaleveleket

A lábos aljára vagdalt kápostztát teszek, majd egy rend tölteléket, megint vagdalt, megint töltelék..s a tetejére vagdalt

Szoktam még tenni közéje szalonnabőrt, vagy szalona darabkákat,néhány cikk fokhagymát, felöntöm vízzel, s lassu tüzön főzőm , míg a káposzta megpuhul..

2009. nov. 6. 16:28
Esetleg töltött káposztához is van jó ötletetek, amit egy kezdő is meg tud csinálni:)?
2009. nov. 6. 16:23

Szívesen. :o)


Majd mesélj, hogy főzted végül! :o)

2009. nov. 6. 16:00
Köszönöm mindkettőtöknek:)
2009. nov. 6. 15:35

Szia!


Én ez alapján szoktam főzni: [link]


Isteni!

2009. nov. 6. 15:29
a receptek között találsz egy csomó félét,ha az nem jó akkor leírom neked:)
2009. nov. 6. 15:29

Sziasztok,

Segítségeteket kérném székelykáposzta készítéséhez.

Kezdő háziasszony lévén, még nem sikerült olyan székelykáposztát készíteni, amire azt mondtam volna hogy hát ez nagyon finom. Aki le tudná írni röviden hogyan szokta készíteni annak megköszönném:)

2009. nov. 6. 15:28
Székelykáposzta készítése (kezdőknek is)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook