Sütemények cukorbetegeknek (beszélgetés)
Katinka, ne haragudj azért amit írok, nem kioktatni akarlak! DE! Ha cukorbeteg, akkor nem fele-fele arányban kell a lisztet használni, hanem 70 % teljes kiőrlésű és 30 % fehér.
A másik a fruktóz: ez gyorsan szívódik fel, gyümölcscukor. Talán a legjobb a DW negyedannyi ugyanannyi, itt már írta valaki. Közel sincs olyan mellékíze mint a xillitnek, eritritnek, nyirfacukornak. És a nevével ellentétben elég belöle a feltüntetett cukormennyiség ötöde!
Kedves Katinkaboszi!
Én Dia-Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi Cukorhelyettesítőt használom. 0 kalóriás, nincs mellékíze, sztívia, eritritol és szukralóz alapú. Én nem nagyon bírom a többi édesítőt a mellékíz miatt, de ez fenomenális. Kinézetre és ízre olyan mint a kristálycukor, kevesebbet kell belőle használni, mert sokkal édesebb, mint a kristálycukor. Fél kg 2.000.-Ft körül van. Szóval nem olcsó, de a legjobb.
A férjem jó pár éve cukorbeteg lett, az elején még kiváltottuk egy kevés gyógyszerrel és diétával, később már nem csak a körzeti orvoshoz ment el, hanem szakrendelésre is.
Én pedig már a harmadik diétát ksézítem neki, mert elsőre szívebeteg, utána cukorbeteg, most pedig éppen a már gyógyult rákjával küszködünk.
Főzni is diétásan, orvos által mondva, mikróban párolok, sütök, főzök, szinte mindent.
Pár évbe telt, mire rájöttem, mit, hogyan.
Sütni ugyanazokat sütöm,mint eddig, de fele fehér, fele teljes kiörlésű lisztet használok és a cukor adagokban fele fructóz-fele nyírfa amit beleteszek.
Édesítőnek az A.di-ban kapható édesítőt veszem, mert az a legfinomabb.nincs utóíze.
Több cukorbeteg ismerősöm van, mindenki másképpen csinálja, nincsenek igazán jó receptek, csak amit az ember maga kipróbál.
Minden szervezet másképpen reagál ugyanarra az ételre.
Sok sikert nektek :D
Én, nyírfacukrot használok, és folyékony édesítőszert. Igaz, úgy érzem, megemeli a cukromat a nyírfacukor. Igazából, senki nem tudja megmondani, hogy melyik a jó, mivel embere válogatja. Van, akinek ez, van, akinek a másik válik be.
Sütni én nagyon ritkán sütöttem eddig is, így nem okoz problémát, hogy nem eszek süteményt. Persze, néha megkívánom én is. Amit elkészítettem, az a lisztmentes csokoládés sütemény, amit a 160 gr-os szénhidrátdiéta könyvből vettem. Ez a könyv elég jó, már sok ételt készítettem belőle.
Mekkora :D
Nincs egészségügyi gond, csak kövérek vagyunk :D
Behalok.
Mi is amúgy, de nagyon tetszik :D :D
A liszt egy részét is cseréld le (én inzulinrezisztenciás vagyok, nekünk 30% fehér liszt engedélyezett), teljeskiőrlésű lisztek jók, tk búza, tk tönkölybúza, vagy pedig zabpelyhet megdarálsz és lesz zabpehelyliszted.
Mindent el lehet készíteni megfelelő alapanyagokkal, liszt cserével, édesítővel.
Süssina port használok kb 15 éve. Tökéletesen olyan majdnem minden sütemény mint az eredeti. Annyi hogy nem szabad belőle sokat enni mert puffaszt.
Minden recept amiben nagyobb mennyiségű (15-20 dkg) azt 1-1.5 dkg-al váltom fel a porból. A piskóta nem lesz olyan szép magas és az élesztős dolgokhoz mindenképp kell egy kis kávéskanál cukor a felfuttatáshoz) de ennyi belefér.
A xilit nekem keserű és van egy hülye csípős érzet utána. Plusz szalad a hasam tőle XD
mindegy mekkora mennyiségben van a sütiben..
Szia!
Én pl. piskótát, gyümölcstortát, Rákóczi-túróst csináltam már cukor helyett xillittel, kezelhető, ízletes. Mondjuk a Rákóczi-túrósnak nem gyúrhatóra csináltam a tésztáját, hanem folyékonyra, így beöntötte a tepsibe, nem benyújtottam. Nekem így kényelmesebb.
Szia! Nem a gyermekem, hanem a férjem, akinek szeretnék továbbra is sütni, mert eddig is minden hétvégén készítettem valami desszertet, és most elég nehéz neki, hogy van ez a viszonylag kemény diéta, amire fogták...
A neten már bogarásztam, de annyiféle recept és édesítőszer/por van, hogy nem igazán tudom mivel kezdjem....