Súlyprobléma 28 hónapos kislánynál - szerintetek duci ő, és ha igen, mit tehetek? (tudásbázis)
Nem hiszem, hogy egy két és fél éves gyerkőcöt fogyóztatni kellene. A védőnők felét sajnos fel kellene lőni a holdra. Amíg nem kimondottan duci egy kisgyerek, addig maximum arra lehet odafigyelni, hogy helyesen étkezzen, ne egyen csokit, túl sokat, cukros üdítőket, egyen gyümölcsöt, zöldséget, husit, gabonaféléket.
Nekünk mindig azt tanították a szülésznőin gyermekegészségügyből, hogy egy kisgyerek 4 éves koráig akármennyire is duci, drasztikusabb táplálékmegvonás nagyobb bajt okozhat, mint amennyit használ. Csak egészségesebb dolgokat lehet neki adni, kevesebb ételt NEM!
(a védőnőknek ezt ahogy észreveszem, elfelejtették tanítani)
A kislányom 3,5 éves, de méretei szerint mehetne iskolába. Nálunk pont a doktornéni és a védőnéni nyugtatott meg. Mivel tudják, hogy a táplálkozásra nagyon odafigyelünk (cukorbetegség az egész családban)nem ebből adódik, hogy az én pindurkám nagyocska. Kedvesen meg is szokták jegyezni, hogy anyuka is ilyen volt, aztán milyen szépen kinőtte a buciságot. Genetika.
Amennyiben egészségesen táplálkozik, mozog eleget, nem fáradékony és esetleg egy rutin vérvétel is megfelelő nincs min aggódni.
Aggódó anyukáknak néhány egyszerű képlet amivel számolhatod, hogy mekkora a gyerkőc:
Átlagosan növekvő gyermek testméreteinek becslése az életkor alapján forrás Decsi Tamás Táplálkozási zavarok gyermekkorban könyve:
testsúly (kg) 2-7 éves kor= 2x az életkor+8 / megengedett eltérés +/- 1
testsúly (kg) 8-12 éves kor= 3x az életkor /eltérés+/ 1/
testmagasság (cm) 8 éves korig 5x az évek száma + 80
Nem tudom mi van a védőnőkkel. boldog boldogtalant fogyókúráztatnak.
Az én kisfiam 23 hónapos 89 cm és 15 kg. Akkor most vigyem konditerembe és na adjak neki enni?
Dietetikus vagyok nem értek egyet a védőnőddel.
Lényeg egyen amennyi jól esik. lehet többet eszik azt átlagnál de számít pl a szülők alkata kiét örökölte. Illetve a nagyszülőké. Ne adj neki napi 1/2 l tejnél többet ha iszik vagyis reggeli és esti bögre tej. Aztán az ételeit ne sózd , fűszerezd és cukrozd úgy mint magatoknak. Neked inkább legyen kicsit íztelenebb amit neki kiszedsz a tiétekből, ha abból adsz. Magatoknak tudod még után fűszerezni.A sok fűszer,só vizet köt meg a szervezetében ezzel terheli a veséit. A cukor pedig felesleges kalória ebből raktározz gyárt zsírszövetet a szervezete.
Most nehezebb a mozgatása de amennyit lehet legyen levegőn sokat futkosson, dolgozzon. A lakásban is engedd a mozgásos játékokat is. Szóval ne aggód halálra magad.
További ajánlott fórumok:
- Segítség egy beteg kislánynak!
- Indira mennyire jó név egy kislánynak?
- Ajánlanátok e egy hét éves kislánynak az interaktív táncszőnyeget?
- 4 éves kislánynál folyás. Volt így valaki?
- 10 éves kislánynak milyen frizurát ajánlanátok?
- Most, hogy lekerült a sapi, egyre több kislánynál feltűnik, hogy melírozott a haja! Nem káros ez?