Spórolás, költségmegtakarítás, költségcsökkentő, optimalizáció tippek, ötletek, ötletbörze. (beszélgetés)
amúgy imádom pl.babfőzelékbe,lencsébe,főleg a bőrét.évente egyszer veszek,de szerencse is kell hozzá-olyan büdöset sikerült a sok közül választanom,ehetetlen volt.
Mi szeretjük 🙂 Csak azt előre be kell áztatni és korábban feltenni, eleve rágósabb darab, házi füstöltre gondolok, ami már a padláson lóg egy ideje.
Bolti füstöltet nem próbáltam még.
Arányában talán harmada, vagy annyi sem. Itt szoktak a szép bőréből kockákra vágva füstölni, nyársra húzva. Ebből ízesítésképpen 1-2 db.
nem,egyszer próbáltam,mert mondták,hogy milyen finom.hát nem nyerte el a tetszésemet.
én is szoktam tölteni,gombával,májjal,egy kis pirított hagymával,borssal,majoránnával.ja,meg beáztatott kenyérrel.szépen megpirítom a tetejét,nagyon finom.mondjuk ugyanezt teszem a farhátba is.
Füstölt is van a kocsonyában?
mi a disznó bőréből csak kocsonyát szoktunk főzni.egyszer ugyan a takarítónő hozott egy remek kaját,bőr,máj,vese,egy kis hús volt benne,brassóisan elkészítve,kicsit csípős volt,isteni.aztán a szomszédasszony elkérte a megmaradt bőrt,pörköltet főzött belőle.nekem eszembe nem jutott volna,pedig biztos ízlett volna,mert szeretem az ilyesmit.arra emlékszem,6 éves lehettem,a hurka,kolbászzsírt a cigányasszony kapta,pedig akkor már öten voltunk.az anyám mindig pazarló volt,talán,hogy sokat éhezett a háború alatt.igaz a nagyanyám is,de ő mégsem volt az,bár nekünk mindent megadott,ami tőle tellett.
Mi a szarnyat ezer eve szeretjuk,rantva, sutve,porkoltnek, ragulevesnek...én se ertem miert emeltek ugy fel.Viszont a szarazabb mellet nem igazan..inkab a combot toltve rantva sutve...Serteshust kevesebbet,marhahust csak ritkan levesnek.
én is mondtam a lányomnak,az biztos jó lehet.nehogy azt higgyem,pocsék.
Erről jut eszembe: Jóval az Ukrán háború előtt riportot készítettek a Csernobil közelében élő rendkívül szegény emberekkel. Egy idős asszony örömmel mondta a riporternek, hogy a napokban még húst is evett. Disznót vágtak a szomszédban, és kapott egy darab fület. És ezt tényleg boldogan. Úgy tudta, húst eszik. Ezt nm tudom elfelejteni annyira döbbenetes volt.
Szóval nem politizáltam, a valós életről írtam. Nálunk is egyre többen jutnak erre a sorsra.
mg a farhát,igaz én szeretem rántva,töltve is , de a gyerekek nem.
Szárny drágább a combnál is, pedig csont és bőr. Azóta van túlhájpolva, mióta gyorséttermekben turbózták. Abszolút indokolatlan, régen ócskának számított, most meg karajjal vetekszik árban.
mikor egyszer a nagy bandó farhátat vett,egy öregember nekitámadt,hogy eleszi a szegény ember eledelét.mondta volna neki,hogy a kóbor macskák,amiket befogadott,azt szeretik,nem a bélszínt.egymásra támadnak az emberek,minden szarság miatt.nem hiszem,hogy az öregnek nem jutott volna bár a hentes kiröhögött,hogy nem tudom,hogy a disznónak hány lába van,meg mennyi combja?
én sem láttam még sehol.igaz ritkán járok piacra,mert a városban van.a szárnyat veszek,a végét is beledobom a pörköltbe,legfeljebb megeszi a szomszéd macska.szóval szánalmas és megdöbbentő,hogy azt szánják a szegény embernek.
Jó hogy említetted, majd mondom barátnőmnek. Ő farhátat vesz a kutyának, hátha érdekli a szárnyvég is.
Megmondom őszintén, most nem is arra figyeltem, hogy a hatósági árról volt szó.
Hentesnél, piacon és multikban én sem láttam még csirkeszárny véget. Csak állateledel boltban, fagyasztottat. Volt rá példa, hogy vettem a kutyánknak. Az árára nem emlékszem.
Nem mondod! Állateledelként hatósági áras?
Csirkeszárny vég állateledel boltokban kapható, fagyasztott termékként.
Én Siófokra és Veszprémbe járok vásárolni a nagy hentesekhez, csarnokokba. Még soha nem láttam sehol csirkeszárny véget. Ledöbbentem mikor kihirdették erre is az ár stopot. Azóta se látok.
Mert annyira nem védik a lakosságot, hogy esetleg az a kis nyugdíjas esetleg az egész szárnyát megvehesse. Gyalázat. Őnekik adnék ilyen kajákat, ha szerintük ez a legalapvetőbb élelmiszer.
Igazad van! Ezek szerint azért nem maradt meg a tudatomban, mert felénk már az árstop előtt sem volt "nyugdíjbarát" ára.
Nagyon fontos h a kések élesek legyenek, a kopottak veszélyesek. Ilyen egyszerű.
[link]
én sajnos nem tudok,a bajszomat csipesszel szedem ki,egy szál szakállam van.
szárnya vége,atyaég,bár én sem dobom ki a pörköltből,de ha idejutott egy ország,az bizony nagyon szomorú.hát itt nincs piac.fölkeljek fél ötkor,hátha kapok a városban.
Én a késeimmel borotválkozok, ezeket használom élezésre.
[link]
én viszont annak nem.a csont adja meg a jó ízét.én megenném a rántott csirkét csontostúl,mondjuk bőröstől nem,mert azt képtelen lennék.de,ha a filézett csirkecombot akar,akkor megkapja.igaz,hogy nem válogatós a rántott karaj,nagyon ízlett neki.viszont most kénytelenek lesznek kompromisszumot kötni,ugyanis a férje jobban szereti a disznót,mint a csirkét.
a lányom az apja lakásából hozott sok mindent,ami a másik két fiának nem kellett,köztük két jó filézőkést.mérges is voltam rá,mert olyan kések voltak,mikor főztem ott a vadast,csak nyúzbálni lehetett vele a húst.mondom az egyiket hazaviszed.csak van Pesten még késélező.
Csirkepörköltnek/paprikásnak én is.
További ajánlott fórumok: