Digitális mérő vagy a sima (ampullás) költségmegosztó a jobb (olcsóbb)? (beszélgetés)
Köszönöm.
A fő csövek is adnak le hőt. Na meg a lakások is fűtik egymást. Mindegy hogy panel, vagy tégla. Ezt tudom..
Ez úgy lenne korrektebb : termo szelepeket pl 1,5 nél ne lehessen tekerni. Ne lehessen csontra elzárni...
Ha a 2 szomszédlakás elzárja, én a 22 °c ot elérjem, 5 re kell állítani... vagy totál kinyitni ha sima csap.
Nyáron szerelik majd valószínű.
" Rádiós " rendszer, hogy a ház előtt is bemérhessék.
Lakótárs javasolta : elég a sima elzáró. Termo felesleges pénz kidobás.
Tekerős vízcsapot is érzékeljük mennyire van nyitva.
Radiátornál, meg észrevehető, meddig meleg...
( Szerintem. nem tekergettem soha a mienket, így marad a " paraszti logika " )
Nálunk kapnak kompenzációt az alsó, a legfelső, és a szélső lakásokban lakók.Azt nem tudom mennyit, de kapnak.
Aki meg nem fűt, annak is számolnak el, mert a csövek is adnak meleget a lakásban,erre a távhő is figyel!!Annak a ház főmérője egy bizonyos részét számlázzák ki ha láthatóan nem mozdul a költség megosztója!
Rég írtak, téma indítója se mostanság járt itt.
Rádió frekfrenciás lesz, valószínű. Így döntöttünk lakógyűlésen.
Mi földszinti lakás vagyunk, pince, mosókonyha alattunk. Ami tök hideg télen... Radiátor állandóan nyitva, így van 24 °c kb...
Félek hogy 1 ft-ot se tudok spórolni. Mert a fölöttem lakót is fűti a mi lakásunk. És egy laza mozdulattal elzárja. Nála így is lesz 20 °c biztosan.
Mérője végülis nem mutat semmit.. Nem fűt.
Mi meg 30.000 és nálunk is 20 °c... Ő fizet 10.000 Ft-ot...
Ez igazságtalan valahol.
És most lehet hőzöngeni... A meleg felfelé megy...
Senki nem említette a szélső, földszinti lakások kapnak e kompenzációt?!
Lakógyűlésre a fele épp hogy megjelent nálunk is.
Ne haragudj, hogy csak ilyen későn válaszolok!
Egy 4 emeletes ház 4. emeletén lakunk, és szélen!
Gondolom, már eldőlt, mit választ a lakóközösség. Mi lett az eredmény?
Nálunk télen (a leghidegebben is) 22-23 fok volt. Szigetelés előtt 21 körül. Azóta nem kell feltekerjük annyira a radiátorokat (3-4-esre állítjuk a tekerőt), de mivel a költségmegosztó a benti hőmérsékletet veszi figyelembe, ugyanannyit fizetünk, mint előtte....
Mi egyre inkább hajlanánk a digitálisra, de a múltkor, az előzetes lakógyűlésen, amikor a többi lakó meghallotta hogy radiátoronként 4000 ft-ot kellene ezekre a mérőkre fizetni, egy csomóan húzták a szájukat, hogy akkor tök mindegy... Hozzáteszem, hogy a mi lépcsőházunkból (2 lépcsőház tartozik ide), 4 lakásból jöttünk a 31-ből....
Miénk is ilyen.
Nem akartam elhinni, de tényleg jól olvasták le :D
Értem. Ma volt lakógyűlés, azt mondta a közös képviselő, hogy mindenkinek kell ahhoz egyöntetűen a digitális mellett dönteni, hogy az legyen. De alig lenne pár jelentkező rajtunk kívül (eddig úgy néz ki, mondjuk a lakók fele nem volt ott), miután kiderült, hogy radiátoronként kéne 4000 ft-ot fizetni ezekért a mérőkért.
És igen, párolognak az ampullások, abban vettük észre, hogy a ház külső szigetelése után is változatlan maradt a fűtésszámlánk, pedig nem kellett már annyira feltekerni, hogy elérjük ugyanazt a hőfokot.
Ampullás akkor is párolog, ha a lakásban egyéb ok miatt magasabb a hőmérséklet, pl. besüt a nap. Még úgy is, ha a fűtőtest el van zárva.
Digitális csak a ténylegesen elhasznált hőmennyiséget méri.
Tapasztalatokat várok, mi egy 10 emeletes ház szélső, első emeleti lakásban lakunk, alattunk, egy oldalunkkon, felettünk laknak.
Hamarosan 30% és 70%-ban meg fog oszlani a költségmegosztó és a légköbméter szerinti számlázás.
De (lakógyűlésen) felmerült, hogy létezik a digitális mérős megoldás is.
Mi a különbség, ill. melyikkel járnánk jobban?
Előre is köszi a válaszokat, minél több tapasztalat érdekel!
További ajánlott fórumok:
- Spórolás, költségmegtakarítás, költségcsökkentő, optimalizáció tippek, ötletek, ötletbörze.
- Van valakinek T-home-os digitális elosztója? Laptopot szeretnék csatlakoztatni routerrel
- Okostelefon igen, digitális fényképezőgép nem
- Mire érdemes lementeni a digitális fotókat, hogy akár 30 év múlva is olvashatóak legyenek az adatok?
- Digitális fényképezőgép.Tényleg ennyire rosszak az olcsóbb gépek?
- Régi költségmegosztó ("hőmennysiégmérő") cseréje új digitálisra kb. mennyibe kerül?