Siketek vagy némák? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Siketek vagy némák?
Miféle kommunikációs akadálymentesítés ez?
A Duna Tv-ben kis kockában látható a jelnyelvi tolmács, az MTV-ben pedig nem másodperces, hanem több perces csúszással történik a teletextes feliratozás. Követhetetlen és élvezhetetlen!
Bezzeg 2006-ban, a választási dialógusban (párbeszédben), az mtv2-ben volt fél képernyős jelnyelvi tolmácsolás Bertus Tímeával! Egyszer volt Budán kutyavásár! :@
Lényegtelen!:)
Rengeteg embert ismerek az ország minden tájáról:)
Anna lett beteg, otthon maradt.
Mónika volt az undok, vele taliztam a Keletiben.
Honnan ismered Annát?
SZia!
Igen teljesen egészséges,hál' Istennek:)
Sziasztok, hazajöttem Pécsről!!!!!
Nem teljesen gyógyultam meg. Fáj még a torkom picit...
Nagyon jól sikerült a pécsi Siketek Világnapja! Jó társaságokba kerültem;) nagy volt a nyüzsi.
Üdv!
Szívesen megtenném,de egy 11hónapos kislány mellett ez most lehetetlen:)
Minden jót!
Minden itt kifejezésre juttatott gondolatoddal egyetértek.
Remek írásról van szó... tartalom, kivitelezés.
A természet nagy csodáit ismerni nagyszerű. Szerencsésnek csak az mondható a született siketek esetében, hogy nincs meg a kontraszt, ami a később képességüket vesztetteknél már a hiányérzetet kelti. De a "jó emberi természet" valóban segít... mindenkor.
Kérlek, írd meg ezt a regényed!!!
Mindenkinek hasznos és hiánypótló...
Egy leendő olvasód.
Lhara
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és külön öröm, hogy véletlenül pont a Siketek Világnapja alkalmából sikerült megjelennie a cikknek.
Köszönöm a hasznos programajánlót is! :)
A cikk nagyon jó, Pécsett lesz a Siketekm Világnapja.
Figyelem!
* A világnapi rendezvények három napja alatt a pécsi Nagy Lajos Gimnázium dísztermében (Pécs, Széchenyi tér) a Munkácsy-trilógia, valamint a Pécsi Galériában (Pécs, Széchenyi tér) a Rippl-Rónai kiállítás érvényes SINOSZ tagsági igazolvány felmutatásával ingyenesen látogatható!
*
* Részletes Programleírás
*
* 2010.09.23.
* SINOSZ 7621 Pécs, Jókai u. 9.
* 16 órától
* Programsorozat megnyitása, Emlék fal átadás, Fotó és Hobby kiállítás
*
* 2010.09.24.
* SINOSZ 7621 Pécs, Jókai u. 9.
* 16 órától
* Séta a megújult történelmi belvárosban jelnyelvi idegenvezetéssel.
* Várostörténeti múzeum megtekintése
*
* 2010.09.25.
* Pécs Pláza
* 7632 Pécs, Megyeri u. 76.
* 13:00 – 17:00
*
* Színpadi programok
* 13:00 – 13:15 Pécsi Linedance Club táncbemutatója
* 13:17 – 13:22 Hivatalos megnyitó
* 13:24 – 13:30 Csernyánszky Bogi ének jelnyelven
* 13:30 – 13:40 Kisida Tamás: Gondolatok a jelnyelvről és jelnyelvi törvényről
* 13:40 – 13:45 Üres tér csoport bemutatója: virtuális városnézés jellel kísérve
* 13:45 – 13:50 Koltai Klára: Árny-Jel-Képek
* 13:52 – 13:57 Temesi Éva: ének
* 13:59 – 14:15 SINOSZ Corodini Bűvészbemutatója
* 14:17 – 14:22 Kaposvári Mozgásbűvészek pantomim bemutatója
* 14:23 – 14:27 Jumpsbyle táncbemutató
* 14:28 – 14:48 Temesi Éva: ének
* 14:48 – 14:58 SINOSZ Corodini Bűvészbemutatója
* 14:59 – 15:08 Prizma együttes Matróz tánc
* 15:10 – 15:30 SINOSZ pécsi csapata: Lúdas Matyi jelnyelven
* 15:31 – 15:36 Csernyánszky Bogi ének jelnyelven
* 15:37 – 15:42 Zárszó, köszönetnyilvánítások
* 15:43 – 16:05 SINOSZ pécsi tánccsoport bemutatója
* 16:05– 16:15 Prizma együttes: Mindig kell egy barát
* 16:20– 17:00 ERGO SUM: A titokzatos bőröndökcímű komédia
*
* Plázában Csipettóninál tagsági kártya felmutatásával minden étel-ital 30% kedvezménnyel.
*
* Pláza program után Örömünnep a pécsi SINOSZ-ban
Sziasztok! Siketek, nem némák! és nagyothalló is van, azok gyengébben, nehezebben hallanak megmaradt hallásukkal. A siketek azok, akik egyáltalán nem hallanak és elsődleges nyelvük a jelnyelv, csak aztán a magyar nyelv. Nagyothallóknál fordítva van. A siketek nem némák, süketek, süketnámák!
Tehát a siket a helyes kifejezés, szó. A többi jelzőnek pejoratív és sértő jelentése van.
gyönyörű sztori és hihetetlen jó irás! gratula!
énismerek több kisember ( a törpék nevezik magukat így) akik szintén a "normális" emberek szemében akár szánalomra méltólk is lehetnek. pedig ők tökéletesen teljes életet élnek, esznek-isznak, szeretnek, alszanak, csládjuk, gyerekeik vannak.
csak egy picit kényelmetlenebül élik az életüket. mert minden magasan van :))
Nem tudom, hogy hány éves vagy, de ez egy remekül megszerkesztett írás. Fogalmazásből ötös!
Ilyen a jó emberi természet, igyekszik azért is megtalálni a boldogságát, ha hagyják!
Azért sajnálatraméltó dolog, ha nem hallhatja valaki a természer nagy csodáit: az eső kopgását, a madarak csivitelését, a szél zúgását és persze a zenét.
nekem 18 évesen lett pár siket és nagyothalló osztálytársam ötödévre :) nagyon érdekes volt a világukba "bepillantani", elég közel kerültem hozzájuk, elmentünk moziba is, horrort néztünk :DD na ott én többet ugráltam, mert hallottam a félelmetes zenét és az ijesztő hirtelen zajokat :DD
a metróban viszont csodálkoztak hogy bemondják hogy jegyeketbérleteket :DD mert már leszálláskor mondtam nekik, hogy készítsék elő, mert fent ellenőrök, ők meg furán néztek: honnan tudod???
Nagyon sokat számít náluk az integráció, a teljesen siket sokkal szebben beszélt a nagyothallónál, mert ő hallók között nevelkedett. Sőt, remekül zongorázott is :DD
Nagyon jó az írásod.
Sajno nem tanítják már kiskorban azt,hogy ha valaki más bármiben azt el kell fogadni.
Szia!
Örülök,hogy írtál egy cikket ezzel kapcsolatban.
Én kiskorom óta köztük élek és állíthatom,hogy semmivel se külömbek mint mi.Úgy élnek ahogy mi csak esetleg hangok nélkül.Igazából a társadalmi szemléletben vannak "hibák",amik szerintem örökös problémák maradnak.
Szeretnék többet írni ezzel kapcsolatban,de szerintem egy regény kerekedne belőle:)
Üdv
Ugrás a teljes írásra: Siketek vagy némák?
További ajánlott fórumok:
- Szereted vagy nem szereted?
- Meddig megy el a fantáziád? - Addig vagy képes bármire is.
- Pánikbeteg vagyok!
- Van vagy nincs?
- Hogyan tudom a gyerek elől letiltani az olyan internetes oldalakat, amiket nemakarom hogy megnézzen?
- Szeretném megtanulni a siketek jelbeszédét. Győrben vagy környékén van erre lehetőség?