Segítsetek légyszíves nagyon fontos lenne! Mik a kiszáradás tünetei? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, ami lehet másnak nyilvánvaló, de nekem nem, és szeretnék segíteni.
Egy ismerősöm nagyon rossz állapotban van, sok a gondja, nagyon letört, maga alatt van olyannyira hogy alig eszik, inni pedig szinte semmit. Egy felnőtt középkorú hölgyről van szó, nem tudom mennyire számít a testalkat, de egy teltkarcsú nő.
Hitét vesztetten, semmi semm érdekli, én viszont aggódom érte.
Nincs sem hasmenés, sem betegség, csupán alig vesz magához ételt, (éppen csak annyit hogy ne szédüljön, de talán 1 éves gyerek többet eszik),innivalót meg szinte smmit.
Ennek folytán is bekövetkezhet a szárazság? Az a bizonyos, amikor az ember kórházba kerül tőle, oly mértékű? És ez kb milyen hosszú folyamat után?
Végülis szerencsére nem lett baj,és ennek nagyon örülök!
Reggel,ahogy magamhoz tértem,szinte az első gondolataim között voltatok,hogy remélem minden OK.
Köszi mindenkinek!
Nem mondom, hogy nagyon nyugodt voltam, de végül egyébként párom tartott vissza az ügyeletre rohanásról. Mert telefonon folyamatosan beszéltünk és mondta, hogy azért annyira ne ijedjek meg, figyeljem a kiscsaj hőmérsékletét és ha az nem emelkedik, meg nem súlyosbodik a hányás, akkor nem lehet baj. Na és persze jött szomszédnénink is megnézni, hogy mi van velünk. Abban az esetben, ha az utolsó pillanatban nem jönnek, akkor természetesen az ügyeleten kötöttünk volna ki.
Örülök,hogy jó híreket olvashattam! :)
Bár én nem mertem volna otthon kísérletezni.
A kiszáradás tünetei diagnózisa és kezelése
A kiszáradás tünetei jellegzetesek: kínzó szomjúságérzés, szájszárazság, ráncos bőr, fejfájás, szapora szívdobogásérzés, a vizelet mennyiségének csökkenése, ájuláshajlam vagy ájulás. A kiszáradás súlyosbodásával a teljesítmény csökkenése, gyengeség, kábultság, zavartság, tartós eszméletvesztés,kóma alakulhat ki.
Fontos tudni!
A folyadék utánpótlása legyen folyamatos, különösen a nyári nagy meleg idején, és akkor is szükséges inni, amikor a szomjúság nem érzékelhető. A szomjazás már akkor jelentkezik, amikor a test víztartalma jelentősen csökken, és a funkcionális állapot romlása ilyenkor nagyon könnyen bekövetkezik.
A kezelés attól függ, mennyire kifejezettek a tünetek. Ha a beteg itatható, és a folyadékbevitel során a tünetek szűnnek, pihenés, és folyamatos folyadékutánpótlás szükséges.
A tünetek változatlansága, romlása, vagy inni képtelen beteg esetén mindenképpen orvosi kezelés szükséges! A kezelés során infúziók segítségével állítható vissza a szervezet egyensúlya. Az infúziókkal korrigálhatók az elektrolit eltérések is.
A gyerekek és idősek szomjúságérzete csökken
Csecsemők, kisgyermekek és idősek esetében a kiszáradás kitüntetett figyelmet igényel! A csecsemők szervezetének víztartalma sokkal nagyobb arányú, mint a felnőtteké: az újszülöttek testtömegének 80, a csecsemők 75 százaléka víz. A felnőtteknél ez az érték 56-60%, az időseknél ennél kisebb.
A fiatal szervezet energiafelhasználása jóval magasabb, mint a felnőtteké, és ehhez mérten a víztartalom alacsonyabb. Emiatt a hidratáltság kisebb arányú csökkenése sokkal hamarabb és nagyobb arányú zavarokhoz vezet, mint egy felnőtt esetében.
A gyermekek és idősek szomjúságérzése eleve később jelentkezik, és gyakran nem veszik észre. Tehát mikor ők megszomjaznak, akkor már nagy arányú vízveszteséggel kell számolni.
További ajánlott fórumok:
- Állásinterjúra megyek holnap. Bátorítsatok légyszíves!
- Akiknek sikerült fogyni, légyszíves ide:)
- Szerintetek mi lehet a bajom? Légyszíves írjatok!
- Ha Szverldowszkban vagy környékén élsz jelentkezz légyszíves, nagyon fontos lenne
- Mik a kiszáradás tünetei kutyánál? Megint Pite kutya... :(
- Mik a nagyon korai spontán vetélés tünetei?