Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Savanyú káposztát hűtőben, vagy fagyasztóban tároljam? fórum

Savanyú káposztát hűtőben, vagy fagyasztóban tároljam? (tudásbázis)


28. Amaunet (válaszként erre: 18. - 8d00a82c06)
2022. dec. 17. 23:24

Így van. A töltöttkáposzta felénk is fejes édeskáposztából készül. Rizs + darált hús összekeverve és betöltve az abált káposztalevelekbe. Főzési idő 3/4-nél nyakon öntjük egy üveg paradicsommal.


Az édeskáposzta fejek is hónapokig elállnak hűvös (de nem fagyos) száraz helyen.

27. vigyefene (válaszként erre: 25. - Vigyefene)
2022. dec. 17. 21:01
*kell bizony
26. vigyefene (válaszként erre: 18. - 8d00a82c06)
2022. dec. 17. 20:57
Pl. nyáron én is csak megfőzöm/megpuhitom sós vizben a friss fejet, h ne törjön. Levágom vékonyra a fő érnél.
25. vigyefene (válaszként erre: 21. - Vigyefene)
2022. dec. 17. 20:53

Csak megjegyzem, h ha valaki akar egész fejet savanyítani, akkor kel nagyobb, legalább 15-literes.


[link]

24. Ms_Daisy (válaszként erre: 23. - Ms_Daisy)
2022. dec. 17. 20:53
*i
23. Ms_Daisy (válaszként erre: 18. - 8d00a82c06)
2022. dec. 17. 20:53
Az a szabolcsh ha jól tudom
22. birebora (válaszként erre: 21. - Vigyefene)
2022. dec. 17. 20:41
Ez aranyos:)
2022. dec. 17. 20:40

A természetes erjesztéssel készűlt savanyú káposzta sokáig eláll, nem kell hűtőbe/fagyasztóba tenni. Régen hűtő nem is volt.

Mielőtt a feleségem elhúnyt, minden évben csináltam párszor, magunknak is, meg a barátainknak is.

Most már csak ritkán szórakozok vele, ilyen edényt használok fahordó helyett. Gyerekkoromban sokat tapostam, Anyám kérdezte h tiszta-e a lábam, Apám válasolt, h az lesz mire készen leszünk.


[link]

2022. dec. 17. 20:31
Be ne tedd a fagyasztóba, hűtőben simán eláll.
19. Csillagszem38 (válaszként erre: 7. - Amaunet)
2022. dec. 17. 20:23
Igen, gusztustalan kiengedes után mèg a töltött káposzta is. Bár én mindent utálok lefagyasztas után, kiengedve így soha, semmit nem fagyasztok.
18. 8d00a82c06 (válaszként erre: 15. - Bnedora)
2022. dec. 17. 20:05

Savanyú káposztás töltött káposztát mi meg sem esszük.

Èdeskáposztával csinálom ès sűrìtett paradicsommal nyakon öntve.

Nekünk ez az igazi.

17. Ms_Daisy (válaszként erre: 15. - Bnedora)
2022. dec. 17. 19:57
Én egyik évben az ünnephez képest későn vettem és mintha éretlen lett volna. Savanyú sem volt, nagyon fehér is volt. Vagy akkor rakták el, vagy nem volt jól besózva de használhatatlan volt
16. bnedora (válaszként erre: 15. - Bnedora)
2022. dec. 17. 18:26
Utolsó bekezd. FI-nak szól.
15. bnedora (válaszként erre: 14. - Amaunet)
2022. dec. 17. 18:24

Nagyon finom télen a kovászos káposzta is. Lehet laskára vágva, de darabosan is, leveleket is. Nagyon sok zöldséget lehet kovászolni. A nővérem a répán kívül még zöldbabot is kovászolt.


Remélem jó lesz a káposztád a jövő héten is. Én kedden gondoltam megvenni, mert azért az igazi töltött káposzta a savanyúból az igazi. Sokan a levelet édeskáposztából, abálva használják.

14. Amaunet (válaszként erre: 9. - Bnedora)
2022. dec. 17. 12:42

Köszönöm! Igen, tudom mi a különbség a savanyú és a savanyított káposzta között.

Az enyém házi, hagyományosan készült savanyú káposzta. Azt nem mondom, hogy igazi, mert minden tájegységnek meg van az "igazija".


Kovászolni csak nyáron az uborkát szoktuk. A töltött káposzta pedig valóban be van töltve a káposztába.:)

13. ,zumba
2022. dec. 17. 12:01
Ha valódi savanyú káposzta, akkor eláll. Itthon a hordónkban savanyodik magunknak a tejsav baktériumokkal és eláll. Tavaszig szoktuk fogyasztani.
12. Napsugár8 (válaszként erre: 11. - Fórumnyitó (anonim))
2022. dec. 17. 11:35
Az én káposztám is már kb. egy hete csücsül a normál hűtőben. Vár a sorára. Jó étvágyat kívánok hozzá!
2022. dec. 17. 11:24
Mindenkinek köszönöm a választ. :-) Igazi savanyú káposzta, tizen éve veszem tőlük. Tartósítószert nem használnak. Jövő szombaton nem jönnek a heti piacra, azért vettem ma.
10. andi6020 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. dec. 17. 11:11
Hetekig eláll.
9. bnedora (válaszként erre: 7. - Amaunet)
2022. dec. 17. 11:08
Azért különbség van a savanyított és az igazi savanyú káposzta között. Ma már sokszor gyors érleléssel savanyítják, így nem is áll el sokáig. Én most kovászolom a káposztát, ebből is nagyon finom a székelykáposzta és a töltött káposzta is. Pár nap alatt elkészül.
2022. dec. 17. 11:03
Nekem kint van az erkélyen 2 napja. Szerintem nem lesz baja mert egy: raknak bele tartósítót. Kettő: a savanyítás is tartósít. Én sima hétköznap is veszek és hetekig el áll a hűtőben
7. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. dec. 17. 10:56

A káposztát éppen az eltarthatósága miatt savanyítják. Régen a házaknál begyalulták hordókba és raktak közé egész fejeket is.

A savanyított káposzta hűvös helyen hetekig eltartható.


Péntekig nem lesz semmi baja a hűtőben.

A fagyasztás csak ártana az állagának.

6. Alessandro (válaszként erre: 3. - Napsugár8)
2022. dec. 17. 10:52

Így igaz. Semmi baja nem lesz 1-2 hétig a hűtőben.

Hosszabb távra már érdemes lefagyasztani és a felhasználás előtti estén áttenni a hűtőbe, hogy lassan olvadjon fel.

2022. dec. 17. 10:52
Ja péntek, ez kimaradt. Isten ments H betedd fagyasztóba, semmi baja nem lesz!🙏
2022. dec. 17. 10:51
Fagyasztóban? Mikor akarod megfozni? Karácsonykor? Veddeg előtte pár nappal. Ne tedd fagyasztóba🙈🙈
3. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. dec. 17. 10:43

Mert a zöldségesnél hány napig, hétig tárolják a polcokon. Még csak nem is normál hűtőben.

Akár fehér káposzta, akár hordós, minimum 1-1,5 héten át nyugodtan tárolom a normál hűtőben. Még soha nem ment tönkre nálam.

2. bnedora (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. dec. 17. 10:30
Nem biztos, hogy eláll, én inkább fagyasztóba tenném.
2022. dec. 17. 10:20
Ma vettem friss apró és leveles káposztát. Fedeles dobozban péntekig eláll hűtőben, vagy inkább fagyasztóba tegyem?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook