Sárgarépás pogácsa recept
A Sárgarépás pogácsa hozzávalói:1 sárgarépa (kb. 10 dkg),
10 dkg finomliszt,
5 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 evőkanál sütőpor,
1 evőkanál cukor,
2 kávéskanál só,
1 csokor petrezselyem,
10 dkg trappista sajt,
2 és fél dl tejszín,
a pogácsák formázáshoz kevés liszt, a tálaláshoz puha vaj.
A Sárgarépás pogácsa elkészítési módja:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és teríts sütőpapírt egy nagy tepsire. Vágd le a sárgarépáról a végeit, ezek nem kellenek. Ezután alaposan mosd meg meleg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Hámozókéssel tisztítsd meg a sárgarépát, aztán a kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld le. Tedd a reszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Mosd meg meleg folyóvíz alatt a petrezselymet, aztán töröld meg alaposan papírtörlővel. Aprítsd bele ollóval a száraz petrezselymet a lisztes tálba. Ehhez fogd az egyik kezedbe a petrezselymet, a másikba az ollót, és dolgozz a lisztes tál fölött, hogy rögtön oda potyogjon bele a felaprított petrezselyem. Reszeld bele a lisztes tálba a kézi reszelő nagy lyukú oldalán a sajtot. Ezután öntsd bele a tejszínt is. Gyúrd össze a tésztát a kezeiddel. Kicsit ragacsosak lesznek, de nem baj. Moss kezet, aztán töröld meg őket. Száraz kézzel vegyél ki a tésztából pingpong-labda nagyságú darabokat, és gyúrd őket golyókká. A golyókat tedd egymástól 5 cm-re a sütőpapíros tepsin. Szórj ki lisztet egy kis tálkába. Mártsd bele egy pohár alját, aztán a lisztes poharat nyomd rá finoman mindegyik tészta-golyóra. Ettől kicsit kiterülnek. Akkor csinálod jól, ha kb. 5 cm átmérőjű korongok lesznek belőlük. Tedd be a tepsit a meleg sütőbe, és süsd meg 20 perc alatt aranybarnára a pogácsákat. Ha a pogácsák megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből. Várd meg, amíg kihűlnek. Eheted önmagában, de úgy is finom, ha félbevágod őket, és vékonyan megkened vajjal. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. ápr. 28. 14:10
A sárgarépás pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.