Ripsz-ropsz kaják (beszélgetés)
Mit tudsz nekem ajánlani, aki nem tud és nem is szeret főzni. Magam miatt nem csinálnék belőle gondot, de a páromnak egyszer egy nap meleg ételt kell adni. Eddig anyukám segített ki, majdnem egy hétre megfőzőtt nekünk, csak melegítenem kellett és egy-két nap, valami félkész, vagy egyszerű dolgot összeütöttem. Remélem anyu még bírja, de fel kell készülnöm az önellátásra. De nagyon nem
szeretem a konyhát.
Irigyellek Benneteket.
Köretek rizsből:
-natúr rizs
-rizi-bizi
-kukoricás rizs
-répás rizs
-főtt rizs olajban jól átsütve,szójával meglocsolva(ázsiai kajákhoz)...esetleg babuszt ,szójacsírát,beledobni,isteni
-vadrizs
-barnarizs
-petrezselymes rizs
-currys rizs
-rizottó
-rizspogácsa
-sósan a rizskochot..s akkor sokféle sülthöz lehet adni
.....csak tessék-tessék..folyvást,amíg szól a zene...:)
Köretötletek burgonyából:
-hasábburgonya
-tepsiben sült krumpli szeltre vágva,ropogósra sütve
-tepsiben sült krumpli darabra vágva,meglocsolva olajjal,rozmaringgal-sóval megszórva,héját rajta hagyni
-héjában,alufóliában sült burgonya
-reszelt krumpli-liszttel,borssal,sóoval összekeverve,kisütni olajban
-petrezselymes burgonya
-sós burgonya
-héjában főtt krumplit karikára szelni,majd kicsi olajban,sok köménymaggal-hagymával átpirítani,petrezselymmel megszórni
-krumplipüré
-krumplipüré karfiollal keverve,pürésítve
-krumpligombóc
-kukoricás burgonyapüré
-burgonyalepény
és még sorolhatnám napestig:)))))
Köszi Köszi!!!
De bármi jó ötleted van azt azért ne felejtsd el megosztani velem!!!
Most már van pipi hús minden változatban a mélyhütőben, ugyhogy allitom össze h mikor mit belőle- azert van egy kis szertartás számomra még minig :))
Örülök,ha kicsit sikerült a görcsből a vicces felé terelnem a napjaidat:)Csak lazán, s akkor nincs gond.Nem kell magadnak gondot csinálni abból,ami amúgy nem gond,főleg meg ha jól főzöl:))
Kellemes főzőcskélést és kevés mosogatnivalót:)
mostmar nevetve olvasom soraid, és csodállak meg minden elismerésem a tied, hogy van ennyi ötleted?
Hát van fantáziád az tuti, na belőlem ez teljesen hiányzik. Imádok főzni és tudok is de ilyen ötleteim
igy kapásból soha nem voltaK, ha egy ünnep közeleg is én már hetekkel azelött a menün töprengek h valahogy az alkalomra összeálljon, hát elhiszem mostmár neked nem gond. Nagyon ügyi vagy. Csak a pörköltre annyi tippet adtál, hogy hihetetlen, és szoktam is nagy adagokat főzni és mindenből lefagyasztani, jelenleg is van pörkölt fagyasztva, meg huslevesem , de gondoltam lesznek még rosszabb napok akkor majd jól jön,
Messze ne menj kérlek rád még szükségem lesz :-)
Praktikus,ha főzöl egy halom pörit és azt adagonként lefagyasztod,s ezerféle kaja lesz belőle,csak elő kell kapnod...
Vasárnap:pöri nokedlivel,uborkasalival,hétfőn krumplipürével,kedden rakott husinak,szerdán palacsintába töltve(apróra vágva és tejföllel dúsítva),csütörtökön gulyáslevest belőle,pénteken rizzsel,szombaton burgonyába töltve.Mindhez egy kis saláta és kész a komplett tartalmas kajahét.Jöhet a vasárnap,amikor is újra főzhetsz egy hatalmas adag pörit:))))))
Ez persze vicc,de tény,hogy ha főzöl egy adag pörit,sokfélét tudsz,változatosan kis időt rászánva,mert az alap kész van.
Csak a köretet kell mellé kifőznöd,vagy összeállítanod.
Aranyos a párod:)Amúgy nem a csirke a lényeg,hanem ,hogy az gyorsan kész...lehet ezt karajból is,csak akkor kicsivel több idő,de nem gond az sem.
Talán,ha lazábban veszed majd,akkor nem lesz központi kérdés,könnyebben megy a rendezés kaják körül.Én nem vagyok hajlandó rá túl sok időt pazarolni,így nem görcsölök rá,hanem ami éppen van otthon alapon ,gyorsan,de finoman:)
Van ötletem disznóra is..
Mindenesetre nem volt könnyű, de remekül csinálták mert mi ebbő a sok melóból gyerekket semmit nem éreztünk, most meg ennyi segitséggel sem győzzük, na de te annyit segitettél mar hogy a következő séták alatt nem azon fogom törni a fejem hogy mit főzzek , mert ott sem tudok nyugott lenni egy percet sem ha tudom h nincs kaja. Pedig a párom is aztmondta h egyszer ettől fogok megfutamodni h annyit búsulom a főzést, pedig ő mindent megesz, és ha nem lenne kaja az sem volna baj- de én azt szeretem ha van
Na mostmár annyi dolgom van hogy a csirkét szereljek be minden féle formába, mivel én nagyon nem szoktam belőle főzni, ritkán háziból, ugyanis szüleim disznót, borjút, marhát szoktak vágni csakis a család részére igy húst nem szoktam venni- de a páromnak már telefonáltam hogy csirke mell, comb jöhet kg számra, megiskérdezte mi ütött belém h most egyből ilyen fontos lett a csirke :D
Én sem tudom elképzelni,hogy az én anyukám anno hogyan boldogult:
-2 gyerek,2 műszakos munka,hatamas ház,még nagyobb kert,kamra,még állatok is voltak egy jó darabig,hétvégén hazajáró férj,és még iskolába is járt,ahol szépen teljesített..és ok,volt mosogép,de nem olyan,mint nekem van...vagy porszívó,de nem olyan szuper,mint az enyém most....és kérem szépen ment neki..hogy ezt hogy csinálta?????Fogalmam sincs:)
Jah és egy beteg anyukája,aki napi törődést,gondozást igényelt.Szeritem a nők,isteni szerevzők:)
Nos,szerintem nem lehet összehasonlítani a szüleink,nagyszüleink életét a miénkkel...ez téves nézet,hiszen más világ volt.Inkább a mai időben levő nőket és az akkori időben levőket lehet összehasonlítani,mert ugye hasolnó a mostan i nők gondja vagy régieké...de inkább a saját korukkal.Szerintem.Merthogy nekünk már vans egítség:mosógép,esetleg mosogatógép,porszívó..stb...de régen ezek nem voltak.Lehet most azt mondani,hogy jesszum,hogy boldogultak akkor,mi most ezekkel segítségekkel is megküzdünk,de ma rohanó világ van,más elvárásokkal..régen volt 2 pulcsi és 2 nadrág meg egy ünneplő,nem?Más volt...
Amúgy azt hiszem szervezés kérdése a dolog,de ez tanulható,nem úgy születtek az emberek,hogy tudják,hanem magunknak csinálunk minél kevesebb gondot,akkor könnyebb:))))
Trükköket ellesni,kérdezni meg nemcsak hogy nem szégyen,de érdem,hiszen az idő egy családban főleg ahol már 2 gyerek is van,nagy kincs:)
Főzelék,gyorsan kész van,egyfazékban készül,kevés macerával.
Ami a macera benne:húsgolyókat kell készíteni:darálthusi,tojás,vöröshagyma és ízlés szerinti fűszerek,esetleg icipici zsemlemorzsa,hogy összeálljon.Ne csináld parikásra,ne fasírtjellegű legyen.Hamar kész van,mert nem kell 5000 golyót csinálni,csak vagy 10 darabot.
Ezt felteszed víben főni,amit ízesítesz köménymaggal,fokhagymával,sóval,borssal,mikor felforrt és picikét főzted..kb 5 perc,hozzádobsz egy zacsi kelbimbót,vagy amit szeretsz zöldséget...és vagy 10-15 percig főzöd őket egybe.Ha ez megvan,akkor besűríted liszttel és tejföllel elkevert habarással.Felrottyantod és kész,esetleg utánaízesíted,amilyen fűszeresre szeretitek.
:-)
Hát igen, neki inkább szerintem a szemével van a baja. Ha olyan, már meg se kóstolja! Sütőtökös hust is szoktunk csinálni, és hiába magyarázom neki, a töknek nem tök ize van, hanem teljesen átvette a hús, és a fűszerek izét, akkor se eszik belőlle. Hát ez van, én már megszoktam, kicsit nehéz, csak az a szerencséje én szeretek főzni:-)
Ma nálunk este lesz a maradék sültcsirkecombból és friss saliból vacsi.
Holnap főtt sonka(már kész volt a sonka,és felkockáztam ,amíg a kicsim ejátszott 3 percig a kis vonatjával)lesz kelbimbóval sajttal és tejföllel egyberakva és a sütőben készresütve.
Ezek hamar elkészülő kaják,amik gyakorlatilag annyi időt vesznek el tőle,mintha melegítgetném kajákat.Persze azoknak is megvan a létjogosultságuk,de most friss kajákra írtam tippet.
Én imádom a sütőt,mert elvan magában, csak beledobálok ezt+azt és kevés a mosogatnivaló,nem kell ott állnom felette kevergetni,melegíthető általában és kevés előkészületet igényel.Nekem ideális:)
Óh...tökélyre fejlesztettem az apró trükköket,amivel időt vagy energiát spórolok magamnak:))))Merthogy utálom a mosogatnivalót,vagy éppen nincs időm kivárni,míg ez+az megfő..stb.:)
Persze, az a lényeg a gyors,de nem készételekben,hogy sokmindennel lehet helyettesíteni,gaykorlatilag ízlés kérdése és ami otthon van alapon működnek.Ha nem szereted a brokkolit,akkor karfiol,vagy borsó,vagy répa,vagy kelbimbó vagy zöldbab...mindegy,amit szerettek és nagyjából passzol:)
hogy te mi mindent tudsz!
Én csak azt tudom ami a teljes napomat igénybe veszi, van halom mosatlanom és estére hulla vok
brokkoli helyett vmi más mehet? nagyon nem csipem
Saláta:
-kedvencünk:jégsaláta,kaliforniai paprika,lilahagyma,paradicsom,uborka összevágva,tányérra tesszük és ízlés szerint oliva olajjal,vagy csípős paprikásolajjal picit meglocsoljuk,megszórjuk előtte paradicsomos fűszersóval.Párom citromot is csepegtet rá,de van aki balsamecetet tesz hozzá.
Ez egy friss saláta típus,ami önálló köretként is megállja a helyét.
Aztán vannak a sok-sok fokhagymás -uborkás cuccos,mint a tzatziki....az már egy mártás sűrűségű töményebb,ezt nem hatalmas tállal eszi az ember,hanem ráöntesz belőle a húsra,köretre.
Meg vannak a mellésalik, az ecetes almapaprika és uborka,gyöngyhagyma meg a társai:)))))
Kifőzöd a tésztát(amin jól megtapad a mártás..pl orsótészta,nagykagyló,vagy valami vastag cső formájú),és ezt öszekevered főtt sonkával és picit előfőzött brokkolival,tepsibe teszed,ráöntesz egy kis tejszínt vagy tojásos tejfölt, megszórod bőven sajttal és megsütöd.
Melegíthető is és hamar kész van.Főleg ha külön edényekben egyszerre főzöd a hozzávalókat.Ha viszont edényen akarsz spórolni,akkor elsőnek a brollokit főzzd ki ée ebben a vízben a tésztát,nagyon kellemes lesz a tészta aromája.
Na akkor ez sem lehet könnyü, külön főzni
Habár ezt olan embernek is izlett aki ugncsak nem szeret a krumplin kivul egyebet, uganis a zöldség átveszi a fuszeres hús izet, mivel abban az alapban készited el, amug én sem vok répa párti de ezt imádom, nem is érzik h zöldséges, foleg ha a bors által pikánssá teszed
Köszi!
Ezt én imádnám, csak a párom nagyon kritikus.
A krumplin kívül semmilyen zöldséget nem eszik meg. Cukorborsó- sárgarépa ezek mind kiesnek. Eszmélet finnyás. Multkor ilyesmit csináltam, csak gomba volt benne, na azt megette, de amikor meglátta.. öntöttem bele egy kis tejszínt, mindjár fintorgott. Ami fehér, és husos, azt se eszi meg.
Ugyhogy mi 3an vagyunk, de elég gyakori, hogy mindenkinek mást főzök.