Mire használható a Rama sütőmargarin? (tudásbázis)
Régebben vidéken pláne volt vaj is, hiszen tehenet tartottak,ha meg nem akkor pár házzal odébb beszerezhető volt.Vajköpülő még most is meg van a szüleimtől.
A sütibe tortába mindig főzött krémet készítek, de ugye annak is az a vége, hogy margarin kerül bele habosra keverve. Majd kipróbálom vajjal.
Azért ha valakinek van egy jól bevált receptje krémje, ne tartsa magába. :)
Én úgy tudom, hogy főzött krémet készítenek és abba teszik a vajat. A házi csoki tortát tényleg tömény vajas kakaós krémmel készítették mifelénk. Nagyon nem szerettem.
Lehet, mert a szakácskönyveket is átjavítják néha. De régen inkább a zsír volt az, ami a szegényebbeknél is akadt a ház körül. Esetlge baromfizsír, ami tényleg szagtalanabb és egy-egy darab kacsa vagy liba levágása után aránylag nagy mennyiségben keletkezik.
Most ezt az anyagot teláltam erről.
[link]
Én vakas krémet soha nem csináltam, kis vajat csak pl. csokiöntetbe.
De régebben a tortákba vajas krémet tettek. Az viszont megtévesztő volt a mennyiség miatt. Az akkori házi tortákat úgy ettem, hogy a krém nagy részét kikapirgáltam és úgy már egészen élvezhető volt a torta. De a profik ma is vajjal készítik a krémeket, csak olyan könnyű, hogy nem is veszed észre a vajat benne.
A tésztánál nem lenne gondom, hogy áttérjek mondjuk vajra. De egy krém esetében nem lesz nagyon tömény? Nekem ez új terep.
Én is szoktam hájat is venni. Sertés zsírt ismerőstől vesszük, amikor disznót vág. Főzésnél is mikor mit használok. Még kókuszzsírt is szoktam. Az olajtól néha bajom van, így kerülöm.
Lehet hogy ezt a zsiradék használatot úgy ajánlják, kinek mi vált be. Én leginkább a vajat preferálom.
Én sütöttem már ugyanazt zsírral is meg margarinnal is, de nem érzékeltem különbséget. Nem is figyeltem.
nyilván a süti fajtájától is függ.
Egy finomabb, érzékenyebb sütit vagy tortát lehet, vajjal sütnék.
Persze a régi recepteknél is gyakran írják a zsírt, sőt ha valamihez tényleg vaj kell, akkor azt külön kiemelik.
A vaj jobb mint a zsír. Annyira nem nehezíti el a tésztát. ha már zsír, jut eszembe, nem veszek újabban sertészsírt. Veszek bőrös kacsahájat 1.200 ft kilója. Finom, tiszta és illatos kacsazsírom van bele, és egy kis finom tepertőm is. :)
Én is többnyire, vagy zsírt. Ahol bizonytalan vagyok, ott még vegyesen a margarin és a zsír, vagy vaj. Igaz én sokat sütök. Kelt tésztákba én is szintén vajat teszek. Anyósom ragaszkodik a RAMA sütőmargarinhoz. A múltkor almáspitét sütött, de nekem olyan fura íze volt a RAMA-tól. Én mindig a "mesealmás"-t sütöm. Ősrégi recept, zsírral készül, a hókifli szintén. Nekem nagy szerencsém van, mi itt olcsón jutunk hozzá lengyel vajhoz.
Én ha nagy ritkán sütök, csak vajat használok. Kenyeret is sütök, abba is kerül egy kevés.
Én a személyes tapasztalatom és az olvasottak alapján viszolygok tőle.
Azonnali egészségkárosodást nem okoz, fogyasztása engedélyezett, mindenki maga dönt.
Elvileg a zírtartalom számít.
A zsír zsírtartalma vehető 100%-nak, a margariné 60-70, a vajé, fajtásól függően átlag 80.
Tehát vajból és margarinból több kell, mert egy része víz, ami elpárolog.
Érettségiztem matekból, de egyedül az aránypárt használom azóta is, pedig azt általőnosban tanultuk. Ide is az kell.
100 gramm tiszta zsiradék elérédéhez 16 deka 60%-os margarin kell vagy 12,5 deka 80%-os vaj.
Infó az van bőven, de teljesen elentmondóak. Ezért próbálok személyes tapasztalatokról érdeklődni.
Semmire. Meg lehet enni, de nem érdemes. Van interneted? :) Bőven van róla információ, tessék olvasgatni.
Tökéletesen megfogalmaztad.Sok-sok termék esetében igy van. Én torkomon nem megy le, mert az eszemet is szoktam használni, nem megyek a média után.
A 20 dekás vajat szoktam 25 dkg helyett. Vannak olyan receptek, ami csak zsírt ír, azokat aszerint szoktam. De még én is most próbálkozom. Ami bevált, hogy húsz deka margarin + 5 deka zsír.
Ha mondjuk a recept szerint ráma van írva, de ki szeretném váltani zsírral, vagy rendes vajjal, akkor hogy kell számolni. Mondjuk ha 25 dkg van a receptben, akkor vajból és zsírból is annyi kell?
Attól függ, mit akarnak eladni. Mindig az az egészséges, amit fogyasztásra ajánlanak. Van, akinek le tudják tolni a torkán. :)
Valóban így van. Mindig kikiálltanak valamit mumusnak, aztán megcáfolják. Így volt ez a szójával is. Egyszer nagyon egészséges volt, most külön ráírják a felvágottra is, hogy nem tartalmaz szóját. Szerintem is a középutat kell választani. Én a RAMA margarinhoz sem ragaszkodom, jó a LIGA is, süteménybe, krémekbe. Ha van otthon vaj, néha az is kerül bele, sőt van amibe zsír is.
Nem használom:csak vajat és zsírt. Próbáltam sütni margarinnal, illetve ugyanazt zsírral:hát van különbség az elkészült pékáruban!
Megolvasztod, muffinba, kókuszgolyóba tudod milyen finom? A legolcsóbb kockamargarin, mert úgyis a márkát adják el.
Mindenhez jó, még kézkrémhez is, ha éppen nincs más.
Pont ugyan ez a gondom nekem is. Minden egyes élelmiszer ki van kiálltva jónak is meg rossznak is. Legyél okos. Úgy gondolom, én is az arany középúton haladok. Illetve a szervezetem szokott jelezni, ha valamiből elege van. Nagy tejfogyasztó voltam, de mostanában nagyon mértéket kell tartanom, például.
Jött ugye régebben hogy ne együnk vajat, toltuk évekig a margarint,,,egy ideje ez nem jó.
Ne együnk zsírt,,,olajat használtunk,,,most ez sem jó.
Nem jó a tojás(koleszterin),,,most megint jó.
Ne együnk cukrot,,de az édesítők sem túl jók,,,
Régebben, együnk sok tejterméket,,,,mára ez is kérdőjeles.
Liszt ,,,mumus.
Szóval akkor mit is? Maradjon egy arany közép út amibe
belefér a margarin ,,nyilván nem kilósszámra.
Süteménytésztába ,teszem.Krémekbe ,pürének mást.
Szerintem nyugodtan válts, pont olyan, ahogy mások írják a Lidl, Tesco ás Aldi saját márkás, csak azok feleannyiba kerülnek...
Köszi! Megnézem a tesztet.
Miért nem jó használni margarint? Régen tudom hogy a transzzsírsav tartalom miatt volt kikiálltva rossznak, de úgy tudom, ma már nagyon alacsony mértékben tartalmazza.
További ajánlott fórumok: