Rákospalotai rétes recept


60 dkg liszt,
25 dkg vaj,
1-2 dl tej,
só,
2 kg dióbél,
1,7 kg cukor,
25 dkg mézes puszedli,
4 dl tejföl,
2 alma,
50 dkg mazsola,
5 csomag vaníliás cukor
A Rákospalotai rétes elkészítési módja:
A liszttel, 5 dkg vajjal, sóval, szükség szerinti langyos tejjel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A diót durvára daráljuk, az almát lereszeljük, a mézes puszedlit lereszeljük, vagy daráljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és a megmosott mazsolát. A kinyújtott rétest olvasztott vajjal bőségesen meglocsoljuk, vastagon megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Kizsírozott, nagyméretű lábasba kígyó alakban feltekerve belefektetjük és megsütjük. Nagy kerek tálon vaníliás cukorral bőségesen meghintve kínáljuk.
Ezt a különlegesen finom, igen drága tésztát a rákospalotai asszonyok ma már ritkán, elsősorban lakodalmak alkalmával sütik.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: suzy1983, 2007. jún. 28. 22:06
A rákospalotai rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.