Rakacai halászlé alaplével, bográcsban recept
240 perc
A Rakacai halászlé alaplével, bográcsban hozzávalói:
az alapléhez: 1-1 kg tisztított kárász és keszeg
50 dkg pontyfeje és farka
4 nagy fej vöröshagyma
1 jó evőkanálnyi sertészsír
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb szem érett paradicsom
2 db zöldpaprika (az egyik lehet csípős is)
2 db babérlevél
1 kiskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
9 liter forrásvíz
A halászléhez: 3 kg pontytörzs szeletelve
5 db cseresznyepaprika (ami nem hagyható ki és nem is helyettesíthető mással)
2-3 db halászlékocka (vagy fagyasztott sűrítmény)
1 kiskanál cukor
4 evőkanál csemege fűszerpaprika.
A Rakacai halászlé alaplével, bográcsban elkészítési módja:
Alaplé készítésekor a vöröshagymát kockára vágjuk, 1 evőkanál sertészsíron fonnyasztjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd belerakjuk az alaplének való halakat és a ponty fejét és farkát. Felöntjük a teljes vízmennyiséggel, - ami kb. 7-9 liter. Belerakjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát szeletelve, majd sózzuk és hozzáadjuk a babérlevelet, egy kiskanál őrölt csemege fűszerpaprikával együtt. Addig főzzük, amíg a halhúsok teljesen leválnak a csontról (kb. 2 óra), és azután átpasszírozzuk a halat úgy, hogy csak a saját levét öntjük alá, és így passzírozunk Halászlé készítésekor az alaplevet fölrakjuk főni, és amikor felforrt, akkor adjuk hozzá a halszeleteket, amiket szeletelés után kissé besóztunk. A szelet a levet lehűti, de ha újra felforrt, hozzáadjuk a cseresznyepaprikát és egy jó evőkanálnyi csemege fűszerpaprikát is. Ezután csak annyira szabad főnie, hogy éppen csak gyöngyözzön. Kb 35-40 perc múlva hozzáadjuk a maradék paprikát is, majd a lé sósságát beállítjuk. Forrón fogyasztjuk, a cseresznyepaprikát külön, szétnyomva és friss parasztkenyeret kínálva tálaljuk.
Kissé hosszadalmas és babrás, de a tóparton van idő....
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2017. dec. 25. 05:11
A rakacai halászlé alaplével, bográcsban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.