Parainesis íráshoz hogyan kezdjünk hozzá? (tudásbázis)
Ez nem jó példa, mert csak címében utal az eredetire.
Ez rövid összefoglaló, tizedikeseknek, valóban nem 13 éveseknek.
A szonett elég kötött versforma.
A parainesis nem vers, nem kell se rímelnie, se szótaghossznak, szótagszámnak valami előírthoz stimmelnie.
Az erettsegizettnek is beletorik a fga, nemhogy egy 13 evesnek.
Ezzel az erovel szonettet is irhatnanak hazi feladatkent.
Köszönöm szèpen a segítsèget mindenkinek, valahogy meglesz...
Bàr sztem nem egy 13 èvesnek való feladat...
Az èn időmben nem kellett ilyet irni...
Én sem idétlenségekről beszélek.
Fogalmazni pedig tényleg meg kell tanulni, legalább törekedni rá.
Nem idétlenségeket kell írni.
Éppen elég furcsa és a maga nemében humoros (de nem idétlen) lesz az egész attól, hogy a téma mennyire üti a műfajt.
A feladat lényege, hogy bele tudjon helyezkedni egy ilyen szituációba, ahol nagy bölcsességeket kell megfogalmazni a nagybetűs élettel kapcsolatban , s hogy használja az agyát a fogalmazáshoz. Szókincs- és stílusgyakorlat, s a végére talán meg is tanulja, hogy a parainesis egy irodalmi műfaj és intelmet jelent.
Igazad van, csak nekem nem ébredt fel a humorérzékem a szöveg láttán.
Végül is el lehet poénkodni.
Én anno annyira felbőszültem a vén cigányon, meg amilyne primitíven oktatta, hogy Vörösmartyt az osztály nyilvánossága előtt rossz költővé kiáltottam ki. A tanár nem talált innentől fogást rajtam. Éber voltam és cseles. Az ellen nem tehetett, hogy Szerb Antal Irodalomtörténetébe pillantgatva feleltem. Az nem volt tankönyv...
Szerintem nem extrém elvárás. Egyáltalán nem korabeli nyelvezettel kell iylenkor írni, s nem avítt témában.
Én pl. ilyen feladatnál a modern kor problémáit feltárva inteném a barátnőmet a túlzott facebookozástól és twitterezéstől, az életében történő lényegtelen események állandó posztolásától, a bulikban történő túl sok koktél fogyasztásától és a fiúk ámításától, hülyítésétől. Ezt kellene jó nyelvezettel, ötletesen, a téma és a forma paradoxona miatt már szinte eleve humorosan megfogalmazva leírni.
Ötlet, szókincs, egy kis gondolkodás, amitől elszoktak a mai fiatalok.
Nézd, ez az az eset, amikor egy tanár nem gondolja át, mit kér.
A bölcsészkaron rengeteg a kötelező és az ajánlott irodalom, de mindenki tudja, hogy a zöm a zömét nem olvassa el. Teljesen elfogadott dolog, hogy akár a beandandó dolgozatot is az ember innen-onnan összeszedi. A lényeg, hogy foglalkozzon az anyaggal, időben, korszakban, jelentőségben el tudja helyezni.
Nem kellene többet kívánni gimnáziumban sem. lehet viszont olyan diákokat nevelni, hogy maguktól elolvassák. de erre kevesen képesek.) - Én ezt a feladato eleve tőlzott elvárásnak tartom, mert átlagban egyik tizenéves sem bölcsebb jelentős mértékben a másiknál. Jogosnak tartanám tehát, ha a diák ezt kifejtve adhatná be a dolgozatát, akár néhány utalással is az eredeti Parainesis-re. (amit már ki lehet csipegetni teljes olvasás nélkül.)
Az irodalom tisztelete nem ott kezdődik, hogy erőnek erejével lenyomjuk a gyerek torkán.
témát nem találtok?
vagy a megfogalmazásban akadtatok el?
Lázadó tipus vagy?
Többször "átszűrsz" minden kívülről jövő véleményt?
Én így vettem észre.
én ékesszólóan meggyőzném az olvasót arról, hogy tehetségem és bölcsességem messze nem közelíti meg Kölcseyét, és elhárítanám a megtisztelő feladatot.
Csináltam gimiben hasonlókat. Nem lettem a tanár kedvence, de nem is akartam. Én se kedveltem őt.
Azért mázlink volt, reprodukálnunk nem kellett.
Micsoda marhaság ez a feladat.
A Parainesis Kft. 1995 óta foglalkozik fólia gyártásával. A kezdetektől arra törekszünk, hogy ügyfeleinket minőségi termékekkel szolgáljuk ki.
Nem ez? :D
Parainesis szó jelentése:
Intelem; olyan erkölcsi tanítást, buzdítást tartalmazó mű, melyet szerzője szónoki beszédhez hasonló formában ír meg, de olvasásra szán. Nálunk Kölcsey Ferencnek unokaöccséhez írt "Parainesis" című műve a legismertebb e műfajban.
Ja, értem.
Egy olyan beszédet, jó tanácsokkal és bírálatokkal teli szöveget kell írnia, mint amit egy buszmegállóban egyébként egymásnak mondanak.
Nem kell megijedni az idegen szótól.
Sziasztok! Parainesist kell irnia leànyzómnak a suliba...
Nem tudom hogy fogjunk hozzà..
Tèmája hogy az egyik osztàlytàrsànak irja...