Pajzsmirigy alulműködés és a kiszáradás (beszélgetés)
Nem, semmit nem kell szednem, októberben kell(ene) kontrollvizsgálatra mennem. Az értékeim mind jók voltak már nyáron, csak az antitest-szám megemelkedéséből lehetett látni, hogy volt korábban probléma.
A hüvelyszárazság az elég hamar elmúlt anno, ahogy elhagytam a gyógyszert, szerintem pár héten belül. De hozzáteszem, hogy én rögtön nekiálltam egy cickafarkfű tea kúrának, és minden nap csináltam az öt tibeti jógagyakorlatot is. Szerintem ezeknek köszönhető, hogy a ciklusom meg a szervezetem egészégen viszonylag hamar rendbejött - leszámítva a túlsúlyt.
2,5 hónap után abba kellett hagynom, mert rengeteget felszedtem, teljesen legyengültem és folyamatosan lázas voltam.
Lefogyni azóta sem sikerült, de a ciklusom legalább helyreállt gyógyteákkal, az alulműködésem pedig jógával és jódtablettával.
Az anyagcsere nem azt jelenti, hogy hányszor "ürít" egy nap a szervezet. Előre is elnézést kérek, kicsit gusztustalan leszek, szóval én is naponta tudok nagy wc-zni, de ha kukoricát eszek, 3 nap múlva látom újra.
Pisilni is sokkal ritkábban járok, még ha iszom is rendesen. Előtte meg megittam egy pohár vizet és 10-15 perc múlva már mennem kellett mosdóba.
Nálam is úgy volt, hogy amikor a gyógyszert elkezdtem szedni (én túlműködésre), akkor kb. 2 hónapig semmi bajom nem volt, utána viszont 1-2 hét alatt nagyon rosszul lettem. Bőröm, hajam kiszáradt. A hajam hullott is csomókban, semmilyen kaját nem bírt megemészteni a gyomrom, elgyengültek az izmaim, nagyon fázós lettem (télen a fűtött szobában két pizsamában, 3 takaróval betakarva se volt melegem) és egész nap tudtam volna aludni. A fogaim is törtek, lyukadtak, meg sajgott az állkapcsom, néha iszonyatosan fájt és cisztáim is lettek. Már lassan két éve nem szedem a gyógyszert és most kezdek teljesen helyreállni. A hajhullásom gyorsan abba maradt. A bőrszárazság is viszonylag gyorsan elmúlt, a fázás is, viszont a gyomrom sokáig nem akart javulni és az állkapocs fájdalom azóta is fennáll, pedig több fogorvos is egyöntetűen állítja, hogy már nincs baj a fogaimmal, sőt azt mondják, hogy kizárt dolog, hogy fáj, biztos beképzelem.
A labor szerint nekem sosem működött alul a pajzsmirigyem, mindig túlműködött egy kicsit, mégis előjöttek az alulműködős tünetek.
Mondjuk van rá esély, hogy neked pont ezeket a tüneteket (már ami meg van belőle) fogja mérsékelni a gyógyszer, de szerintem kérj a nőgyógyásztól is hormonvizsgálatot, mert nem biztos, hogy az endokrinológus megnézeti a női hormonokat is. Sőt valószínűleg nem.
Én nem progeszteron szint emelésre kaptam a Norcolutot, hanem azért, hogy ne jöjjön meg. Mert egy pár hónapig olyan erős volt a vérzésem, hogy a legjobb nedvszívó betét és tampon együttes használata mellett is, ha nem tudtam negyed óránként "tisztába rakni magam", akkor átáztam, de úgy, hogy a nadrágom is tiszta vér lett, meg ha hosszabb felső volt rajtam, akkor az is. Ráadásul tíz napig tartott a mensim. Vérvizsgálaton voltam, de ott nem a hormont nézték, csak az erős vérzés miatt már voltak olyan véralkotó elemek, amikből nagy fokú hiányom volt. Ezért állították le a Norcoluttal a vérzést. Érdekes egyébként, hogy ezt írták, mert másoknak meg pont azért adják ezt a gyógyszert, mert nem jön meg nekik. Lehet, hogy mégiscsak néztek hormont is, csak nekem nem mondta az orvos. Alapvetően nekem a túlműködő pajzsmirigyem okozta a gondokat. Azért nem is kellett sokáig szednem a Norcolutot, mert utána már kaptam a pajzsmirigyemre gyógyszert és akkor már rendben volt a vérzésem is. A hüvelyszárazság folyamatosan fennállt. Meg az egyik lábamon a sípcsontomnál olyan volt, mintha megvastagodott volna a bőr, de ott is ki volt száradva.
Neked csak azért írtam, hogy a Norcolut progeszteron pótló, hátha segít neked rájönni, hogy mitől lehetnek a tüneteid. Persze biztosat csak orvos tud mondani. Vérvizsgálatból meg tudják nézni a hormonjaid. Milyen gyógyszert szedsz? És mióta?
Édesanyámnak is alulműködik.
A sok ivással nem mentek sokra. Ő napi bő 2liter folyadékot megiszik, mégis olyan száraz a bőre, hogy berepedezik és vérzik.
Pajzsmirigy gyógyszer + síkosító.
A nőgyógyász se mondana mást, mint a síkosítót és hogy a kezelés az endokrinológus dolga.
Szia!
Hüvelyi szárazság nálam nem jelentkezett. Kivéve mikor fogamzásgátlót szedtem. De szerencsére csak pár napig kellett. Norcolutot szedtem, ami a progeszteron szintet emeli. Nem tudom ez az infó segít-e. Az ivás nálam is nehezen megy, szerintem a lelassult anyagcsere miatt nem kívánjuk annyira a folyadékot.
Nekem sokszor egyébként nem is esik jól.
Régebben téli időszakban is simán megittam 5-6 liter vizet (és még erre jött rá a kávé, leves, stb...), most meg örülök, ha 1 litert megiszom egy nap, még így a nyári melegben is.
Igaz én túlműködősből lettem alulműködős.
Jó lenne ha enyhülnének a tünetek mert komolyan mondom megbolondít.
Majd kipróbálom most, hogy többet iszom.
Sziasztok!
Azért indítottam ezt a fórumot mert egyenlőre nem találkoztam senkivel aki hasonló problémával küszködne mint én és így nem kaptam választ a kérdésemre. Tehát nemrégiben kiderült hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Mindenféle változatos tüneteket észleltem magamon, de ezek közül a leginkább zavaró a hüvelyszárazság, ami igencsak megnehezíti a mindennapjaimat, ehhez társul az egész testem szárazsága is, de azt még úgy ahogy elviselem. Azt szeretném kérdezni volt - e valakinek már ilyen tünete, ha volt elmúlt-e és mennyi időre rá, hogy elkezdték kezelni? Hogyan enyhítettétek a tüneteket? Voltam vele nőgyógyásznál is de egyenlőre nem sikerült megoldani a problémát. Köszönöm a válaszokat előre is.
További ajánlott fórumok:
- Azokat várom eszmecserére, akiknek pajzsmirigy alulmüködésük van, gyógyszert szednek, és akármit csinálnak nem tudnak fogyni
- Szerintetek pajzsmirigy alulműködésre jó a jódtabletta?
- Akinek pajzsmirigy alulműködése van milyen gyógyszert vitamint és egyebeket szed rá?
- Aki pajzsmirigy hormont szed alulműködésre (pl. L-Thyroxin), ha egyszer elkezni, többet nem hagyhatja abba?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Vajon pajzsmirigy alulműködésem van?