Őzgerinc sült gombával, áfonyamártással recept
Zsírszegény
Az Őzgerinc sült gombával, áfonyamártással hozzávalói:
-500gr friss gomba
-1kg őzgerinc
-fűszerek:só, bors, pár szem borókabogyó,5 gerezd fokhagyma
-pár csík füstölt szalonna,kockára vágva
-2dl száraz vörösbor
-olaj(kb 2-3 dl. a pácléhez)
-a mártáshoz:2 evk. áfonyalekvár,
-tejszín,
-2 kis kanál liszt.
Az Őzgerinc sült gombával, áfonyamártással elkészítési módja:
Az őzgerincnek készítek egy páclevet. Olaj,beledobom a fok hagymát,a szalonna kockákat, ízlés szerint só, bors, a pár szem borókabogyó, és a vörösbor.Ebbe belerakom az özgerincet, akár már az előző este, de 1 órányi pácolódás is elég neki. Közben megpucolom a gombát. Egy serpenyőben pici olajat hevítek, majd a húst hirtelen át- sűtöm benne, hogy "kérget" kapjon ezáltal benne marad a nedvesség, és a húsnak nem lesz olyan főtt jellege. Ha mindkét oldala kérget kapott a pácléből öntök alá annyit, hogy éppen ellepje, majd vagy így folytatom a sütést, vagy berakom a sűtőbe és ott szépen megpuhul.Ha kellően puha egy picit nagyobb lángon átsütöm, de vigyázni kell mert a vadhús, főleg az özgerinc igen száraz, ezért nem jó kiszárítani. A gombát összedarabolom kevés páclé-ben megpárolom, majd ha fokozatosan párolog a páclé kissé átsütöm. (közben persze sózom borsozom). A mártáshoz a lekvárt felforralom beleöntök fél dl vörösbort, majd pici tejszínes habarással besűrítem. Ha minden kész burgonyapűrét készítek hozzá. Az áfonya szósz kicsit édes lesz ugyan, de a száraz vadhusokhoz ez harmonizál igazán
Nem kezdő háziasszonyoknak javaslom, mert a hús sütése kíván némi tapasztalatot, mert ha kiszárad élvezhetetlenné válik.
Azoknak javaslom akik hozzájutnak őzgerinchez és nincs hozzá egy jó receptjük.
Kategória: Vadételek receptjei
A receptet beküldte: anita0810, 2009. okt. 9. 17:55
Az Őzgerinc sült gombával, áfonyamártással elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.