Ovomaltine hány hónapos kortól adható? Tapasztalatok? (tudásbázis)
Kicsit utána kérdezgettem a dolgoknak,olyanoktól akiket anno érintett.A "szoptatós dajkák"max a háború előtti időben,a felső réteg engedhette meg magának,akik meg tudták fizetni!Az 50es években még tehéntej is alig akadt a városokban, nemhogy kecsketej!Falun talán...Kannás tej volt az üzletekben(ha volt) és később üveges.A szoptatást akkor nem is nagyon propagálták,mert csak 6 hét volt a szülési szabadság,utána visszamentek dolgozni az asszonyok,és jött a bölcsi,és a korai hozzátáplálás.A 60 as évek vége felé csak nagyon indokolt esetben(koraszülés,betegség) adtak az anyatejgyűjtő állomások tejet,receptre(akkor született az öcsém) meg a "jegyes tej"volt amit minden újszülött 6 hónapos korig olcsóbban kapott.
És bizony voltak az általad felsorolt betegségben szenvedő gyereket,csak nem tudták még mitől, akiket csak későn diagnosztizáltak,mikor már szellemileg-testileg elmaradottak lettek.
Ismerem, köszi, fogyasztottam is, csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy én sem adnám 3 hónapos csecsemőnek a kakaó tartalma miatt. Akármilyen keveset is, de tartalmaz, és az ő bélrendszerük még nem tudja feldolgozni. Ezt viszont élettan tanulmányaimból tudom.
Szerintem biztos talál a fórumindító olyan tápszert, pl. Milum*l, ami laktatóbb, táplálóbb..
Egyébként nagyon el vagy tájolva az 50es évekről...Amikor én születtem akkor volt a születési"dömping"(Ratkó korszak,ha hallottál róla) és egyáltalán nem volt ilyen kiépített hálózat anyatejgyűjtésből.Később igen(60-70-es évek)
És mivel pl az én anyám nem szoptathatott betegség miatt,így tápszeren nőttem fel amíg tejet nem kaphattam.Ovomaltinon és Oriza rizsnyákon.Vagy lisztlevesen,vagy híg tejbegrizen.De a "feles""háromnegyedes"tejbe is raktak,hogy ízesebb legyen.
Kedves Judit!Itt mindnyájan megpróbálunk normális hangnemben válaszolni és segíteni a kérdezőnek.NEM szoktam hazudni,bemesélni,sem valótlan dolgokat állítani,sem kekeckedni másokkal.Figyelmedbe ajánlom az évszámokat,de tehetek be többet is
:D
Na végre valaki, mert én már kezdtem teljesen tudatlannak érezni magam... Mivel:
"Hidd el nem véletlen, hogy bióboltokban, gyógyszertárakban lehet kapni!Én elmúltam 50 és ezen nőttem fel, még a szüleim is!"
10 éve dolgozom gyógyszertárban, 5 éve vezetem azt. Én még sosem láttam ezt ott...bioboltban lehet, de gyógyszertárban max ha valaki nagyon ott szeretné megvenni, lehet, hogy megrendelném neki. De az abc-ben is meg tudja venni.
És az is érdekes, hogy ha gyógyszertárban kapható, hogyhogy egy gyermekorvos sem javasolja?
Na ne próbáld meg nekem bemesélni azt, h 50 éve meg
már a te szüleid is...
Azért én se most jöttem le a falvédőről!Ha te 50 éves vagy, akkor abba az időbe igen jól működő rendszer volt még az anyatejes rendszer! Nemcsak a tejgyűjtős, hanem az, h azok az anyák, akiknek sok anyateje volt, azok házhoz mentek szoptatni! Ma már ilyen sem létezik. Anno kecsketejet adtak a gyerekeknek, mert annak az összetétele hasonlít legjobban az anyatejre. És nem voltak laktózérzékeny, lisztérzékeny, allergiás gyerekek...
elolvastad már egyetlen csodatápszer összetételét is?
Ezek a természetben megtalálható alkotóanyagok,amikre a szervezetnek szüksége van.Pl a laktóz az a tejben található természetes cukor,egyedül az erre érzékenyek nem fogyaszthatják.Az árpa mesterséges?A többi vitamin is szükséges.Ezt én is idézem:"A B5-vitamin, más néven pantoténsav az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák) termelésében játszik kulcsszerepet. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja és koleszterincsökkentő."
Amiket felsorolsz, hogy nincs szükség azok mind megtalálhatók a tápszerekben is.
Hidd el nem véletlen,hogy bióboltokban,gyógyszertárakban lehet kapni!Én elmúltam 50 és ezen nőttem fel,még a szüleim is!
Összetevők: árpamaláta kivonat (szárazanyagtartalom 47%), sovány tejpor, laktóz, cukor, zsírszegény kakaópor (kakaótartalom 9%), élesztő, magnézium-karbonát, kalcium-foszfát, növényi olaj, vitaminok (A, E, C, B1, B2, pantoténsav, B6, folsav, B12, biotin, niacin), só, vanília aroma.
Szerintem egy 3 hós gyermeknek nincs szüksége laktózra, cukorra, növényi olajra, tejporra...
De ha szerintetek ez nem mesterséges......
miért gondolod, hogy mesterséges??Teljesen természetes anyagokból van, 1 dobozban 47% maláta(árpa) 9% sovány kakaó,természetes élesztő és tíz féle vitamin,főleg kalcium van benne.Sok évvel ezelőtt "csak" ez a tápszer volt és az Oriza.Felnőttünk rajta, több nemzedék.A mai tápszerek sokkal"mesterségesebbek".
És egy pár hós csecsemő gyenge kis gyomra,bélflórája nem alkalmas minden hozzátáplálásra.
A kismamák szerintem azért szeretnek üveges bébéételt adni mert az ellenőrzött és bió alapanyagból készül,míg a Polcokról rád"mosolygó" gyümölcsök,zöldségek ki tuidja mely országból való,milyen vegyszerekkel kezelt,génmanipulált termékek.Nem mindenki tud a kiskertjében termelni magának.:-(
Szia!
1 éves kor alatt nem lehet kakaót adni kisgyereknek/csecsemőnek!
2 deci kakaó 5 mg koffeint tartalmaz.
Az újszülöttek és a fiatal csecsemők szervezetéből - a máj éretlensége miatt - több mint négy nap alatt ürül ki a koffein, míg egy felnőttnél ez négy óra alatt történik meg. Ha a baba koffeinadagjára mindig "rátöltünk", az anyag fölhalmozódik a kicsi szervezetében. Ez már egyes csecsemőknél alvászavart, élénk szívdobogást okozhat.Mi történik, ha koffein kerül egy kisgyerek szervezetébe? Megemelkedik a vérnyomása, szinte "kiugrik a szíve", megfájdul a feje, hasa, nyugtalan lesz. A koffein csak négy-hat óra alatt ürül ki a szervezetből, a gyerekek nehezebben bontják le, mint a felnőttek. Mi élénkebbek leszünk a reggeli kávénktól, jobban teljesítünk. Ám gyerekünknél már nem fogadjuk egyöntetű lelkesedéssel a nyughatatlanságot, fokozott élénkséget, pedig pontosan ezt váltja ki a kicsiknél a koffein! Ráadásul további mellékhatásokkal is számolnunk kell.
Például a benne található fenolszármazékok gátolják a vas felszívódását, illetve a kalcium beépülését a csontokba!