Kisfiam 9 hónapos lesz 1 hét múlva, mikortól adhatok neki tejet tápszer helyett? (tudásbázis)
1 éves kora előtt semmiképpen sem!
De én inkább 1,5 éves kort mondanék...
A nagyobbikkal kivártam, nem is volt semmi gond, a kisebbikkel már lazább voltam -sajnos- nem sokkal 1 éves kora után elkezdtük, meg is lett az eredménye: tejallergiás lett!
Lehetett mellőzni szinte minden tejterméket hónapokig, + HA-tápszer a tej helyett...szóval nem volt egyszerű! 1.5 éves korában, bár félve, de rápróbáltunk, akkor már nem volt gond!
Szóval szerintem inkább 1.5 év!!
Szia!
Nekem mindkét kisfiam tápszeres volt, a nagyobbik másfél hónapos korától, a pici 6 napos(!) korától.
A tápszert 1 éves korukig adtam nekik, persze 1 éves korra már csak reggel és este kaptak. A nagyobbik fiam viszont csak este fogadta el a tápszert, reggel joghurtot evett, kb. 10 hós korától.
Nem akarok okoskodni, de én mindig a gyerekorvost kérdeztem mikor mit adhatok nekik. Nem szerettem ha egyszerre többen akarták megmondani mi a jó a gyereknek és mi nem. Ráadásul mindenki mást mondott, jobb ha egy emberre hallgatsz, mert különben teljesen elfogsz bizonytalanodni, mikor mit ehet a kisfiad.
Szerintem az ostoba nem jó szó erre, és nem azért, mert ennél durvábbat kellene használnunk. Az ilyen szülők inkább nem elég tájékozottak, meggondolatlanok-felelőtlenek, önfejűek.
A szénsavas ásványvízzel viszont semmi gond, a fájdalomcsillapítóval akkor, ha kiválasztódik az anyatejbe.
Figyelj Te....tudod, mi az a WHO???????
Tudod, hogy 1 év a határ???????? :))))))
Oké :))))))
Értem. :(
Sajnálom:(
Szia, Kostyi!
A szoptatás védő szerepét sok betegséggel kapcsolatbna feltételezik. Bármennyi is legyen igaz, mindenképp a szoptatás az optimális (egy bizonyos ideig kizárólagosan is).
A tápszerekben tudtommal nincs egy az egyben tejfehérje, különböző mértékben lebontották őket (hogy mégis van-e olyan, amiben van, nem tudom).
Az UHT-s tejben ugyanazok a fehérjék vannak, mint a frissben, a hőkezelés azonban módosíthatja a fehérje emészthetőségét. Elképzelhető, hogy csökken a negatív hatás ezáltal, ezt nem tudom, de nem kizárt. A magyar könyvek ajánlásai - melyek tudtommal a WHO ajánlásaival összhangban vannak - nem említik a különbséget a különböző tejek között.
En ugy tanultam, hogy feltetelezik, hogy az 1-es tipusu diabetes mellitus kialakulasa megelozheto szoptatassal, a babak tapszeres etetese rizikofaktornak szamit. De ez csak feltetelezes, nincs bizonyitva.
Amit irsz a feherjekrol, az elgondolkodtat. A haziorvos (itt GP) azt mondta, hogy inkabb uht tejet hasznaljunk a gyerekeknel, mert mas feherjeket tartalmaz, mint a friss tej. Lehet, hogy ezert mondta?
Én a vitához nem szólnék hozzá, kizárólag a szakmai részhez.
"Itt Angliaban kb. 50 evvel ezelott..." - ez semmit nem jelent, csak azt, hogy ma többet tudunk, mint anno. Ez mit bizonyít? Miben igazol téged? Semmiben.
"Mindenki a legjobbat akarja a gyerekenek, es nem mindig biztos, hogy az eppen aktualis allaspont szent es serthetetlen." - ez a legrosszabb hivatkozási alap: fölülbírálod a szakembereket, a semmire - de legalábbis nem racionális alapokra - építve. Amíg nem tudsz jobbat, amíg nincsenek kutatási eredményeid, amik megalapozzák az elképzelésedet, addig nem bírálhatod fölül a tudomány mai álláasát.
Így van, amikor az ember ebben az esetben azt, ondjam vállalja a felelősséget, meggondolatlanul cselekszik. Vállalni a felelősséget azt jelenti körülbelül, hogy elvinni a balhét, elszenvedni azt, amivel az esetleges tévedés jár, ill. helyrehozni. Itt ezt az anya nem tudja megtenni.
"Majd ha tévedek, akkor átveszem a cukorbetegséget meg az allergiát stb. -t a gyerekemtől..."
Szerintem nem szep dolog igy nekitamadni v.kinek, akirol semmit nem tudsz!
Itt Angliaban kb. 50 evvel ezelott pl. meg az volt a hivatalos allaspont, hogy a tapszer jobb a csecsemonek, mint az anyatej. Persze mindenki tapszerezte a gyereket, kiveve egy-ket engedetlen anyukat, akik ennek ellenere is a szoptatas mellett dontottek. Anyosom meselte, hogy mennyit szenvedett, hogy el tudja apasztani a tejet!
Mindenki a legjobbat akarja a gyerekenek, es nem mindig biztos, hogy az eppen aktualis allaspont szent es serthetetlen. Sot, lehet, hogy nem is a legjobb, mint az mar rengetegszer kiderult.
Na ez az! Hogy nem a gyerek dönti el :S :)
Kísérletezzen magán az aki unja a tápszerkészítést!
A laktózérzékenységet mint írtam, ne keverjük ide!
A hivatalos, WHO-álláspont az 1 év. A védőnő vagy egyáltán nem ismeri, vagy csak a régi álláspontot.
Egykutya, 3-ból sem:-)
"De olvastam, hogy sokan a sajtot es a joghurtot sem adjak 1 eves kor alatt." - pedig azt lehet, a sajtot, túrót mindenképp, a joghurtban nem vagyok biztos.
A laktózérzékenység nem egyenlő a tejfehérje-allergiával. Előbbi nem is allergia, hanem érzékenység (vagy ún. pszeudoallergia). A két dolog egészen más. Vannak olyan tápszerek, amik laktózérzékenyeknek valók.
Nikice feltehetőleg rosszul írta, a gyermekének tejfehérje-allergiája is kell, hogy legyen. A laktóz-intolerancia nem a tejtermék fogyasztásától alakul ki, ismereteim szerint; a tejfehérje-allergia viszont kialakulhat a korai tehéntej-expozíciótól.
Ez feltételezés, a szakirodalom (nem a tápszergyártók) úgy tűnik, nem erősíti meg a ti véleményeteket.
"...az osszeset tehentejbol allitjak elo." - a pogácsa lisztből készül, mégsem liszt:-) Viccet félretéve: a tápszer nem úgy készül, hogy veszik a tehéntejet, és beledobják a többi hozzávalót, majd egy bármixer összeturmixolja:-)
"De azert teljesen tejtermek mentesen taplalni a gyereket 1 eves koraig szerintem tulzas." - nem is kell, sajtot lehet adni 8 vagy 9 hónapos kortól (nem emlékszem pontosan, melyik) a hivtalos szakmai álláspont szerint.
Szia, Kostyi!
Ma már más idők annak, más tápszerek is.
Amit írsz, érvként nem elfogadható, két emberből nem bölcs dolog statisztikát csinálni;-)
További ajánlott fórumok:
- Hathónapos kisfiam egy hete délelőtt gyümölcspépet kap, mikortól kell már délután is adni neki szilárd kaját?
- Virslit mikortól adhatok a babámnak?
- Kisfiam 9 hetes, mikortól kell a kukit felhúzni?
- Kisfiam 11 hónapos.Mikortól adhatok neki mézet?
- Mikortól adhatok rendes teát a babámnak?
- Mikortól adhatok kakaópor hozzáadásából készült tápszerből levő kakaót a kisfiamnak?