Óvodai dajkák! Mi okozza a munkátokban a legnagyobb nehézségeket? Milyen problémákkal szembesültök nap mint nap? (beszélgetés)
Eddig is sejtettem de most már tuti hogy egy szuper oviban dolgozom :-)))))))))))))) ahogy az előttem szólókat olvasom :-)
Nálunk van 6 órás karbantartó,4 órás takarítónő ,márciustól -decemberig pedig egy köz foglalkoztatott és a konyhában segít .
Az óvonénieimet imádom nem dohányoznak ,és nem teázgatnak kávézgatnak :-)
A nap folyamán segítjük egymás munkáját.
Igen ezenkívül vannak takarítási és gondozási feladatok ,emellett elég szoros a program de elvégre ez egy munkahely nem Welness :-)
Vissza térve a kérdésre az első és legfontosabb az idő hiánya ,aztán a mi ovinkba még a hely hiánya is probléma alváshoz teljesen át kell rendezni a csoportot .
És ugye sokan azt mondják otthon ha hiányosság van hogy " majd az oviban meg tanítják/meg tanulod " ez nehezíti a feladatokat
A gyerek nem ismeri a ruháit a szülő nem látja el jellel .
Sokszor van az hogy kevés ,vagy egyáltalán nincs ,váltó ruha egy egy kis baleset esetére .
Vagy a nagy rohanó világban a szülőnek reggel NINCS IDŐ és GYORSAN rádobálja a gyerekre a ruhát így ő nem tanul meg öltözni .Délutáni alvásnál áll és nem tud mit kezdeni látszik hogy öltöztetik fogalma nincs hogy kell pl a felsőt le venni és azért 2 felnőttnek húszon egynéhány gyereket át öltöztetni az azért nahh...............
Ismeretlenül is köszönöm :)
Sajnos tényleg igaz , hogy a legtöbb szülő semmibe vesz bennünket . Ilyenkor azért eszembe jut és előre bocsánat a kemény megfogalmazásért , ha nem lennénk , i akik nap közben kitörlik a gyermekük fenekét , és töröljülk az orrát , neadj isten töröljük a hányást , a kiömlött ezt azt , akkor nyugodtan dolgozhatnaanya , apa ?
Mondják , állami intézmény , ez a munkája , csinálja . Még sincs fogalmuk sem az óvodai életről , mert a kicsik nem tudják pontosan elmesélni , mi is történik nap közben . Természetesnek veszem , hogy a nagy játszások , a futkosás , és a baba , labda , vagy autó a fontos , de tényleg nagyon sokat számít a háttér munka .
Én nem dajka vagyok, hanem szülő, de gyakran tapasztaltam azt szülőtársaimnál, hogy a dajkanéniket kicsit lenézik, hogy CSAK DAJKA, nem óvónő. Pedig nem érdemlik meg, mert én is azt tapasztalom, hogy ott vannak egész nap a gyerekekkel és lehet, hogy nem pedagógiai szempontok alapján, de nevelik, tanítgatják gyermekeinket. Tőle tanulnak a kicsik öltözni, ruhát elpakolni, teríteni stb. Mai napig emlékszem rá, hogy 32-33 évvel ezelőtt engem a dajkanénim tanított meg cipőfűzőt megkötni :)
Mi dajkanéninek is mindig viszünk virágot pedagógusnapra...
Engem az zavar, hogy 5 perc pihenőm sincsen, WC-re is sokszor úgy surranok ki.
Mikor szabadfogalalkozás van/ csendes pihenő van. Akkor ők elmennek kávézgatni, teázgatni akár cigizni is és én maradok ott a lurkókkal továbbra is, mikor végre visszafáradnak és folytatódik a "pedagógiai" munka akkor teríteni, elpakolni, takarítani stb kell...