Örökölt sors - vélemények (beszélgetés)
Daniel Siegel, Tina Pyne Bryson: A gyermeki elme
Ezt vadászom 2 hete, de gugli nem a barátom ... Köszönöm szépen, hogy időt szánsz rá és megnézed! :)
Idézem, mert én sem tudnám jobban leírni:
"Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak –, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat."
Miről szól?
Mert a címre nem mondanék jót.
Kedves Birebora!
Írok majd privátba neked ha nem baj!
Én sem voltam elájulva tőle, bár kétségtelen, hogy olvasmányos.
Inkább akkor ezerszer Eric Berne: Sorskönyv.
Egy szóval sem mondtam, hogy vacak! Csak számomra az eddigiek szerint érdektelen.
Örülök, hogy nektek tetszett.
Kicsit csalódtam benne. Szinte nincs is olyn része, a háboru kivételével
ami családunkat érintené, de nem ismertem sem apukámra sem a ngypapákra, ilyen sérelmek nem érték őket, bár mindannyian voltak hadifoglyok.
A bántalmazó család, testvéféltékenység holokauszt , oroszok általi megerőszakolások -számunkra érdektelen.
És amit az irónó tanulságként leszűr, az már más forrásból ismerős volt
Pozitivuma hogy a stilusa szórakoztató, de többet vártam tőle a hire és a toplista l. alapján.
Olvastam. Remek könyv. :)
Nem mondhatnám, hogy változtattam bármit is (már elég érett személyiség vagyok, tehát a feloldásaim már megvoltak évekkel előbb), de sok mindenre magyarázatot adott.
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ki olvasta az Orvos-Tóth Noémi által írt Örökölt sors című könyvet, és milyen hatással volt rá? Változtatott valamit a felmenőihez, esetleg a gyerekeihez való hozzáállása? Én még nem olvastam, de amint megszerzem, nekilátok. Köszönöm, ha megosztjátok a véleményeteket! :)
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet kezdeni a megunt könyvekkel? Rengeteg örökölt, illetve vásárolt könyvem van, és sok helyet foglalnak el.
- Az exek és a velük örökölt gondok!
- Közösen örökölt ingatlan esetén mire kell figyelni?
- Melyik külső tulajdonságodat örökölted anyukádtól és melyiket apukádtól?
- Nem értem: a nagyszüleimtől örökölt, 100 éves lepedőknek...
- Apám három és fél éve meghalt. Megvolt az örökösödési tárgyalás azóta semmi. Örököltem egy házrészt de nincs a nevemen.