Olyan mondókákat keresek, amelyekben sok ˝r˝ betű van. Tudnátok segíteni? (tudásbázis)
Szia. Nem kell pánikolni! :-)
Az én "boszikám" két éves elmúlt, mikor hajlandó volt végre "beszélni". :-P
A babás gügyögést sem akarta, viszont most 4 évesen be nem áll a szája, locsi-fecsi kisasszony lett még az oviban is. :-D
na, mindegy....
eltérőek a vélemények.....
Az enyém az, hgy azzal semmi rosszat nem tesz az ember, ha mondókázik a gyerekével, még akkor sem, hogy sok "r" (vagy más) betű van benne.
Mi pici korától gyakran forgattuk a "cic-cini muzsikát", a "Mosó Masát" és hasonló könyveket. Imádja a rímelő dolgokat. A logopédia miatt is sok mondókát tanultunk, azóta is sorolja mindet. Gyönyörűen szaval, könnyen tanul. Hasznára vált!
Remélem, hogy hamar ráérez majd a Orsóka gyerkőce az adott hangok kiejtésére és nem kell szakemberhez fordulniuk!
Addig is jó mondókázást mindenkinek!
Ebben igazad van.
De szerintem épp nem "rákényszeríteni" akarta a gyerekére a "nagy gyakorlást", csak épp kicsit mondókázni, segíteni.......
Legalábbis ebből indult a téma.....
Ez számtalanszor előfordul, ha egy szülő/nagyszülő túl nagy szorgalommal akarja kimondatni gyermekével az R hangot. Lesz belőle "szép" uvuláris , úgynevezett francia R hang, ami hátul pörög a torokban.
A mondókázás, mesélés mindenképpen fejleszt!! De nem a direkt hangfejlesztés a szülő részéről. Azt érdemes szakemberre bízni, ha nem alakul ki magától.
Ez mind igaz, amiket leírtunk, de szerintem egy kis mondókázásból még senkinek nem lett beszédhibája....
Sőt.
Figyel, tanul, okosodik......
Nem feltétlen csak nagycsoportosoknak való, de két éves gyereknek szerintem még nehezek.
Ettől függetlenül nyugodtan lehet ezekkel a versekkel/mondókákkal is játszani vele!
Miből gondolod, hogy amiket írtunk nagycsportosoknak való?
Szerintem relatív, hogy melyik gyereknek melyik való....
Pl: az én kisfiam még csak 6 éves lesz, de nagyon tág az érdeklődési köre! Érdeklik a bolygók, mindenben azt nézi, hogy mitől mozog, nemcsak az érdekli, hogy mit eszik az őzike, hanem az is, hogy hol él, hogyan születik.....bosszantja, ha egy ovis társa többet tud valamiről, mint ő, állandóan kérdez, de nem ám egyszerű dolgokat! Sokminden még "nem neki való" lenne, de válaszolunk a kérdéseire, mert mindenből tanul valamit. Sose ültünk le vele olvasni-írni tanulni, mégis folyékonyan olvas lassan egy éve.
Szóval, szerintem mindenből tanulhat, csak játékosan kell csinálni. Bármiről legyen is szó!
A gyerekkel foglalkozni persze, hogy hasznos, sőt! nagyon dícséretes, főleg, ha valaki ilyen tudatosan teszi.
De két évesen direkt egy-egy hangra ilyen erőteljesen rámenni, pláne nagycsoportosoknak szóló versekkel, történetekkel szerintem felesleges. Ez ugyanis ebben az életkorban még NEM beszédhiba.
De a sok mondókázás, énekelgetés biztos, hogy sokat fejleszt a gyereken, bármilyen , életkornak megfelelő szöveganyaggal.
Szerintem nem most akarja vinni.....
Csak szeretné megelőzni, ha lehet.....
Szerintem jó ötlet foglalkozni a gyerekkel, pláne, ha élvezi, akkor csak hasznára válik néhány mondóka, könnyebben kialakulnak azok a vacak betük!
Igen, a kisfiamnak kellettek az előkészítő feladatok, de azért, mert rosszul volt rögzülve 1-2 dolog, ezért nem mondta szépen. Több hiba is volt, nem csak az "R" betű. de most már gyönyörűen beszél! Oviba jött egy logopédus vizsgálni a gyerekeket, ő ajánlotta, hogy kellene menni. Igaz, hogy csak nagycsoportosokkal foglalkoznak, de mi középsőben jártunk. Nagyon jól tettük! Hamar begyakorolta a jó hangképzést, azóta semmi gond!
logopédushoz? egy kétéves gyereket??? dehogyis! eszedbe nem jusson!
majd 5 éves kora körül, ha marad addigra hanghibája.
Szia! Én dián vetítettem annak idején a fiamnak, minden nap ez volt a műsor. Nagyon aranyos volt, a refrént mindig együtt skandáltuk.
Weöres Sándor: Haragosi
Fut, robog a kicsi kocsi,
rajta ül a Hahargosi,
din don diridongó.
Ha kiborul az a kocsi,
leröpül a Haragosi,
din don diridongó.
Fut a havon a fakutya,
vele fut a retyerutya,
din don diridongó.
Ha kiborul a fakutya,
lepotyog a retyerutya,
din don diridongó.
És egy mese:
KERÉKPÁRTÚRA
Berregett a vekker.
Robi vidáman ébredt.
Rendbe tette a heverőt.
Fürgén magára kapta a ruháit.
A mama kenyeret, paprikát, ropit, rágót, körtét adott neki.
A barátai már várták.
Kerékpárra pattantak.
Az erdőben térkép mutatta az utat.
Takarót terítettek a fűre.
Fáradtan heveredtek rá.
Az avarban feketerigó kutatott bogarak után.
A fák ágain madarak pihentek.
A verebek a gyerekeket röpködték körbe-körbe.
Ebéd után vihar kerekedett.
Ropogtak a fák, a bokrok.
Ágaik darabokra törtek.
Dörgött.
Magukra terítették a takarót.
A bokrok tövében várták a vihar végét.
Hamar véget ért az égiháború.
Az erdei utat törött ágak borították.
A réten mentek tovább.
Ez képekkel van illusztrálva, ugy aranyosabb. Próbáld meg lerajzolni neki, úgy biztosan fogja éálvezni a mesét!
Gyuri papagájom
tarka: tiri-tarka.
Már amikor ébred
ruhámat rángatja.
Rikkantja, hadarja:
Ugorj már barátom!
A ropogó magot
órák óta várom!
Rajta, rajta
Ráró lovam,
rajta, rajta
paripám!
Ugorj jobbra,
ugorj balra
ugorj át a
karikán!
Előkotortam a munkafüzeteket....
Íme:
Duna mellett kopár fa,
rászállott a madárka.
Rászállott a madárka
Földre hajló ágára.
Kettőnket te madárka
csak elbír a kopár fa.
Ráülünk az ágára
fütyülünk a világra.
Ebben nem csak "R" betüt gyakorolja, hanem: "L" és "SZ" is......
További ajánlott fórumok:
- Olyan szavakat keresek, amelyekben színek szerepelnek
- Olyan magyar dalokat keresek, amelyekben búcsúzásról van szó!Tud valaki segíteni?
- Tudnátok nekem 19., 20. századi költöktől olyan verseket mondani, amelyekben valami tragédia történik, vagy súlyos, nehéz mondanivalója van?
- Vannak Budapesten olyan turkálók, amelyekben márkás cuccokat lehet kapni? Olyanok, mint pl.Bershka, Zara, H&M, Jeans Club boltokban.
- Valaki tudna nekem segíteni abban, hol lehet kapni/venni, gyerekszobába betűket? De nem ezekre a bohócosokra gondolok.
- Hogyan tudom újra megjeleníteni a naplómat? A naplócímbe akartam glitteres betűket írni, de eltűnt minden. Tud valaki segíteni visszahozni?