Olajban eltett aszalt paradicsom recept
Az Olajban eltett aszalt paradicsom hozzávalói:1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus,
3 dl extra szűz olívaolaj,
2-3 ág friss kakukkfű,
2-3 ág friss rozmaring,
3 gerezd fokhagyma.
Az Olajban eltett aszalt paradicsom elkészítési módja:
A paradicsomokat négybe vágom, és sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Közepesen meleg sütőbe teszem, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítom őket. Akkor jók, ha már ráncosak, és a tetejük egy picit meg is éghet. Az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Ha kihűlt, üvegbe teszem, és leöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Beleteszem a fűszereket, és lezárom. Beteszem a hűtőbe vagy hűvös helyre, és kb. 2 hét múlva már lehet használni.
Ha kiveszünk belőle, mindig ügyelni kell arra, hogy az olaj ellepje, mert különben megromlik. Ha pici fehér pöttyök lesznek az olaj tetején, az természetes, úgy mint a fűszerolajaknál. Az aszalást persze napon lenne a legjobb elvégezni. Akinek netán van kemencéje, abban készítve remek! (Egy barátom készíti abban úgy, hogy kevés parázs mellett, fóliába csomagolva egész éjjel bent vannak a paradicsomok a kemencében). Ja, és persze aszalógéppel még egyszerűbb. :)
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. okt. 26. 14:52
Az olajban eltett aszalt paradicsom elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.