Nyugdíjkorhatár (beszélgetés)
Nekünk egy olyan háziorvosunk volt, mint a papád. És imádtam! Ha egy szakorvos megvizsgált, akkor mindig visszamentem hozzá, hogy egyet ért e, és valóban azt kell e csinálnom, amit ő javasolt? Ha meg nem javasolt semmit, akkor a háziorvunk megtette. Elment nyugdíjba, azóta a második háziorvosunk van, de nagyon nem vagyok elégedett velük.
Nem régen hallottam, hogy heti 1-2 alkalommal újra rendel a doktorunk, aki 86 éves, most figyelnem kell, hogy mikor van, mert lenne pár kérdésem.
A férjem már volt is nála.
És, ahogy írod! Meghallgatja a tüdőnket (egyébként tüdőgyógyász), vérnyomást mér, hasat nyomkod, szívhangot hallgat, kopogtatja a hátunkat, mellkasunkat, nyirokcsomókat tapogat, pulzust mér, kezet és lábat emelget, tekerget, reflexet néz. Kérdezget, sztorizgat.
Mindig lesarlatánoz:DDD és sosem zavarja, ha diagnosztizálok;)
Ha szerinte is az a bajom, akkor lesarlatánoz, ha nem ért egyet, akkor közli, hogy ő az orvos;)
40 évig volt a háziorvosom, így nehezen szokom az újakat a lustaságukkal és érdektelenségükkel...
Ez mondjuk igaz, de állítólag már nem is tanítják az orvosin a régi protokollt, az új tudomány szerint teljesen elvesztette jelentőségét a fizikai vizsgálat, kikérdezés.
Öregapámnál nem lehet megúszni úgy egy látogatást, hogy ne legyen vérnyomásmérés, vércukor, torok kuksi, nyirokcsomó tapperolás, tüdő kopogtatás, hallgatózás, hasi nyomkodás. A krónikus betegeket meg x időnként be is hívja, nem csak telefonhívásra lövik fel a receptet a felhőbe.
Én azt hittem minden háziorvosnál így van, de mondták hogy ló.aszt.
Papa pl beszélget is a betegekkel, mondjuk emiatt siralmasan lassú egy vizsgálat. De azt mondja ő így tanulta, plusz szúrt már ki beszéd alapján neurológiai betegséget, pl magánál hány óra van, és x perc múlva újra kérdezi, ha a beteg nem néz furcsán hogy stikkes a doktor az előbb kérdezte az már gyanús.
Barátnőm 40 éves radiológus Németországban, ő mesélte hogy nála akadt fent egy csaj 7 hónapos terhesen CT-n. A 19-20 éves lány hasi panaszokkal kereste meg a kórházat, átment 3-4 orvoson és egyben sem merült fel egy fiatal nő esetében hogy esetleg terhes, nem kérdezte senki a ciklusát, nemi életét, de még hozzá sem ért egy sem, mert akkor csak kibukott volna a dolog. Hozzá CT-re valami tumor gyanúval küldték erre a képeken egy gyerekkel találta szemben magát... döbbenet. Persze a személyiségi jogok, meg "engem ne vetkőztessen, tapperoljon a doktor, meg mit kérdezősködik" náluk már erősebbek mint a szakmai indokok, így szépen eltűnik a gyakorlatból, ezzel az orvos eltávolodik a betegtől mint embertől.
A te nagyapád legalább hozzáértően dolgozza le azt a napi 3-4 órát. A mai fiatal háziorvosok közül legtöbben szintén 3-4 órát dolgoznak, de max. a torkodat nézi meg, ha nem piros, ott a beutaló.:((
S a pénteket (legalábbis nálunk) rendszeresen átadja helyettesítőnek, mert ő már akkor utazik el.
Gyerekkoromban volt olyan orvosunk, aki nem küldött soha más szakrendelésre, mindent megoldott. A jó diagnoszták kihaltak, vagy kihalófélben vannak.
Én is azt mondom, hogy jobb ha csinálunk valamit, mert nem épülünk le olyan ütemben.
Csak sokan azt gondolják, hogy régebben a nyugdíj mellett végzett munkát jól visszaosztották, mert kaptak emelést, de ugye a befizetett járulékhoz képest, minimális lett vissza adva.
A pontos számokat én se ismerem, a statisztikáknak sem hiszek, de azt tudom, hogy nekem csak olyan ismerősöm van, akik 200 ezer alatti nyugdíjból élnek. Ők az öregségi nyugdíjas ismerőseim, akik 2000. után mentek nyugdíjba. A nők 40-el nyugdíjba menő nő ismerőseim viszont, valóban a jelenlegi/akkori fizetésük 80%-át megkapták, ami a legtöbb esetben inkább 300 ezer feletti összeg.
Ezért azt gondolom, hogy mindenképp érdemes kihasználni a lehetőséget, mert mire az ember eléri az öregségi nyugdíjkor, addigra a szorzók úgy változnak, hogy már kevés lesz, ráadásul elbukja a nyugdíj mellett megkereshető összeget.
Öregapámnak nem volt opció hogy nem dolgozik, 87 elmúlt, a mai napig teljes állásban dolgozik. Oké olyan orvososan, napi 3-4 óra max, azt kalap-kabát, de legalább addig sincs otthon, plusz 4 alkalmazottat eltart a vállalkozása, jóval minimálbér felett még a takesznő is. Szóval hadd csinálja amíg jól esik neki. Betegek, kollégák szeretik, rég nem a pénzért csinálja.
Az hogy mennyi nyugdíjas van 200ezren vagy a felett fogalmam sincs 🤷♀️
Ha 57 évesen elmegy valaki nyugdíjba a nők 40-el, akkor kapja az átlagkeresete 80%-át.
Ha kivárja az öregségi nyugdíjat ugyan ez a nő, akkor 48 év szolgálati ideje lesz, ami azt jelenti, hogy az átlagkeresete 96%-át kapja.
Egy kb. átlag nyugdíj esetében az átlagkeresete 80%-a 150.000 Ft, amire évente kap, mondjuk 10%-ot, így mire eléri az öregségi nyugdíjkort, addigra, kb. 321.000 Ft lesz a nyugdíja.
Ha tegyük fel, nem megy el nyugdíjba, de továbbra is kap évi 10% bér emelést, akkor mire eléri az öregségi nyugdíjaskort, a fizetése akár elérheti a 400 ezret és ennek a 96%-a=377 ezret. Persze, csak akkor ha minden évben emelik a fizetését 10%-al és van állása, azaz nem munkanélküli.
Igen, ez 50 ezer mínusz havonta, de ha elmegy a nők 40-el nyugdíjba és dolgozik mellette, akkor ha nem emelik a bérét, akkor is keres + 20 milliót a 8 év alatt, illetve jár neki a 13. nyugdíj is, amíg marad.
Ráadásul, bármi történik, azaz nincs állása pl. akkor is van egy állandó bevétele, azaz csak akkor kell munkát vállalnia, ha kevés a nyugdíj és bírja.
Elég kevés volt, amit vissza adtak, 0,5% évente és ugye levontak havi 8-9%-ot nyugdíjra a munkabérből.
A nénikém nagyon kevéssel ment el öregségi nyugdíjba 55 évesen, volt olyan, hogy havi 375 Ft-ot emelkedett ezzel a nyugdíja.:D
200 ezres nyugdíjnál is csak 1000 Ft/hó, ami ugye elég kevés nyugdíjasnak van.
Hogyne, akkor még jobban megérte tovább dolgozni, vontak belőle járulékot, lehetett tovább növelni. Újraszámolták a végén.
Kolléganőm szerint közalkalmazott most nem dolgozhat nyd. mellett, vagy-vagy.
Ügy gondolom, hogy annak, aki még a Nők 40 mellett tud munkát vállalni annak mindenképp megéri.
A munkabéréből már csak szja-t vonnak. Nyugdíjasként megilletik majd a nyugdíjemelések és a 13. havi nyugdíj.
Szóval, amit elveszt a 20%-al azt bőven behozhatja.
18 évesen munkába álltunk és 68 évig szünet nélkül húzzuk, mikor a korhatár is 65, na persze.
Teljesen érthető, ha igénybe veszi valaki a 40 évest, és utána ha tud és akar, dolgozhat. Vagy leteszi a lantot, de az előbbi verzió mindenképpen több pénzt hoz a konyhára.
Annyival nem fog a 68 évessel többet fizetni, mintha nyugdíj ÉS fizetés lenne együtt. Nem is értem, kit tudnak ezzel megvezetni, aki nem tud számolni?
Igazad van, nem figyelmesen olvastam.
Csak az jött le, hogy a kedvezményes nyugdíjba vonulóknak nem teljes nyugdíjat adnak.
Bocsi.
Az nem lehet, hogy kapott ösztöndíjat? Bár abból nem vonnak járulékot, csak a szakmunkástanulóktól.
Nekem még azt sem számították, amit nyári gyakorlatként munkával töltöttem.
Ez öregségi nyugdíj volt, ugye? Abba beleszámít, de csak akkor, ha 1998. előtt járt főiskolára vagy egyetemre, a későbbi nem számít bele.
A nők 40-be, nem.
A férfiaknál a katonaság is beleszámít, bár ez hamarosan már nem lesz fontos.
Ja, az öregségi nyugdíjba beleszámít a munkanélküliség is és a passzívtáppénz is, meg a szakmunkás is.
Ezek természetesen szolgálati időnek számítanak, azt nem tudom, hogy pénzben számít e.
Nem.:))) Férjemnek beleszámított, 41 évet dolgozott, és 46 év (pár hónap, nap) munkaviszony lett feltüntetve. Komolyan. :)))
De már többektől hallottam amit te mondasz, a múltkor itt volt egy évfolyamtárnője, tőle is rákérdeztem, és neki is ugyanúgy beszámított az egyetem, mint j.-nak.
1979-ben végeztek.