Nyugdíjas lettem, halott férjem nyugdíjjárulékát igényelhetem-e sajátom helyett? (tudásbázis kérdés)
és 2009.01.01-től van az egységes 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár
az pedig kevesebb mint 5 év
tehát ha öt évvel ezelőtt halt meg a férj, akkor az akkori öregségi nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni
(véleményem szerint)
itt:
találtam egy ilyet:
'1. Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani. Ha tehát az özvegyet időközben érinti is a korhatár-emelés, az özvegyi nyugdíj feléledése szempontjából továbbra is azt a korhatárt kell figyelembe venni, amely a jogszerző halálakor vonatkozott az özvegyre.'
szóval igen
igényelni kell
Az özvegyi nyugdíj
45. § (1) Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs (a továbbiakban együtt: házastárs) kaphat.
(2) Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig
a) egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy
b) megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.
(3) Élettársa után nem jogosult özvegyi nyugdíjra az, aki a (2) bekezdésben megjelölt együttélési időszak vagy ennek egy része alatt özvegyi nyugdíjban vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.
46. § Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.
47. § (1) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától legalább egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár. Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj azonos feltétellel a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható.
(2) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor
a) a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
b) rokkant, vagy
c) házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
(3) Özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az erre jogosító feltételek valamelyike
a) a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül,
b) a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül
következik be.
1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról
Van olyan , hogy valakit leszázalékolnak , mert beteg ! A betegség nem korhoz kötött :((((
Szerencsére Ő nem az !!!
sziasztok !
Lenne egy ,olyan kérdésem,:Nyugdíjas lettem ez év március 1-től. Férjem 5 éve meghalt.Halála után 1 évig kaptam az özvegyi nyugdíjat. A kérdésem a következő:Régebben volt egy olyan lehetőség,hogy aki kevés nyugdíjat kapott az kérhette férje nyugdíj járulékát a sajátja helyett.Tudja e valaki ,hogy él e még ez a törvény?
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Létezik olyan,hogy ha a feleség aki öregségi nyugdíjas volt meghalt és a férj a haláleset utáni hónap nyugdíját igényelheti?
- Nyugdíjas házastárs halála után, igényelhetem az ő nyugdíját az enyém helyett?
- Rokkantnyugdíjas igényelhet üdülési csekket?
- Rokkant nyugdíjas vagyok, most szültem. Milyen támogatásokat igényelhetek?