Nők 40 korkedvezményes nyugdíj (beszélgetés)
Nem tudtam, hogy írjam ezt le.
Március 20-tól mehetsz nyugdíjba, akkor március 19-én kikéred a HR-től azt a papírt, amivel igazolják a 2025.01.01-2025.03.19. közötti időszakra, hogy dolgozol. Ezzel lesz meg a 40 éved.
Kilépni nem kell, csak azért írtam, hogy az utolsó aktív munkanapod, mert utána, nyugdíjasként fogsz dolgozni.
Csak a közszférában dolgozóknak kell megszüntetniük a munkaviszonyukat a nyugdíjazáskor.
Én ki se léptem, maradtam tovább is nyugdíjasként.
Köszönöm!
"az utolsó aktív munkanapján kell kérni valamit a HR-től"
Aktív leszek nyugdíjasként is, és úgy tudom, hogy nem kell már eljátszani a ki/be léptetést, mivel nem a munkahelyek intézik már a nyugdíjazást.
Majd beszélek a könyvelőnkel is, és tájékozódom az adategyeztetésen szereplő ügyintézőnél is.
Még két hónap! Vagy már csak két hónap!:)
Most látom, hogy lemaradt egy nulla.
Tehát, a barátnőm június 20-tól nyugdíjas.
Igen, volt egy végső nyilatkozat, amikor nem kellett már kitölteni semmit, csak aláírni.
Saját tollat vittem, és felcímkézve eltettem emlékbe 😁
A barátnőm Június 2-tól lett nyugdíjas.
Május elején adta be az igénylést, x idő elteltével bement és érdeklődött. Akkor elmondták neki, hogy az utolsó aktív munkanapján kell kérni valamit a HR-től, ha ezt beadja, akkor onnantól 60 nap az ügyintézés. Ő nem kapott előleget, hanem Augusztusba kapta a nyugdíjat visszamenőleg is.
A munkahelyén vontak tőle mindent, amikor leadta a határozatot, akkor megkapta a feleslegesen levont TB-t, és onnantól, csak adót vonnak tőle.
Tehát, elindíthatod, de intézkedni majd csak március 20-án tudsz érdemben, mert az az utolsó paír kell még!
Nekem is mindent a munkahelyem intézett. Nagyon rendesek, készségesek. Én is addig maradok amig akarok. Hiány szakma.
Konyhapénz bizony. Majd meglátod mennyivel több pénz marad. Jó dolog ez.
Köszönöm!
Akkor nem megyek elébe a dolgoknak. Kivárom a március 21-et.
Már vastag pirossal bevezettem a naptárba! 😄
Nagy fordulópont ez egy ember életében.
Nem beszélve a konyhapénzről!😊
A főnökömmel már beszéltem. Azt mondta, hogy míg értelmesen le tudok írni egy tőmondatot, addig foglalkoztat.
Végülis ez a státuszváltás nem jelenti azt, hogy fordulónappal el fogok hülyülni.😄
Bocs, a már nyugdíjban lévőktől!
No, de elég belőlem! Jöjjenek a problémás kérdések!
Nálam úgy volt, hogy csak mikor meg volt a 40 év. Előtte nem. Tehát a fordulónapon. A munkáltatód csak akkor fogja nem vonni a 18,5 %-ot ha megkapod a határozatot, hogy nyugdijas vagy. De azt majd visszakapod egybe.
Gratulálok!:)
4 éve, amikor én intéztem, nem lehetett előtte benyújtani.
Visszamenőlegesen igen, 6 hónapra.
Amikor megjön a határozat, a munkáltató a levont járulékokat visszafizeti.
Nálam is így volt, mivel nem hagytam abba a munkát.
Abban vagyok bizonytalan, hogy az igénylésem benyújthatom-e a fordulónap előtt?
Az ügyintézési határidő 60 nap.
Ha csak a fordulónapot követően lehet, akkor cca. jűnius, mire teljes hónapot számolnak majd el.
A munkáltatóm könyvelésének is utólag, visszamenőleg kell majd könyvelnie és időközben vonnia még a 18,5%-ot.
Az imént kaptam meg a tárhelyre az adategyeztetést 2023.12.31 záródátummal. A 2024-es év még nincs benne.
38 év 287 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
38 év 287 nap szolgálati idővel
38+1= 39 év 287 nap
367-287=78
Az év 78. napja március 20.
Már töltöm is az igénylést.👏🏼😊
Szinte biztos vagyok abban, hogy nem fogják az 5 éven belül a nyugdíjkorhatárt elérők öregségi nyugdíjkorhatárát megemelni. Erre van jogszabály. És nem fogják a választások előtt ezt meglépni.
Azt olvastam, hogy már nyugdíjas vagy. Nem kell félni!😄
További ajánlott fórumok:
- Ki tudja, hogy mikor lesz a számlán a nyugdij?
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Miért csak a nyugdíjról van mindig szó?
- Az öregségi nyugdíj összege mennyivel lesz több a jelenlegi korkedvezményes előnyugdíjénál?