Nők 40 korkedvezményes nyugdíj (beszélgetés)
És nem dolgoztál már?
Mert ugye, kiszámolják, hogy mikor mehet az ember nyugdíjba és az utolsó napon, kell kérnie a munkáltatótól egy igazolást, amit még le kell adni, azaz már akkor tudjuk, hogy mikor mehetünk pontosan nyugdíjba, amikor egyeztetünk.
Én is tudom, pedig majd csak 2026.12.11-én mehetek nyugdíjba. Az összeget nem tudom, de a napot igen.
Nem hiszem, hogy csak elektrónikusan lehet ilyeneket intézni. Az egy dolog, hogy sokan képesek vagyunk rá, de sokan meg nem. Sokaknak nincs ügyfélkapuja, stb.
Tehát, nem csak így lehet intézkedni.
Engem se csaptak be sosem.
Mondjuk egy banktól érdekes lenne a zsebbe pénz;)
Valóban! Az online, ügyfélkapus egyeztetés kérésre nekem is először papír alapon, postán küldték ki. Határidőn belül, ügyfélkapun küldtem be a kifogásaimat. A javított egyeztetést már ügyfélkapun kaptam meg.
Úgy gondolom, hogy amit csak lehet ügyfélkapun keresztül teszem. A tárhelyen minden ott van, visszakereshető. És így ők is jobban odafigyelnek a határidőkre.
Most már bármelyik eü. ellátóhelyen szólnak, de régen ez tényleg gond lehetett.
Nekem 2.5 évre az akkori munkaszerződésemet bemutatásra elfogadták. Azt nem tudom, mennyire tudtak a munkáltatónak utánanézni. 1 hónapig kotlottak rajta :)
Egyeztetést kértem ügyfélkapun, erre először postán jött egy vaskosabb közepes boríték.
Nem értettem egyet a tartalmával, előkerestem munkaszerződéseket, ezt személyesen vittem be. Lemásolták, a befogadásáról ügyfélkapus választ kaptam. Ami pontos mása volt a postai sokoldalasnak, csak szerepelt benne az általam hiányolt rész is.
A végső igénylést személyesen töltöttem ki a hivatalban, erről is postán igazoltak vissza, amit le kellett adni a könyvelőnek, hogy tudjon naprakész bért számolni.
Minden évben megkapod a kimutatást a munkáltatódtól a jövedelmedről, a levont adókról, járulékokról.
Ha máskor nem, akkor egyértelműen kiderül, hogy milyen összegre voltál bejelentve.
A tapasztalat az, hogy a többség nem foglalkozik vele.
Utána egyszer csak jön a nagy pofára esés.
Jelenleg csak elektronikus úton lehet beadni a nyugdíjigényt.
Illetve kérni a szolgálati idő megállapítását.
Mindig olyan helyen dolgoztam, ahol normálisan bejelentettek, nem zsebbe fizettek.
Az ügyeskedők akkor volt, hogy sokkal többet kaptak kézhez, mint én.
Most a nyugdíjuk jóval kevesebb, mint az enyém.
Miért is kellene őket sajnálnom?
További ajánlott fórumok:
- Ki tudja, hogy mikor lesz a számlán a nyugdij?
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Miért csak a nyugdíjról van mindig szó?
- Az öregségi nyugdíj összege mennyivel lesz több a jelenlegi korkedvezményes előnyugdíjénál?