Német juhász vagy labrador (nem golden) retriver kutyát ajánlotok házhoz, kis gyerekekhez? Őrzésre is kellene, de gyerekek mellé is családba (tudásbázis)
Labrador teljesen alkalmatlan a házőrzésre szerintem :) A mi kutyánk már 4 éves, de még mindig olyan, mint 4 hónaposan. Még a postásnak is úgy rázza magát a játékával a szájában, hog majdnem szétesik :D Gyakorlatilag az nem jön be tőle a kapun, aki nem akar. Az biztos, hogy a gyerekek húzhatják ahogy akarják.
Inkább ajánlanám a német juhászt, ők is nagyon családbarát kutyák, de mellette nagyon jó házőrzők is.
Mind a kettővel van tapasztalatom. A németjuhász nagyon jó házörző és gyerekként német juhász kutyusunk volt.
Most nekünk labink van. Házórzésre teljesen alkalmatlan. Nagyon sok szeretet van benne az biztos és a légynek sem ártana. Egy nagyon fiatal kutyus nagyon szeles és ugrál és úgy fut, hogy borít fel mindent:) Nem tudom,h ogy mennyire való így kicsi gyerek mellé. A mi labink 7 éves, de már sokkal nyugisabb mint 1 évesen. Most már nem borítja fel olyan gyakran a 2 éves fiamat, de ha kergetőzünk az udvaron, akkor még a legnagyobb óvatosság ellenére is volt már, hogy felborította. Iszonyú játékos.
Nekem labradorom van, nagy fekete kan kutya. Tökéletesen ártalmatlan, de nagy és robosztus. És ha jön valaki ugat, ijesztő öblös hangon... egész addig szerintem, míg be nem nyúlnak hozzá. Minden embert szeret, más kankutyákat támad.
Németjuhászom nem volt, csak láttam két különböző szomszédnál, és mind a kettő kicsit bolond volt. Ezzel nem a fajtát akarom minősíteni, hanem a gazdájukat, akik nem foglalkoztak velük eleget. Én a labradoromat azért szeretem, mert egy kicsit viharosabb kamaszkor után, tökéletesen kiszámíthatóvá vált. Mondjuk a saját kutyáját, biztos mindenki annak érzi. Viszont a vadászösztöne nagyon durva... erdőben póráz nélkül ... soha többé.
Amikor kicsi voltam németjuhász volt mindig a nagyszüleim kertjében, velünk nagyon barátságos volt, simán tűrte ahogy nyúztam később is. Sorra törtek be egy időben a kertekbe, egyedül a miénket nem sikerült kipakolni, ellenben találtunk a kerítés tetején vért, a tövében meg ruhacafatokat :D
Jelenleg -többek között- labradorom van, imádja a gyerkőcöket, tavaly egy gyereknapi rendezvényen egy egész iskolányi 6-14 éves simogatta végig. Egy labi egyébként tuti beszállna az utcán folyó játékba, nagyon apportosak, és még a betörővel is lepacsiznának, annyira kezesek, pláne a standard vérvonalasak. Velük rengeteget kell foglalkozni, nagyon igénylik a szellemi kihívásokat, amit ha nem kapnak meg felássák a kertet, vagy simán kirágnak akár egy gyümölcsfát is -az enyém megtette a szocializációs időszaka alatt :D
Több ismerősöm gyerkőcei is boxerek között cseperednek, nekünk is van, hihetetlenül türelmesek a gyerekekkel, ők igénylik is a nyúzást, a családtagokat és a barátokat szintén imádják, ha jön hozzánk egy ismerős, úgy csóvál a miénk, hogy a feje is belemozog, de ha egy idegen akár csak megáll az ajtónk előtt már befeszül, hallgatózik, és ha nem halad tovább, akkor eleinte halkan ugat, jelzés értékűen, majd elkezd üvölteni. 5x törtek be hozzánk, minden alkalommal ő jelzett, legutóbb annyira megijesztette a betörőket, hogy úgy csapták be az ajtót, hogy még az ablaküvegek is beleremegtek! Emellett igazi vidámság és szeretetbombák, nagy mókamesterek :)
A labrador nem házőrző kutya, mindenkit imád :)
A miénk 7 hónapos. Eddig 1x ugatott, de ismerek olyan labit aki 2 év után "szólalt" meg.
Viszont a gyerekek nyúzhatják, imádják, rendkívül okos, könnyen tanul.
Még a Border collie-t ajánlanám, hogy nézz utána.
A németjuhász kutya a világ 10 legokosabb kutyája között szerepel valahol az elsők között. Ez nem azt jelenti, hogy kenyérre lehet kenni, hanem, hogy rengeteget kell foglalkozni vele fizikailag is, szellemileg is, hogy idegileg egészséges legyen.
Egyébként nagyon családbarát kutya!
A labrador viszont alkalmatlan házőrzésre, túl kedves és jóindulatú kutyafajta. :D
Nekünk is volt német juhászkutyánk :) amikor még kisbaba voltam... ha kitettek levegőzni pl babakocsiban, akkor el sem mozdult mellőlem :) később még a házába is bebújhattam és kitúrhattam... hűségesen őrzött ott is :D
Házőrzésre is kiváló.