Napi bejelentésnél leltár hiány? (tudásbázis)
Azért mondom, hogy szemétség, mert az alkalmi munkavállalók esetében kisebb a kötelező minimálbér, és jóval kevesebb a dolgozó után fizetendő járulék.
A törvény szerint csak a munkaszerződéssel rendelkező dolgozóknál lehet leltári felelősségvállalást kikötni, és a másik követelmény, hogy írja alá!! miből mennyit vett át, az első munkanapján.
1. Ilyen munkakörökben nem spórolunk a dolgozón, és nem napi bejelentéssel foglalkoztatjuk, hanem max. próbaidős, később határozatlan munkaidős munkaszerződéssel, és abban pontosan rögzíteni a leltárhiányért való felelősséget. És amikor munkába áll, az induló készlet átvételéről egy leltárt készíteni, azt átveszi, és onnét kezdve lehet rajta követelni, ha valami hiányzik.
Ez így olyan, mintha te otthon megkérnél akárkit, hogy söpörje le a járdát, és utána számonkérnéd tőle, hogy abban a fél órában hova tűnt a házad teteje! Durva példa, de kb. arányos.
Nem vagyok ebben jártas, de mégis kin kellene számon kerni a hiányt?
A napi bejelentés meg törvényes.
Alkalmi munkavállalóként nem szoktak arra az 1-1 napra munkaszerződést írni, de éppen ez a szemétség a főnöködtől, hogy gyakorlatilag nyerészkedik rajtatok, és még a hiányt is le akarja verni.
Azért írtam, hogy érdemes megkeresni egy munkajogászt, különösen, ha már a kezedbe adta a főnök írásban a kártérítési határozat, vagy fizetési felszólítást. Nem hagynám annyiban.
Ha szerepel a munkaszerződésedben a leltárhiányért való felelősségre való kikötés, akkor a rád bízott készletekről átvevő-átadó leltárnak kellett készülnie még akkor, amikor munkába álltál. Ez alapján lehet számolni, hogy a készletben hiány vagy többlet van.
A napi bejelentés esetén kicsi az esélye, hogy ezt az u.n. induló leltárt minden esetben, minden nap 2x (reggel-este) megcsináltátok, kétlem, hogy a munkáltatód jogszerűen jár el.
De annyit megér, hogy munkaügyben jártas jogászt keress meg!! Sok pénz az amit követel. Különösen, ha a tulaj is onnét hordta haza naponta a család szükségletét, amit valószínű, hogy "elfelejtett" beütni a gépbe! A legtöbb esetben ebből erednek a leltárhiányok nagy része.
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy dolgozott e valaki napibejelentessel boltba....?
Most volt leltarunk... Leltar hiány másfél millió 3 emberke akik be voltak jelentve 100.000 Ft a vissza fizetési felszólításuk. Én napos voltam és 170.000 kér tőlem az elnök. Hogy is van ez? 🙄 🙄 🙄
További ajánlott fórumok:
- Br 120 ezer bejelentettel vállalnál gyermeket!
- Te mit tennél ha az öcséd bejelentené, hogy római katolikus pap lesz vagy szerzetes?
- Zavarna titeket, ha az eddigi teljesen bejelentett „fehér“ munkabért ezentúl minimálra bejelentve szürkén kapnátok?
- Kell-e lakáshitelhez, minden eddigi bejelentett állandó lakás helyrajzi száma, ha valaki kedvezményes hitelben részesül?
- Az albérlőt ha ideiglenesen bejelentem, abból nekem adódik valami hátrányom?
- Napi bejelentés, azaz egyszerűsített munkaviszony (EFO) és a fizetés