Napi 1 pohár bor a fitt és egészséges életért (beszélgetés)
Kismértékű vörösborbor fogyasztásnak (pl. ebéd után egy pohárral) nagyon enyhe kedvező hatását a szívre már kimutatták tudományosan.
A rák kockázatát viszont növeli.
Tehát akinek genetikailag nagyobb az esélye a szív és érrendszerrel kapcsolatos megbetegedésekre mint a rákosra annak ajánlott a borfogyasztás.
Én is kérdezek.
Mi a helyzet a borpárlatokkal?
Pl. az isteni Calvados almaborból készül. Az almabort többször átfejtik, egy-egy év szünettel közben, majd lepárolják.
A vermut és más likőrborok szintén károsabbak mint a bor, mert ezek bor és tisztaszesz keverékei (meg van hozzáadott cukor, ha édes és ha száraz, akkor nem) vagyis ezekben is találsz desztillált alkoholt, nemcsak természetes erjedésű alkoholt. Mindegy, hogy mennyire van felhígítva, a májad nem veszi be.
Egyébként mint írtam az elején, én elég keveset iszom ám, rövideket, koktélokat egyáltalán nem. Ha aperitiven vagyunk, akkor is a pezsgőt választom, nem az aperol spritz meg ilyeneket.
Látom, te nagyon értesz ezekhez.
És mi a helyzet a vermouthokkal, martinyvel?
Azért van ám különbség a természetes erjesztés (bor, sör) és a desztillálás(pálinka, egyéb) között. A desztillált alkohol káros a májra, a természetesen erjesztett dolgok nem. A lőre borokat desztillált szeszből készítik, mert így olcsóbb, csak jobban higítják, de hiába alacsony százalék, nem ettől függ, hanem attól, hogy desztillált szesz. Ezért van az, hogy az az alkesz, aki az ivásba hal bele, valószínű, hogy nem jó borok fogyasztásába halt bele, hanem ilyen szarok miatt.
Másrészt a májkárosodás miatt halál okaként még így sem az alkohol vezet, hanem a hepatitisz és a mérgezések. Ezek sokkal nagyobb kárt okoznak a májnak és sokkal többször vezetnek halálhoz.
Ha mindenki csak borozna (jó borokkal)...de sajnos nem így van.
Én a moscato, sauternes jellegű borokat szeretem és a pezsgőt (rosé-t nem) de ezek fehérek, vagyis élvezeti értékük nagyobb, mint az egészségre gyakorolt jó hatásuk. A vörösek viszont mind jók ilyen célra is, ha nem lőre, hanem igazi bor. De nem szeretem annyira, hogy naponta igyak belőle. Étteremben, alkalmakkor, ha egy ételhez csak egy vörös passzol, akkor azt iszom mellé, és ha főzéskor kell használnom, és vörösbor kell bele, akkor szintén nem gond.
Ilyenkor mehet a Chianti, Dolcetto d'Alba, Barolo. Piemonti borok és a toszkán borok vannak itthon. A férjem velem ellentétben a vöröseket kedveli:)
Egészségünk meg fittségünk megőrzéséért annyi mindent kellene tenni 1 nap, hogy arra kevés lenne a 24 óra.
De egye fene 1 pohár bor még belefér:)
Ezt a témát azért hoztam létre, hogy megnézzük milyen borfajtának mik a + - hatásai.És milyen bort érdemes fogyasztani vagy venni.
Bor hatásairól általánosságban:
1. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét
2. Antioxidáns tartalma megakadályozza a koleszterin lerakodását az érfalakra ezáltal csökkentve a keringési problémákat, és megelőzi a szívrohamot.
3. Fontos Vitaminok, ásványi anyagokat tartalmazz, amik létfontosságúak a szervezetnek.
4. serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztást, így jó hatással van az emésztésünkre.
5. lassítja az agyér elmeszesedés kialakulását, fokozza a szellemi teljesítményt, és egyes kutatások szerint az Alzheimer-kór kialakulásának kivédésében is szerepe van.
"Bor az istenek ajándéka" Nem hiába nevezik ezt a nedűt annak, ha ennyire egészséges:) Persze mindig csak mértékkel fogyasszuk.:)
Ki milyen bort ajánlana egészségünk megőrzése érdekében? Nagyszüleim elmondása szerint van a prímaboltokban egy tiffán pinot noir nevű vörös bor, ami tényleg olyan vörös bor, aminek mondják és érződik rajta, hogy nem futószalagon érlelték, hanem igazi pincészeti hordókban. Nekem elég volt belőle egy pohárral is, hogy megérezzem.:)
Kíváncsi vagyok, hogy ti milyen bort fogyasztotok egészségetek megőrzésére.:)
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Napi 10000 lépés az egészségért - azaz 10KSteps! Kihívás
- Ha 4 hónapig 1300 kcal alatt eszek, egészségesen, napi sporttal, akkor mennyit fogyhatok? (167 cm, 80 kg)