Napelem tapasztalatok (beszélgetés)
Sziasztok!
Én is gondolkozom a telepítésen csak nyilvánvaló és egyértelmű dolgokra nem találok válaszokat.
Az lenne a kérdésem azokhoz, akiknek van tapasztalatuk napelem ügyben hogy:
- Milyen gyakran kell tisztítani és az mennyi ideig tart a tisztítás?
- Mennyit veszít a teljesítményéből, ha fél évig nem takarítom? (%-ban kb.)
- Mennyibe kerül, ha valaki megcsinálja helyettem, mert nincs kedvem a tetőn ácsorogni, meg időm sincs rá?
- Úgy általában igazak e azok a teljesítmények amiket írnak ezekről a napelemekről, vagy csak népvakítás?
- Mivel,hogy befektetés és én is aszerint tekintek rá, így a nyereségadó azaz 20% az amit az állam zsebbe rak?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv,
R.
Üdv.!
Sajnos ebben az országban a támogatás nem arra megy amire kellene.Pl. a környezetvédő alternatív megoldásokra.
Pest megyében ugyanez a helyzet.
Napelemes rendszereknél sokakat elijeszt a projekt ára,de azért azt sokan nem tudják,hogy itt rövid időn belül energiaár bumm lesz.Bezárnak egy-két atomerőművet és nem kizárt ,hogy megduplázódik a villany ára.Ebben az esetben Felére is csökken a megtérülési idő.Egy ügyfelem is ezért telepítettet múlt héten.Ő azt mondta,biztos benne,hogy nagyon felemelik a villanyt.
Nem rossz befektetés...
Sziasztok! Napelemes rendszerrel kapcsolatban írok. Már a tervezéskor úgy kértem a rajzot, hogy megfelelő felületű és dőlésszögű valamint irányú tetőm legyen, napkollektorok feltelepítéséhez. Mivel már nem volt pénzem feltenni a napkollektorokat, jegeltem a témát, hál' Istennek nemhiába. Menet közben 1-1,5 év alatt kibántam magam a napkollektorból, ugyanis több ismerősöm szerint télen nincs hatásfoka fűtésrásegítésre, a melegvizemet pedig a kondenzációs kazán napi 0,7 - 1 m3 gázzal megcsinálja.
Nos így inkább a villanytermelés felé fordultam, elkezdtem kutakodni, mígnem rászántam magam egy kisebb 1,8 kWh rendszerre. Ehhez egy pesti céget találtam - én Mosonmagyaróváron lakom, akikkel pályáztunk tavaly a NEP-9-re. Vártunk, vártunk, gyakorlatilag szeptember 2-án befogadott pályázatunkra március 2-án (!) jött elutasító válasz forráshiányra hivatkozva. Nem mentem világgá, bepályáztunk a ZBR-09-re, amelyet május 17-én fogadtak be, de még nem kaptam a mai napig választ (október 9.), de bíztattak az Energiahivatalnál.
Nos, a benyújtás után önerőből telepíttettem a rendszer, tokkal-vonóval 2.230.000 ft-ért, de ebben már nagyobb inverter van, 3300TL típus, gondolva a jövő tavaszi bővítésre.
Az alábbi tényeket tudom közölni: az EON felszerelte május 4-én az oda-vissza mérő órát (korrekten, zokszó nélkül, jegyzőkönyvvel stb.) Tehát azóta mérem, a mai nappal a vett és a betáplált közötti különbség 450 kWh, ez napi éppen 3 kWh. A felszerelés előtt a napi átlagunk 12-14 kWh óra volt. Hozzáteszem, hogy a házban (kb. 220 m2) mintegy 40 led izzó működik, melyekkel teljesen meg vagyunk elégedve. Júliusban és augusztusban gyakorlatilag 0 szaldós volt a ki-be táplálás. A napi max termelés 11,60 kWh óra volt, a minimum 500 watt, amikor egész nap ömlött az eső. A rendszer kifogástalanul működik, neveket nem írhatok, de akit ennél több is érdekel, bátran írjon privit- tapasztalatokat tudok mondani, tényeket - szóval az ilyen 100 év megtérülés meg hasonlókkal nem kell foglalkozni, mert baromság. Nekem még 8 vagy 9 napelem fér fel, azzal gyakorlatilag megtermelem a teljes évi fogyasztást - mindezt nyáron légkondi, kútszivattyú, fűnyíró stb. használata mellett. És a napelemek egyre olcsóbbak és nagyobb hatásfokúak lesznek. Ha visszakapom a pályázaton az A+ minősítésnek köszönhetően a 60%-ot, akkor 6 év megtérüléssel számolok, de nem csak én, hanem hozzáértőbb energetikus barátom is. Bocs, kicsit hosszú lett a levelem. Akit további infók érdekelnek, írjon privit, mert sztem elfelejtek majd ide visszatérni
Üdvözlettel
Nekem semmilyen tapasztalatom nincs ezügyben, és még csak műszaki ember sem vagyok.
Csak az egyszerű földrajz jutott eszembe. Magyarországon mennyi az éves napsütéses órák száma?
Hát nem a legkedvezőbb paraméterű övben vagyunk. Innen aztán lehet számolni bekerülési, megtérülési költséget.
Mi sokkal inkább a geotermikus energiában állunk gazdagabban. Annak viszont lényegesen több a bekerülési és üzemeltetési költsége. Azt hiszem.
Mégegyszer, hozzá teszem, tényleg nem értek hozzá, csak amolyan gondolatfuttatás volt.
Én olvastam a net-en olyan napelemes megoldást, amihez a villanyórát is lecserélik, s amikor túltermelés van akkor az óra visszafelé pörög...ha pedig nagyon sok túltermelés van akkor az elmü kifizeti...persze nem olyan áron amennyiért mi vesszük :(
Ennek a beruházási költségét nem tudom, mivel úgy reklámozzák, hogy "ingyen napelemet mindenkinek "
ami azt jelenti, hogy megnézik mennyi a havi villany számla, és kb annyit kell ezért a komplett beszerelésért 15 évig fizetni...
felmérik az ingatlan energia felhasználását és annyi napelem táblát szerelnek a tetőre....
Én ezen gondolkodtam, csak nálam is felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg termel-e annyi energiát amennyi kell, persze a villanyóra nemcsak hátrafelé forog , így hát ha kevés a napelem akkor használja az ember a sima áramot !
És akárhogyis számolok 15 évre a mostani vill számla: kb 3.600 000 ft... tehát nekem kb ennyibe kerülne a napelem-kompletten beszerelve..
és akkor elvileg nem kapok már villanyszámlát : ELVILEG
egy lyan= egy olyan
átemlőkkel= átemelőkkel
Én köszönöm,hogy kíváncsi voltál rá.
A mai LED-es világítás hatékonyságában már nem vagyok biztos.
Szép dolog a környezettudatosság ,jó dolog a modern technika,de szerintem a LED meg az "energiatakarékos" hülyeségek körül egyenlőre nagyobb a marketing mint a fényerősség.
Tudod az amikor én egy műszaki rajzot akarok csinálni és bekapcsolom az LED-es korszerű fényforrást, nem mellesleg 2400 Ft ért, és nem látom a 6H -s ceruza vonalat, mert ahhoz kellene kb 3000 LUX megvilágítás.
Nálunk sincs a lakásban sehol izzó ,kivétel az író-munkaasztalom,mert ott 100 W-os hagyományos izzó van.
A napelem beruházás meg szép dolog ha valaki áldoz rá,bár az ára lenne barátságosabb!
Én csak álmodom egy lyan háztartási víz-elektromos rendszerről ,ahol az esővíz külön tárolóba pufferolódik,2 vízvezeték-rendszer lenne szűrőkkel,átemlőkkel,átkapcsolható szelepekkel.
A tető fedő nem nehéz cserepek terhelnék,hanem összepattintható szénszálas idomok integrált napelemekkel.
A földben függőleges csőrendszer geotermikus hőt vinné a lakásba és téli-nyári temperálást csinálna.
Most abba kell hagynom,mert elsírtam magam.((
Jajj de szeretnék ilyen vezérlést tervezni!
Sok sikert a megvalósításban és ha nem felejted el majd jelezz vissza az eredményekről!
Köszi a hozzászólást.
A lent említett árban benne van az akkumulátor, töltésvezérlő és az inverter, tehát ez egy teljesen komplett csomag.
Abban igazad van, hogy a napelemnél nem csak azt kell nézni, hogy bejön-e az ára. Én elsődlegesen amiatt is szeretném, hogy tudjam, ennyit is megtettem a környezetemért. A házunkban 90 spot izzó van, mind halogén, mivel nem volt pénzünk beruházni egyszerre ennyi LED-esbe az építkezéskor. Most folyamatosan cserélgetjük őket, ahogy tönkremennek úgy veszünk egy új LED-eset a helyére, hiszen nem mindegy, hogy egy izzó 50W-ot vagy 1,5W-ot fogyaszt.
A napelemet tehát környezettudatosságból szeretném, de persze az sem elsődleges szempont, hogy x időn belül visszajöjjön ára egy része.
A hozzászólásom nem tapasztalati,de néhány megjegyzést biztonsággal le lehet írni.
A 2x45 wattos napelem mai ára,mondjuk 230 eFt
Mivel a nap nem folyamatosan süt az energiát el kell tárolni a "sötét időkre",ehhez akkumlátor kell,(nem azonos az autóakkumlátorral)és nem is olcsó.
A nem olcsó akkumlátor töltését komoly elektronikus töltésszabályzóval szabályozni,időzíteni,a hagyományos háztartási hálózattal kapcsolatban kell tartani.Az ára elérheti a napelemek árát.
Az egész konfigurációt az épületre installálni kell ,épülettől,viszonyoktől függően valamennyibe kerül.
Az egész rendszert ,mint mindent életben kell tartani (karbantartás,amortizáció,néha nagyobb fődarabcsere stb)
A ház tulajdonosának el kell dönteni a 90 wattnyi telejesítménnyel mit szeretne működtetni,2 db udvari világítást,vagy a konyhában 4 liter 45 C fokos kézmosó vízet csinál.
Többre nem nagyon elég.
A kérdés hogy mikor hozza be az árát???
Ugyanolyan mint mikor a tehetős ember az udvarában 5x10 méteres vízforgatós,automata vízkezelős úszómedencét szeretne,és kikalkulálja hogy a bekerülési költség mennyi szabadstrand látogatásra lenne elég.)))
Van rá pénze és megcsinálja és használja.
A napelem beruházás szerintem ugyanilyen.Ha nekem volna olyan anyagi lehetőségem ,ahol nem probléma ,a saját igényeimet kielégíteni biztos kipróbálnám ezt a modern ,de még nagyon drága technikát.
Már csak a saját örömömre,ami akkor marad öröm,ha nem kell görcsölni azon,hogy nem süt a nap és a tetőn,pincében ott áll 1 MFt impotens beruházás,nem jön be az ára.
Remélem lesz itt aki empirikus hozzászólást is tud írni!
Gondolkodunk azon, hogy veszünk a házra néhány napelemet.
Van-e tapasztalatotok ez ügyben? Pl. mennyi idő alatt jön vissza az ára, stb?
Én a következőt néztem:
2 db 45W-os amorf napelem (8 órás napsütés esetén 720 Wh energiát ad le), az ára bruttó 220 ezer Ft.
Sajnos nem tudom, hogy visszahozza-e az árát x éven belül, ill. a valóságban a névleges teljesítmény hány %-át adhatja le?
További ajánlott fórumok:
- Napelem tapasztalatok
- Miért nem jár állami támogatás napelem beruházására akkor, ha nem épület tetejére, hanem kertbe lenne telepítve?
- Tudja valaki hol lehet napelemes ruhaszárítót venni?
- A napelemes kerti lámpáknak mennyi az élettartama?
- Van valakinek tapasztalata a napelemes, mozgásérzékelővel ellátott kerti LED lámpával kapcsolatban, ill. vásárláskor mire kell odafigyelni?
- Ablakcserére, fűtés korszerűsítésére, napelemre stb, pályázni hol lehet, hogy kell? Kinek-kiknek lehet?