Munka melletti gyes, betegség (beszélgetés)
Megérdeklődtem egy könyvelőtöl is...
Ha GYÁP-ra mész akkor, nincs egyszerre két ellátás.
Ha te veszed ki a betegszabidat, akkor kapod a GYES-t. Ha táppénzre mész, a GYES után kapsz táppénzt...ami egy nagyon fikusz összeg.
No, nagyon úgy néz ki, hogy valami bibi van a gépezetben...
Beírtam a googléba a táppénz és GYES szavakat és röktön ezt raláltam, ezen a linken.
Dr. Veres Gábor*
TÁPPÉNZ alapját képező jövedelem a GYES folyósítása
melletti munkavégzés esetében
A gyermekgondozási segély igénybevétele melletti munkavállalás időbeli korlátozása a családtámogatási törvény módosítása alapján 2006. január hó 1. napjától megszűnt.
Több anyuka, apuka kedvezően fogadta a változásokat, melynek eredményeképpen a GYES folyósítása mellett akár napi nyolc órában is munkát végezhetnek, azaz dolgozhatnak, amennyiben alkalmazzák őket. A foglalkoztatás lehetséges korábbi (a gyes igénybevételét megelőző) munkahelyén, illetve akár más munkahelyen is.
A foglalkoztatás mindig együtt jár a keresőképtelenség lehetőségével. Jelen esetben nemcsak a dolgozó betegségével, hanem gyermeke betegségével, amikor is otthoni ápolása szükséges, azaz táppénzre vagy gyermekápolási táppénzre válhat jogosulttá a munkavállaló szülő. Abban az esetben, ha valaki a GYES folyósításának időtartalma alatt válik táppénz jogosulttá, esetében az általános táppénz szabályoktól eltérő szabályok alkalmazására kerül sor, amely adott esetben – nem várt összegű – az átlagosnál alacsonyabb összegű táppénz megállapítását eredményezi.
Az érintett biztosítottak egészségbiztosítási pénzbeli ellátásra való jogosultságuk – az OEP főigazgatójának 10046/2006. számú körlevele szerint – az alábbiak szerint alakul:
1. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII törvény (Ebtv.) jelenleg hatályos rendelkezése szerint az a biztosított, aki gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás (továbbiakban együtt: GYES) igénybevétele mellett vállal (végez) munkát, jogosult táppénzre, de csak a GYES melletti munkavégzés alapján szerzett biztosítási időnek megfelelő időtartamra és az e munkavégzés alapján megszerzett egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme alapján.
„Ebtv. 49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra, a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
a) a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
b) a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.”
E szabállyal összhangban rendelkezik a különböző ellátások együttfolyósítását tiltó rendelkezés (Ebtv. 39. §-ának (1)-(2) bekezdése ), mely szerint GYES igénybevétele esetén, csak a GYES melletti munkavégzés alapján megállapítható táppénz vehető igénybe:
Ebtv. 39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.
(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.
E szabályokat kell alkalmazni abban az esetben is, ha a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) – 2006. január 1-jétől hatályos – 21. §-ának b.) pontja alapján a biztosított személy – a gyermek egyéves kora után – időkorlátozás nélkül vállal munkát.
Az előbbi szabály alapján a főállású jogviszonyban – melyben a GYES-t igénybe veszi a biztosított – szerzett jogosultságától elkülönül a GYES melletti munkavégzés alapján szerzett jogosultság és a GYES mellett csak az utóbbi jogviszony alapján részesülhet táppénzes (gyermekápolási táppénzes) ellátásban a biztosított.
Az Ebtv. Idézett rendelkezéseivel szinkronban rendelkezik a Cst. is, miszerint:
„Cst. 27. § (1) Nem jár gyermekgondozási támogatás annak a személynek, aki
a) az Szt. 4. §-a (1) bekezdésének i) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátás valamelyikében részesül, ide nem értve
aa) a gyermekgondozási támogatást, valamint a gyermekgondozási támogatás folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt…”
A Cst. rendelkezései is egyértelműen arra utalnak, hogy a gyermekgondozási segély és a táppénz egyidejűleg nem vehető igénybe, kizárólag csak akkor, ha a GYES melletti munkavégzés alapján jogosult valaki a táppénz igénybevételére.
2. Sajátosnak tekintett esete a GYES melletti munkavégzésnek, ha a biztosított már korábban – 2006. január 1-jét megelőzően – felvette a munkát, és most az új lehetőség alapján a munkavégzés mellett veszi igénybe a GYES-t. Tekintettel arra, hogy az egészségbiztosítási szabályok a GYES folyósítás és a munkavégzés egyidejűségén alapulnak az ilyen esetekben is az 1. pontban leírtak szerint kell eljárni.
Fentiek alapján annak a biztosítottnak, aki az év első felében válik keresőképtelenné a GYES melletti munkavégzés alapján – 180 napi tényleges jövedelem hiányában – a minimálbérből kiindulva kell a táppénzét megállapítani.
Ugyanakkor fennáll az a lehetőség is, hogy a GYES folyósításáról lemondva az általános szabályok szerint, vagyis az előző évi tényleges jövedelem alapján részesüljön táppénzben. (Az a biztosított, aki 2006. január 1-jétől kezdődően az év második felében bekövetkező keresőképtelenség napjáig folyamatosan GYES melletti munkavégzés alapján jutott jövedelemhez, ekkor már e tényleges jövedelem alapján jogosult táppénzre.)
3. Az előbbiektől eltérő annak a biztosítottnak az esete, aki 2006. január 1. előtt vállalt munkavégzés alapján fennálló biztosítási jogviszonyában 2006. január 1-jét megelőző időponttól kezdődően 2006. január 1-jén és azt követően is folyamatosan keresőképtelen és ennek alapján táppénzben részesül. Ilyen esetben a Cst. és az Ebtv, idézett rendelkezéseire tekintettel a GYES-re való jogosultság nem állapítható meg, csak abban az esetben, ha a táppénz folyósítását megszüntetik, illetőleg keresőképessé válik a biztosított és felveszi a munkát.
Nagyon úgy néz ki, hogy a munkáltató átvágta a sógornődet :(.
Hát akkor már végkép nem értem... a MÁK honlapja nem ezt írja... ld lentebb ( ld 9. és a 10 hozzászólást.)
Akkor vmi bibi van itt. Vagy a munkahely a hunyó, vagy a MÁK.
Én is nemsokára kezdem a melót, ugyhogy akkor gyorsan utánajárok ennek a dolognak.
De ha így van, mélyen felháborít a dolog.
na ez szép...milyen bun..ság már:(
én erről eddig nem is hallottam,most kezdi a fiam a bölcsit,én a melót..nem elég h beteg,drága a gyogyszer,még a fizubol is elvesznek????????
A sógornőm nem kapott táppénzt, amikor GYES mellett visszament dolgozni és a kicsi betegsége miatt otthon kellett maradnia két hétig.
Nem jár két juttatás egyszerre, vagy táppénz vagy gyes.
Sejtettem :))))
Fél évig tanultam jogi logikát, ott úgy belém verték a mondatok értelmezését, hogy ihajj :DDD Azóta meglátok olyan szavakat is, amiket előtte átugrottam volna :DDD
Kedves anyuci91. itt nem kedvező feltételekről beszélünk, hanem járandóságról, ami törvénybe ill. rendeletekbe van foglalva. Vagy jár, vagy nem. Utána kell nézni. Az a pár ezer forint is nagyon sokat jelent.
Én nem megsérteni akartalak. De úgy gondolom, hogy felesleges pánikoltatással nem segítünk senkinek.
Köszönöm Hajni!
Én is ezt akartam írni, és mégegyszer kiemelni.
Ebből kiemelném az idevágó részt:
"Nem jár táppénz
a gyermekgondozási segély folyósításának idejére, (ide nem értve a gyermekgondozási segély
mellett végzett munka alapján járó táppénz)"
Tehát a GYES alatt végzett munka alapján járó táppénz nem tartozik ide, ergo ugyanúgy jár a GYES is meg a tp is.
No! asszem a MÁK honlapja megbízható:
Mikor nem jár gyermekgondozási segély?
Nem jár gyermekgondozási segély annak a személynek, aki
* olyan gyermek után igényli a gyermekgondozási segélyt, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el
* előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
* a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve
a) a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat,
b) társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján járó nyugellátást, illetve annak minősülő nyugellátást, a rehabilitációs járadékot, a rokkantsági járadékot, az átmeneti járadékot, a rendszeres szociális járadékot és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékát,
* az egy évesnél fiatalabb gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezi el.
Nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha
* a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg.
* olyan gyermek után igényli a gyermekgondozási segélyt, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el
* előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
* a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve
a) a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat,
b) társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján járó nyugellátást, illetve annak minősülő nyugellátást, a rehabilitációs járadékot, a rokkantsági járadékot, az átmeneti járadékot, a rendszeres szociális járadékot és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékát
Ebből kiemelném a harmadik bekezdés a, és b, pontját.
Most találtam a neten, ez elkeserit:(
3. keresőképtelenség
Nem jár táppénz
A következő felsorolásban szereplő esetekben akkor sem folyósítható a táppénz, ha a táppénzre
jogosultság feltételei egyébként fennállnak, mert valamely külső kizáró körülmény miatt – általában
azért, mert nincs keresetveszteség – nem folyósítható a táppénz.
Nem jár táppénz:
• a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amelyre a biztosított átlagkeresetre jogosult,
vagy teljes keresetét megkapja. Aki keresetének egy részét kapja meg, annak csak az elmaradt
keresete után jár a táppénz,
• a keresőképtelenség azon időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési
kötelezettség hiányában nincs keresetveszteség (fizetés nélküli szabadság),
• a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha azt követő munkanapon
(munkaszüneti napon) keresőképtelenség már nem áll fenn,
• a gyermekgondozási segély folyósításának idejére, (ide nem értve a gyermekgondozási segély
mellett végzett munka alapján járó táppénz),
• előzetes letartóztatás, szabadságvesztés tartamára,
• saját jogú nyugdíj folyósításának időtartamára.
Kedves 6.hozzászóló, ha kedvezőek a feltételek, akkor nagyon örülök neki és kivánok sok sikert.
Üdv.Ágnes
Hát ezt én sem értem. Szerintem nem veszlik el...miért veszne?
1. ha beteg lesz a gyerek, gondolom először megpróbálod a fizetett szabit kivenni-akkor sem veszlik el. Ha meg te mész táppénzre akkor a fizud 60-70 %-át kapod asszem. De a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Nem értem miért kell paráztatni az embereket...:(.
GYES mellett korlátlanul dolgozhatsz. Ha GYED-en lennél, akkor köteles vagy bejelenteni, hogy dolgozol, és nem járna a GYED.
A másik részét nem értem a kérdésnek. Milyen betegségre gondolsz? Egy szimpla megfázásra? ...szimpla?
További ajánlott fórumok:
- Gyes melletti munkavégzés
- Tudja valaki, hogy érintik-e a változások a gyes melletti munkavégzést?
- Tudja valaki, hogy a GYES-nek a 8 órás munka melletti megszüntetése pontosan milyen hatállyal lesz bevezetve?
- Aki tartós betegség miatt van GYES-en az tényleg vállalhat teljes munkaidőben munkát?
- Gyes melletti 4 órás munkavégzésnél a régi szabadságaimat is 4 órával akarják kifizetni! Jogos ez így?!
- GYES melletti munkánál összevonják a pénzt, vagy kapom a fizut - a nettóm +a GYEST?