Mononukleózis (beszélgetés)
Köszönöm Mindenkinek!!
Sajnos tegnap éjjel még az ügyeleten kötöttem ki.Annyira hasogatott a fájdalom,és nem múlt el semmi hatására,hogy nem bírtam tovább,felhívtam őket,hogy bármit veszek be ,nem múlik el a fájdalom,azt hittem,hogy a bal fele a fejemnek egy az egyben szétszakad.Rendes doktornő volt,aki megvizsgált,igaz közben csillagokat láttam,és közölte ,hogy sajnos emellé a mononukleózis mellé,szépen lett egy tüszős mandulagyulladásom,azt mondta olyan a nyakam ,hogy az siralmas.Morgott 2 sort ,hogy a háziorvosom nem irt fel semmi antibiotikumot tegnapelőtt,azt mondja kellett volna.Ő irt fel,- 3 félét+ a normafloret .Csak azért nem utalt be a kórházba a fül orr gégészetre mert azt mondta sajnos hétvégén oda orvost riktán hívnak be csak ha valami tényleg óriási vész van.Hétfőn az első vérévétel eredményével kell jelentkeznem a fül orr gégészeten ha addig ez a gyógyszermennyiség sem segít enyhíteni a fájdalmat,és majd ők eldöntik hogyan merre tovább.Igyak ezerrel és ha lehet -bár tudja,hogy az most nehéz egyek is valammit mert kikészítik a gyógyszerek a gyomromat...
ez van...mégegyszer köszönöm nektek,hogy hozzászóltatok!
A mononukleózis egy nehezen megelőzhető betegség, amelynek megnyilvánulása hasonlít a közönséges magfázáshoz, azonban annál sokkal súlyosabb szövődményekkel jár.
A mononukleózis (mirigyláz, csókláz, Pfeiffer-féle mirigyláznak, mononucleosis infectiosa) egy fertőző betegség, amelyet az Epstein-Bar vírus okoz, és amely leggyakrabban serdülőkorban és fiatalkorban fordul elő. A betegség cseppfertőzős útján terjed, köhögéssel, tüsszentéssel vagy csókkal. A lappangási idő általában hat hét.
A mononukleózis tünetei és jelei
A mononukleózis tünetei a következők: láz, torokfájás, duzzadt mandulák, nyaki-, lágyéki-, és hónalji nyirokmirigy duzzanatok. A gyermek kedvetlen lesz, fáradtságra, étvágytalanságra és hányingerre panaszkodik. Egyes estekben az egész testet beborító vörös színű bőrkiütés kíséri a betegséget.
Babák esetében a tünetek nem súlyosak, akár el is maradhatnak. A betegség a megfázáshoz hasonlít, láz, orrfolyás, fáradtság és étvágytalanság kíséri.
Szövődmények
A betegség szövődményekkel járhat. A torokfájás és a mandulák duzzanata nehézkessé teszi a folyadékbevitelt, ami kiszáradáshoz vezethet. Ilyen esetekben kórházi kezelés során intravénás folyadékpótlás szükségeltetik.
A betegség néha májnagyobbodást, sárgaságot is okoz, mely hányingerrel, hányással, étvágytalansággal társul. A lépet, amely a hasüreg jobb oldalán helyezkedik el, szintén érinthet a betegség. Megduzzadhat, és ki is hasadhat, belső vérzést okozva.
Ritkább esetekben ugyanez a vírus agyhártyagyulladást, perifériás arcidegbénulást, izomgyulladást és vérszegénységet okozhat.
A betegség megelőzése
A mononukleózist nehéz megelőzni. A helyes kézhigiénia, akárcsak a többi betegségek esetében, segíthet a fertőzések megfékezésében.
Nem létezik mononukleózis elleni védőoltás, azonban ha a gyerek átesik a betegségen, életre szóló immunitást kap.
Csak közvetlen nyállal fertőz, ezért is nevezik csókbetegségnek.
Úgy néz ki túlélhető, nem fél év legfeljebb pár hét alatt.
Szép estét Mindenkinek!!
Tegnap a háziorvosom mononukleózist dignosztizált nálam ,ma volt vérvétel,eredmények majd jövő héten , a szerológiai pedig másfél hét múlva.Azt mondja meg van nagyobbodva a májam és a lépem is.Szigorú fekvés,nem emelhetek,nem hajolhatok...és szerinte 2 hét táppénz.
Mindenféle oldalakon jártam ,utánaolvastam,na el is keseredtem,volt aki fél év felépülésről beszél,és kórházi kezelésről.
Igazából kérdéseim lenne felétek,aki tud esetleg segítene??
Elsősorban az érdekel,hogy 5 és fél éves kisfiam-akit szinte hermetikusan elzártak előlem-mekkora esélye van ,hogy lefertőzöm?? Azt olvastam,hogy tüssszentéssel,köhögéssel nem fertőz,csak nyállal.Igaz??
A másik:MEGŐRÜLÖÖÖÖÖÖÖÖK a fájadalamtól,ahogy a nyirokcsomóim megduzzanása miatt nyelni sem tudok!!!Ahogy nyelek belehasít a torkomba, a fülembe, a fejembe!Tudok ezen a fájdalmon valamivel esetleg enyhíteni???Algopyrin nem használ :((Esküszöm ennyi nyálam az elmúlt 30 valahány év alatt nem termelődött mióta megszüleettem,mint amennyi most van..és ez a fájdalom,hát ez valami "fergeteges" :(
A lázat elviselem,de a fej-fül-torok,nyirokcsomó fájdalom bevallom becsületesen sokszor megrikat.
Ez meddig fog még így fájni??És időben tényleg hónapokról van szó?Kereskedelemben dolgozom,hát nem hiszem,hogy állva tapsolnának fél év táppénznek :((
Előre köszönöm a válaszokat!!!