Monodiéták
A böjti technika egyik variációja a monodiéta, melynek során meghatározott ideig (ez lehet néhány nap, vagy naponta változóan) csak egyfjajta étel fogyasztható. A monidiéták közül a legközismertebb és legnépszerűbb a szőlődiéta, a rizsdiéta és a burgonyadiéta.
A monodiétákat sokan bírálják. Kellő körültekintéssel, a megfelelő ételek és időtartam kiválasztásával pozitív hatással lehet a szervezetre.
A monodiéta kipróbálására ideális például egy hétvége. Ebben a 48 órában könnyebb betartani az "egyfélét enni" elvét, mintha egy teljes böjtbe fognánk és a vasárnapi vacsorával már könnyedén visszatérhetünk a hétköznapi étkezéshez, míg a böjtöknél sokkal nehézkesebb a normál étkezésre való visszavezetés, sokkal több odafigyelést követel a böjt megtörése, mint a monodiétáé.
Mellékhatásként ebben az esetben is beszélhetünk például fejfájásról, ami a böjtöknél is gyakran jelentkezik, de rikább esetben és az intenzitása sokkal kisebb. Ezért is ajánlják azoknak a monodiétát, akiknek a böjtölés túl sok nehézséget és kellemetlenséget okozott. Hasonló hatás érhető el vele, lassabban ugyan, de kevesebb problémával.
Ha kiválasztottad azt az ételt, amellyel a diétát végig akarod csinálni, oda kell figyelned a mennyiségre is. Szőlő esetében például naponta 6-8 alkalommal (éhség jelentkezésekor) együnk belőle, az egész napra osszunk el kb. 2-3 kilót. Rizsből étkezésenként 2-3 csapott evőkanálnyit fogyasszunk, lehetőleg barna rizsből főzve.
A monodiéták alatt is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. 2-3 liter víz elfogyasztásával sokat segíthetünk a szervezet méregtelenítésében.
A következő monodiétákról olvashatsz nálunk:
- Krumplidiéta
- Tojáskúra
- Túródiéta
- Monoton diéta
- Tejnap, rizsnap, csokinap
Írta: Hoxa, 2007. augusztus 27. 06:03
Fórumozz a témáról: Monodiéták fórum (eddig 3 hozzászólás)