Mondj egy vacsorát/ebédet, ami 15 perc alatt kész (4-5 tagú családnak)! (beszélgetés)
akkor nem.
A kukoricadara fozesi ideje viszont 40 perc is, amit en hasznalok ugyhogy ha nincs elozo naprol maradt, akkor ez nem kesz 15 perc alatt
Polenta concia (koncsa).
Mar elozo nap elkeszitett polentabol (puliszkabol).
Sutot bemelegitem, ezalatt egy tepsibe teszek egy centis reteg polentat es retegezem bolognai raguval majd reszelt sajttal. Tetejere lehet utni par tojast es be a forro sutobe, amikor a tojas kesz, kesz:)
Bolognai ragu helyett lehet hasznalni zoldsegragut (dinsztelt hagyma, gomba, zoldborso, paradicsomszosz)
Ha csak 1-1reteg polenta es a tobbi van, akkor megvan 15 perc alatt, ha tobb, akk
Ez jo:)!
En a batyut ugy is szoktam hogy kevesebb tesztat kelljen hasznalni, hogy racsokat csinalok, nagyon latvanyos es guszta, de nem vagyok benne biztos hogy kesz 15 perc alatt:
Levelestesztabol egyforma 10 centis korongokat vagsz. Erre halmozod a tolteleket (sos valami es zoldseg de ne sajt mert folyik, csinaltam mar vekony szelet cukkinivel es hal vagy sonkadarabokkal). Ezutan a maradek levelestesztabol csikokat vagok es racsszeruen betakarom a tolteleket. Tojassal lekenem es innentol 15 perc sutes elomelegitett sutoben:) szep hogy kikandikal a toltelek es szepen megno a levelesteszta
Ennek az összerakása 10 perc alatt megvan, tegnap próbáltam:
Halas batyu
Egy csomag leveles tésztát kitekerünk és 6 egyenlő darabra vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk némi tonhal konzervet, egy kis adag spenótot, egy kevés tejszínnel meglocsoljuk, majd erre még teszünk néhány szelet mozarellát. Annyit tegyünk bele csak, hogy kényelmesen be lehessen zárni a batyukat. Megkenjük a négyzetek széleit felvert tojással, felhajtjuk és egy csavarással bezárjuk a batyukat. Megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal és 160 fokon sütjük míg a sajt meg nem barnul a tetején, a batyu pedig ropogós lesz. Én 2 csomagból csináltam, így lett 12 darab batyu és 10 perc alatt bevágtam a sütőbe, aztán mentem a dolgomra.:)
Bar nincs de azert megy nagyon a teszta nalunk... Az is liszt (durum).
Ma csinaltam citromos csirket, nincs meg 15 perc alatt de elokeszitese sokkal kevesebb:
1-2 evokanal olivaolajon megpiritok gyorsan
1 csirket darabokban de mellet azt nem csak a tobbit, az egyik oldalan
1 gerezd fokhagymat megpucolok addig es leszakajtok
Par level zsalyat
Fel citromot felszeletelek (hejaval egyutt)
Ahogy megforditom a csirkedarabokat mellejuk teszem a citromszeleteket, fokit, zsalyat, sozom, borsozom (kb egy csapott teaskanal so fel kg husihoz), leontom 2 dl vizzel, fedo es keszre fozom.
Pikk-pakk a melo, 5 perc, csak hat nincs kesz 15 perc alatt az egesz. Csak mellbol kesz lenne de ez egy szaftos csirke, Szoval pont nem jo a mell, probaltam regen de nem lett finom
vele
Egyaltalan nem, vagyis nem veszek soha, kivetel ha jonnek vendegek. A parom csak a friss kenyeret eszi meg, de abbol is csak 1 szeletet vagy 1 db zsemlet, en meg nem fogok a peknel 1 db zsemleert sorbaallni... Mikor osszekoltoztunk, eleg volt par alkalom hogy megpeneszedett, nem is vettem tobbet es o meg nem keri, nem kerdezi. Akkoriban meg nem volt ilyen "fuj liszt" mentalitas(om) sem, csak szimplan nem akartam pocsekolni, ez tobb mint 12 evvel ezelott volt, igy szoktuk meg, gyerekek mar ebbe szulettek, nem is keresik (es ha marad a vendegek utan, masnapos kenyeret el kell "rejtenem" valamibe hogy megegyek. Amugy pl pizzat szoktunk rendszeresen csinalni 2hetente 1x (en abbol keveset de szoktunk), szoval nem az, hogy nincs egyaltalan liszt, csak normal haztartashoz kepest nincs. 2 hetente pizza azt jelenti hogy havonta elfogy 1kg liszt cakkunpakk (annyi sem mert 90dkg:DDD)
Helyettesiteni nem helyettesitem semmivel a kenyeret, nincs es kesz es ha csinalnek lepenyeket vagy alternativ lisztekbol kenyeret, masnap dobnam ki azt is, ezert problema megoldva, nem veszunk:)
15 perc alatt alkotni, huhhh... :)
Tésztafélék és főzelékek hamar kész vannak, illetve bizonyos levesek, mint zöldségleves, vagy meggybefőttből meggyleves.
Ha előre be van sózva a hús, csirke mellett is hamar meg lehet sütni.
van egy hasonlo receptem csak azt sutoben kell sutni, most nyaron kiesik. Mi nem eszunk kenyeret es nem is sutogetek lepenykeket vagy kenyer helyettesito bigyokat, de mikor vendegek jonnek akkor "normalisnak" akarunk latszani es veszunk vagy epp ok hoznak. Hat utana egyszerre kell elhasznalni ami marad es en zsemlemorzsat se nagyon hasznalok ugyhogy kell ilyen egytaletel hogy egy alkalommal elfogyjon es slussz.
Tok ugyanez amit mondtal csak mustarral megkenem es toltom ahogy te, csak utana tepsibe rakom es leontom a tojassal, nem beleforgatom, sutoben sutom ki. Reg csinaltam ezt is, hat nem 15 perc, de legkozelebb dolgozhatok rajta hogy annyi legyen:) (croc monseur)
Sajttal,sonkával és összetűzni fogpiszkálóval.Megforgatod a tojásban és kisütöd.A fogpiszkálót ekkor már ki lehet szedni belőle.
Paradicsommal és teával nagyon kiadós vacsora.
én is ép ezt gondolom,én csak az alapját rotyogtatom addig kb......spenót sóska stb szintén,nem turmixolom,de akkor is....
viszont a gyerekeim rájöttek hogy az üveges zöldborsó pl nagyon finom ízű,egy kis zöldséglével összerottyantva finom borsóleves van hamar mert az már vajpuha önmagában....vagy egy gyorsrizzsel keverve finom köret van belőle valamiféle kisütött feltéthez....ha már mirelitkajákat emlegetünk a fagyasztott sült krumpli + a fagyasztott feltétek,halrudak stb kukoricakonzervkörettel tartárral stb hamar megvannak nagyon
gombapörkölt konzerv tisztított szeletelt gombából lehet tejföllel vagy csak simán pörköltalappal és ezt lehet variálni hogy maradék grillcsirke darabokat beletenni lehet főzni két napra és így már kétféle kaja van és akkor az idővel is lehet játszani főleg ha tényleg ennyi emberre különbözőt kell készítened
vagy tojáskrém gépi aprítóval pár másodperc alatt a főtt tojás és hagyma megaprítva ,lehet tojást is megfőzni két napra, hűtőben eláll és van mihez nyúlni, vagy gyümölcssaláta ha csak nasit szeretnének a gyerekek vacsira mondjuk ebben a nagy melegben, azt is csak össze kell vágni itt már spórolsz az idővel amit a köv. ételre tudsz még hozzátenni vaj, pirospaprika illetve ki hogy szereti lehet majonézesen is
vagy virsli pörkölt szintén csak pörkölt alap kell, és rá a karikázott virsli, van aki zöldborsóval is csinálja és tasakos rizs
En is mar felkockazva teszem el.
Nalunk egy bizonyos oraban naponta rogton jon melegviz (amugy egesznap nem rogton ugyhogy pocsekolas lenne), ez pont vacsiidoben. Igy hamarabb forr fel, mert mar meleg, de bacitema, nem tudom, lobogo forro vizben gondolom elpusztulnak.
Ha maskor kell forro viz akkor vizforraloval csinalom, ez a leggyorsabb (es nem dragabb ha csak erre hasznalom)
Most arra gondoltam hogy a fozest meg el lehet intezni hamarabb kuktaval de a pucolast nem. Szoval minimalis elokeszulet az kell mar napkozben vagy elozo nap.
Nalunk altalaban 5 fele fozok 5-nek es ezt egy adott konyhapenzbol/es idobol ki kell hozni, meg amikor elkezdek fozni a legkisebbnek (holott csak melegitek mert nagyjabol azt is elore megcsinalom amit lehet), azalatt a 2 nagy mar vinnyog, hogy ehesek...ezert szamit nalam 5 perc ide-oda, nem mindegy. Nem halnak ehen de megy a nyivakolas:)
További ajánlott fórumok:
- Programajánlók - Szórakozás, kiállítások, programok az egész családnak
- Mit főzöl holnap a családnak?
- Ki mikor és hogyan mondta vagy mondja el a családnak a nagy hírt?
- Lehet-e gyes, vagy gyed alatt dolgozni, mondjuk egy masik cegnel?
- Budaörsiek! Hogyan juthatok el a Budaörs, Gyár utca 2. szám alatti ipari parkhoz mondjuk a Moszkva térről tömegközlekedve?
- Hogyan főztök a 90 napos diéta alatt a családnak?