Mókás szavak baba nyelven, avagy fejtörő, vajon mit mondhat a gyermek (beszélgetés)
A lanyom kiszedte a szekrenybol a nokedli szaggatot a fiam meg uvoltve kiabalta hogy kaknidli..Mikor a zoknidli bammeg-hez ertunk,akkor kezdett derengeni..Szegeny Anyam allt a magyar-angol kaosz kozepen,es ketsegbesetten hajtogatta :Mit kersz kis rozsam?Mit csinaljak neked?
Akkor nyugodtak meg,mikor eloszedtem a krumplit..
Az en gyerekeim nem nagyon beszelnek meg magyarul:(De ez a 'gyongyszem' nagyon emlekezetes:kb 3 eves korukban kerdeztem mit kernek ebedre..Elvonultak tanacskoztak,majd kimasiroztak a konyhaba es komoly keppel kozoltek:kaknidlit szeretnenek ebedelni..Anyukam pont latogatoban volt,neztunk egymasra mi az a kaknidli?A 2 gyerek frusztraltan ismetelgette kaknidli kaknidli..Egyszer a lanyom arca felderult es kibokte zoknidli bammeg!!
Utobb kiderult,sztrapacskat kertek:krumpli-nokedli de a krumpli es a zokni szot osszekevertek,es mivel a zoknit kakninak hivtak igy lett kakni nokedli..Anyukam azota is kerdezgeti oket csinaljon ebedre kaknidlit?
Megvan a következő gyöngyszem.
bokka-kolbász
Na csak meg lett. Alig hittem a szememnek, ill. fülemnek. Bent voltunk a gyerekrendelő várójában. Mutogatta a gyerekrendelő ajtaját és mondogatta, hogy kukunye.
Rákérdettem, hogy menjünk be? Ő pedig mosolyogva igent bólintott és az ajtóra mutatva áhítattal ismételhette, kukunye, kukunye....
Van még egy szó, aminek nem ismerem a jelentését. Régóta mondogatja, nem túl sűrűn, de tegnap megint sláger volt:
-Kukunye
Na ez mi lehet?
Az én "kislányom" (24 éves :)) is felcserélte a betűket babakorában.
Muciüveg - cumisüveg
Pasi - sapi (sapka) :)
pacsuka - papucs
repepek - retek
vajanyenye - vajaskenyér
pepi - a lába
pösölő - seprű
ömbölidbe - öledbe
gilita - giliszta
bogya - szőlő
golyóleves - borsóleves
bizsongó - zsibongó (a bölcsi közösségi szobája)
sárgalábé - karalábé
nokszni - zokni
tasó - tesó
és a nagy kedvencem:
ekete a űűű - fekete a fű :) ugyan fehér volt, mert deres volt :)))
Hogy a "kicsi" - 22 éves :) - se maradjon ki, apja egyszer mesélte, hogy a felmosófát katonáéknál "motoros fókának" hívták. Egyszer nagy bőszen tologatja a konyhában kábé két évesen, és kiabál: Apa, nézzed, motorosan fókázok :)
Ezek a szavak náluk "beépültek" a családi szóhasználatba, tehát én a mai napig "pösölök" :)
Kislányom minden állatot vevének hív. Tegnap itt volt a dédi és mutatta neki a macskás képet a falon: "Mi ez?"
Kislányom: "Veve!"
Dédi: "Ez cica"
Kislányom: Cici!!!"
Ma újabb rejtélyre derült fény: kiderült, hogy a napok óta emlegetett "katyi" nem más, mint a Kac-kac kócok, ami a kislányom kedvenc meséje:)))
Először Katira gondoltam, csodálkoztam is, hiszen nincs is Kati a közelünkben, miért pont ezt mondja, de ma a tv előtt is mondta, mikor a mese kezdődött:)
További ajánlott fórumok:
- Ha nem mondhatod el senkinek, mondd el hát mindenkinek!
- Anyukák két gyermekkel, beszélgessünk
- A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok
- Nevel valaki halmozottan sérült gyermeket?
- Most megy ötödikbe a gyermeked? Beszélgessünk!
- Milyen nyelven szóljunk a gyermekhez, ha a szülőknek más-más az anyanyelvük?