Mivel, hogyan kezdtétek a hozzátáplálást? (beszélgetés)
szia. Mi 2.5hósan kezdtük a gyümi levet,orvosi javallatra. Sok idegeskedés miatt tejcsim csökkent, irdatlan hasfájások mellett.TÁpis kiegészítést nem fogadta el, vagy ha keveset igen (tök mindegy mien márkát) akkor a 20ora helyett 24et üvöltött a cseppem. 2 nap lé után pürét kapott,mert mindig éhes volt,és stagnált a suly,söt csökkent. elfogadta, nagyon imádja azota is. 2-3 hét után sikerült visszább hozzni a tejem...de a kanál és a püré maradt, 3hós korától alma-barack-répa...most 4 hós és szilva,meggy,körte lassan... Szépen hizik, tápi azota sem...tejcsi és a pürék,mellé kamilla tea. Baba válogatja mit szeret,mikor és mennyit kér.
Én mindent magam csinálok, itt a kert sok gyümi,zöldség ami garantáltan bio, fagyasztok is rendesen neki télire.
Nálunk ö provokálta ki a korai hozzátáplálást, azota is élénken érdkelödik minden után amit mi eszünk.
Orvosi felügyelet mellett adtunk neki mindent...
szia!
én 2 egymás utáni étkezést váltanék ki, ha már ez a terved... 10órai gyümi és ebéd főzi, vagy ebéd főzi és uzsi gyümölcs később tejtermék (nálunk nagyon nyerő a joghurt akár gyümölccsel, akár natúr).
kezdetben felesben tápival, illetve sok kaját lehet azzal keverni (krumplit, gesztenyét, barackot, stb)
Ne forog, nem is próbálgatja, lusti baba. Fogzás sincs szerintem, mert nem nyáladzik.
Első gyereknél is kb ilyenkor kezdtük a hozzátáplálást védőnői meg orvosi javaslatra. Azt mondták, inkább kaja, mint táp, ha nem muszáj, azt hagyjuk ki. Ha nem érett még a kajára, nem fogadja el, akkor kiegészíthetem a tejet táppal.
A kislányom is felkel újból éjszaka, ez ilyen idős babáknál normális: fogzás, mozgásfejlődési bumm.
Nem gyakorolja pl. a forgást? lehet, azért nyugtalan.
Nem okoskodni szeretnék, de minél kevesebbszer van egy gyerek cicire téve, annál kevesebb tej termelődik, úgyhogy a legrosszabb stratégia kiváltani az étkezéseket.
Szerencsére a szakemberek, védőnők, gyermekorvosok is belátják mára (legalábbis nekem szerencsém van), ha legalább egy, esetleg kétéves korukig is szeretnénk szoptatni a gyermekeinket, akkor nem kell őket szilárd ételekkel teletömni, csak az ízek megismerése, a hozzászokás miatt egyenek ezekből, és mindig minden egyes étkezés előtt, vagy után (nem közvetlenül!!!) szoptassunk rá.
ha van tejed lefagyasztva, vagy tudsz még fejni, azzal sűrítheted a krumplit vagy akármit. ha már túl van pár zöldségen és gyümölcsön, azokat keverve adhatod. (krumpli-répa, krumpli-borsó püré, alma-krumpli, banán-barack, ilyesmi) Almával tulajdonképpen minden finom. Kicsit édesíti a zöldséget.
Mi első babával 4-5 hónaposan kezdtünk el enni, de 10 hónapos koráig szopizott is mellette.
mi egy hete kezdtük őszibarackkal. Első nap csak pár kanál lé, aztán pár nap után már a sűrűje is. 7-10 napig ezt, aztán alma, krumpli, stb.
4,5 hónapos, van tejem, de nem elég tartalmas neki.
Egy hozzászólást jegyezz meg, mégpedig negyediket, Csibebébi ha jól emlékszem.
Én meghallgattam egy WHO-s elöadást és nagyjából aszerint etetem a nyolc és fél hónapos fiamat.
Öt hónaposan még ne siess, föleg, ha van még tejed.
Én répával és sütötökkel kezdtem hat hónaposan, majd szép lassan jött a többi. Gyümölcsöt kb. hét hónaposan kapott elöször, hogy elötte szeresse meg a zöldségeket.
szia!
kisfiam 8 hós lesz a héten. 3 hós kora óta eszik... szinte mindent. kezdtük: alma, répa, krumpli, sütőtök (nagy favorit!), zöldborsó, paradicsomos krumpli (szintén kedvenc), fejessaláta, spenót... most meg már szinte bmit megeszik... gyakran ugyanazt, mint mi: húslevesből a zöldségek meg a husi, csirkepörkölt, krumplipaprikás, paradicsomos húsgombóc, halászlé, bolognai... ma finomfőzelék volt a menü...
kb 5 hónapos volt, amikor először fordult elő, hogy ebéd után nem tartott a cicire igényt... most már 4 étkezés (10órai, ebéd, uzsi és vacsi) cici nélkül megy, csak a reggeli és a fürdés után van étkezésként cici.
igaz, emellett még azért kb 2-3x szopizik a nap folyamán, random módon, mert inni meg nem nagyon akar...
Ja, babakekszet már mi is eszünk. Az őszibarackot csak úgy eszi meg, ha az van benne, amúgy fintorog rá. Egy fél őszibarackhoz kap egy Hipp-es babakekszet.
Ma vettem neki sütőtökpürét meg paradicsomos burgonyapürét, majd valamelyik nap azokat is megkóstoltatom vele.
6 hónapos kortól adható
alma, őszibarack, meggy, gesztenye
burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica
7 hónapos kortól adható
banán, körte, narancs, citrom
paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,
fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),
passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék
hús: csirke, pulyka
étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma
8 hónapos kortól adható
kenyérhéj, kifli
szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka,
vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót,
sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab
hús: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal
Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,
natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként
árpa, rozspehely
bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán
gyümölcsteák
akkor jól haladtok, a kislányom hat és fél hónapos, másfél hónapos munka után végre eszik egy kis adag barackot és almát minden nap, egyenlőre semmi mást nem hajlandó elfogadni, ma pl. burgonya-cukkini párossal próbálkoztam, de elutasította, úgy mint három napja a sárgarépa-burgonya párost
sütőtököt elfogadja, de az nagyon meghajtja
egyébként csak szopizik
További ajánlott fórumok:
- 3 hós a babám. Tudom, hogy csak 4 hós kortól lehet elkezdeni a hozzátáplálást, de mégis mikor? És mivel?
- Hogyan tartható fenn a szoptatás, hozzátáplálás mellet? Kislányom 8 hós, idáig szinte csak szopis volt, mióta kanalazunk tejem alig van:(
- Válás után ti hogyan kezdtétek újra az életet!?
- Tápszeres babánál hány hónaposan kezdtétek el a hozzátáplálást?
- 3 és fél hónapos csecsemőt mivel lehet hozzátáplálni, egyszerűen nem lakik jól a tápszerrel...kivárom a 4. hónapot, mivel kezdhetem?
- 4, 5 hónapos a kislányom.ti hogyan kezdtétek tápszer mellé a hozzátáplálást?