Mitralis prolapsus adókedvezménye? (tudásbázis kérdés)
Oké,megnézem.
De találtam mást is.Itt nem írnak feltételekről, egy adótanácsadó írta.
Kedves Anita!
1 éve egy kardiológus írta a leletemre a kéthegyű mitralis prolapsust, melyet napokkal később a háziorvosomnak is leadtam, ez önmagában elég ahhoz, hogy most esetleg élhessek az adókedvezményemmel? Bár gondolom az orvoson múlik, hogy megadja-e nekem az igazolást.
Másik kérdésem, hogy az interneten keresgélve ennek a diagnózisnak a BNO kódja I3410. A fenti listában viszont I341 van megjelölve, egy számjeggyel kevesebb. Elég egyértelmű, hogy ugyanaz a betegség van mögötte, de Ön szerint melyikkel kellene majd feltüntetni?
a válasz:
Ha a betegséged szerepel az adókedvezméynre jogosító betegségek listájában, akkor nem az orvos hatásköre dönteni. Mindenképpen ki kell adnia az igazolást!
I3410=I341, jó lesz.
NYHA stádiumok:
New York-i Szívbetegséggel Foglalkozó Társaság (New York Heart Association, NYHA) a következő négy stádiumba osztja a szívbeteg mindennapos tevékenységének kényszerű korlátozását:
I. osztály: A fizikai aktivitás nem korlátozott. A szokásos fizikai terhelés nem okoz indokolatlan fáradtságot, nehézlégzést vagy anginás fájdalmat.
II. osztály: A fizikai aktivitás enyhén korlátozott. A szokásos fizikai tevékenység tüneteket vált ki.
III. osztály: A fizikai aktivitás jelentősen korlátozott. Nyugalomban a beteg panaszmentes, de már a szokásosnál kevesebb mozgás is tüneteket okoz.
IV. osztály: Mindennemű fizikai aktivitás rontja a beteg közérzetét. A tünetek nyugalomban is fönnállnak.
Itt a teljes lista.
Hiába szerepel a felsorolásban, az első oszlop feltételének is igaznak kell lennie, azaz:
"Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban", azaz előrehaladott súlyossági fokban, ezt kell igazoltatni kardiológussal.