Mit tehetek ha 5, 5 éves lányom visszaél a bizalmammal? (tudásbázis)
azért akarja, hogy a kistestvér rosszat csináljon, mert akkor "eljátszhatja a felnőttet" vagy rajta keresztül tudják meg a szülők, azt hiszi, őt megdicsérik, mert szólt, hogy a kicsi rosszat csinált. szerintem eléggé kis rafinált 5 és fél éves létére...
szereti a kistestvérét? lehet, hogy úgy látja a helyzetet, hogy a kicsivel röbbet gondolkoznak? mert így szokták gondolni a nagyobb testvérek. meg kell próbálni az ő fejével gondolkodni a probléma megoldása érdekében. az mindig segít. vagy csak egy beszélgetés vele.
Ez a viselkedes elegge elterjedt a testverek között :)
A nagyobbik kihasznalja a kicsit a sajat javara , legtöbbször azert mert Ö , a nagyobbik mellözve erzi magat !
Igen a gyerekek hamar megtanulnak fantazialni es nem minden tudjak mi a valosag es mi az amiröl almodoznak ? !
Ahogy látom a szabályok megvannak hogy mi rossz és mi jó! Emellett te vigyázol a két gyerekre tehát ha az egyik "rosszat tesz" akkor ezt neked lehet elmondani. Most a hierarhiában 2 szint van, te és a két gyerek.
Szerintema megoldás az hogy a nagyobb "felügyeletére" bízod a kicsit! Vagyis az ő feladata hogy vigyázzon, ne történjen vele rossz, ne csináljon rosszat.
Ha jól kommunikálod, így a nagyobb fontosabbnak érzi magát és nem akarja elnyomni(lejáratni) a kicsit hisz tudja hogy ő "fölötte van". A jóról-rosszról való elbeszélgetés, fenékre csapás lehetőség de az alap problémát nem oldja meg! Viszont ha féltékeny és kevesebbnek érzi magát akkor egyre rafináltabb eszközöket talál ki!
Ha meg szerencséd van akkor ez jól alakul ki és az életben is később óvni fogja a fiatalabbat mert ezt szokja meg.
Persze mondani könnyebb mint megcsinálni, tudom:)) Én így látom.
Nálunk is zongorázni lehetne a különbséget a nagynál, amikor a kicsi a közelben van, (rémes, hisztis, kötözködő, nyafogós, árulkodó...széles a repertoár) meg a mikor a kicsi távol van (udvarias, illedelmes, értelmes, okos, kedves, szófogadó, segítőkész).
Ez van.
Szerintem ez a testvérféltékenység egyik tikus megnyilvánulása.
Ő még nagyon gyerek, nem rosszaságbőól, gonoszságból műveli ezt, hanem figyelmet akar.
ez inkább nem is bizalom hanem szófogadás kérdés.
miért akarja a nanylány,hogy a tesója rosszat csináljon.
Olyan nagy prblémám lenne, a lányommal,hogy a picinek (3éves) olyanokat mond, hogy csinálja meg amit nem szabad, pedig én rengetegszer elmondom neki, hogy baja eshet.És amikor szegény kicsi megcsinálja olyankor meg jön hozzám a nagylány hogy a kistesó rosszat csinált.De tudom hogy ő mondta neki.
Meg a másik gondom, hogy minden második mondata hazugság.
További ajánlott fórumok:
- Kislányom 20 hónapos és a nagylábujj melletti lábujja egyre jobban ráfekszik a nagylábujjára. Mit tehetek?
- 26 hónapos lányom, képes elájulni a hisztitől! Mit tehetek?
- 4 éves kislányom kiabál, mit tehetek?
- Mit tehetek, ha 2 éves lányom rossz evő?
- Mit tehetek, ha a nagylányom rosszra tanítja a kisfiam?
- Mit tehetek még az influenzás lányomért?