Mit lehet tudni az elől fekvő méhlepény kockázatáról a terhesség folyamán? (tudásbázis)
Örülök, látod, csak megoldódott. A terhességi diabetes sem kellemes, de össze sem mérhető egy placenta praeviával szövődmények szempontjából.
Ne izgulj, most már nem lesz semmi baj,további szép kismama-napokat kívánok Neked!!!!!!!
Sziasztok.
Tegnap voltunk orvosnál,és a lepény dolog az megoldódott.Feljebb ment!!!!!
Viszont most meg a a cukrommal van gond,be kell állitani.Hát...tényleg mindig van valami.De végül megéri!!
Igen, feljebb fog, mert ahogy a méh növekszik, úgy húzódik feljebb a lepény is, és a méh a 36. hétig nő, tehát jó esélyed van rá hogy elkerüljön a méhszájról placentád. :)
Annyira veszélyes, hogy jobban kell vigyáznod Magadra, nem emelni, sokat pihenni, semmi extra, ja és a legkisebb görcs vagy vérzés esetén AZONNAL ORVOS!
Az én terhességeim is ilyenek voltak,( háromból kettő) végül sima szüléssel gyönyörű egészséges fiaim születtek . :)
Sziasztok! Nekem a 28. héten fedezték fel a mélyen tapadó méhlepényt-addig senki. Akkor azt mondták, hogy ahogy nő a pocak feljebb kerül.
Nekem nem került feljebb, de egyik ultrahangon sem említették később, a papírra sem írták rá.
Csak a szülésnél okozott problémátt-nem is kicsit.
Én voltam a hülye, hogy nem kérdezgettem a dokikat minden egyes Uh-nál, hogy mizu a lepénnyel????
A magzatot tápláló méhlepény a legváltozatosabb helyen tapad a méhfalhoz és az esetek túlnyomó többségében ennek az elhelyezkedésnek semmilyen befolyása nincs a terhesség kiviselésére. A leírásokban ilyen a mellső vagy hátsó fal, a fundus vagy valamelyik oldalon való tapadás emlegetése.
Veszélyes helyzetet jelenthet, ha a pete alsó pólusánál, azaz a méhszáj környékén vagy annak területén van a tapadás. Az elől fekvő lepény súlyos szövődmény, már korán vérzésekhez vezet; egy súlyosabb vérzés pedig anya és magzata életét is fenyegeti. Az előlfekvő lepény kórházi kezelést igényel.
Ha a méhfalban esetleg myoma göb van és a lepény tapadása befoglalja ennek a területét is, ez táplálási zavarokat illetve időelőtti (részleges) lepényleválást is okozhat.
Tudni kell, hogy a méhűr változásával a lepény helyzete is változik. Nem vándorol, de pl. egy, a 12. hét körül még mélyebben tapadónak ítélt lepény a méhűr fejlődése révén a méhszájhoz képest "feljebb kerül", ezáltal kikerül a veszélyes zónából.
A méhszáj szélét esetleg elérő, a terhesség utolsó szakaszában általában kisebb vérzéseket okozó mélyen tapadó lepény viszont általában szülés közben pozitívan viselkedik: a fájások hatására a bemenethez nyomódó koponya mintegy tamponálja és a vérzés szűnik.
Tehát nekem ugymond érinti a méhszájat lejjebb tapadt+ ! De mé pont ott???Hát nem volt elég helye neki ahol békésen megtapadhatott volna ehh..
Én hiába szültem már három gyereket valahogy a lepény tapadásával soha nem foglalkoztam pedig most látom hogy mennyire fontos dolog...Én azt sem tudom hogy jo-e hogy a hátsófalon van azt hogy mélyen tapadt az gondolom nem jo de megnéztem a többi babámnál is mindig mélyen tapado volt de soha nem mondta a doki hogy vigyázzak vagy hogy pihizzek de nekem sem okozott soha semmilyen galibát sem a terhességem alatt sem szülésnél én mindig piszok könnyen zsültem remélem ez most sem lesz másként)) De ennyire nem akarok előre rohanni az időbe,egyenlöre én azt a bizonyos két-három hetet várom hogy feljebb kerüljön és kiszabaduljunk ebből a "veszélyes" zónábol)))
sziasztok csajok) Tegnap voltam uhangon a dokim szerint 13hetes és 5napos a terhességem baba jolvan és imádnivalo)) Felvették kazettára amitől én totál elolvadttam)) Azota sem vérzek de még mindig fosok ne hogy baja legyen)
Ez áll az uhangos papíromon:a Placenta a hátsófalon mélyen tapad,fundus. Na ennyi...még mindig pihi semmi hancurozás,tehát kímélő életmod)
Kéthét mulva kell mennem meglesi hogy a 16dik héten mennyit huzodik fejjebb mert még mindig lent van de nem fedi a méhszájat csak lejjebb tapadt.Remélem nem lesz semmi baja..
Sziasztok csajszik!
Én 21 hetes terhes vagyok. Sajna már eleinte görcsölt a pocakom, amire salbutamol tablettát kaptam, aztán a 18 heti uh kiderült hogy a méhlepényem széle érinti a méhszájat. Persze a dokim egy szóval se mondta... Mindegy, azóta már váltottam. A másik doki is mondta, hogy no szex, stb... Viszont egyik se kérdezte, hogy dolgozok e még??? Kedden megyek úgyis, akkor majd rákérdezek, de ha nem szabadna melózni, azt csak mondta volna vki nem? Vagy túl naiv vagyok?
Szia panka2,
nem tudom, mennyi idős terhes vagy, én két hétig barnáztam a 6. hónapban, ezzel együtt két hónapig kellett feküdnöm itthon. Néha azalatt visszajött, ha sokat "ugráltam" (pl. üldögéltem a gép előtt....), a lepény egészen a méhszájnál tapadt. Én is nagyon féltettem... De ahogy nőtt a méhem, feljebb került vele a méhlepény is. (Ennyiből szerencsésebb, ha a mélyen fekvő lepény mellső fali is). Ettől kezdve többet mozoghattam, ijesztő következmények nélkül :-) Most töltöttük be a 36. hetet, mélyen tapadó lepényről és vérzésről szerencsére már szó sincs, a dokim szerint minden rendben, van még 2-3 hetem a szülésig... :-))
Úgyhogy kitartás, és fekvés! :)
Nekem is elölfekvő méhlepény volt. A szextől el voltunk tiltva 6. hónaptól, és azt mondta a doki, legyen összekészítve a kórházi tatyóm, mert ha vérzés van, akkor azonnal császároz.
Aztán nem volt semmi gond, 9 hónapra jött a leányzó. Lehet, hogy túllihegte a doki.
Hello lányokk ) Látom már rég írtatok ide de hát ha el olvassa valaki amit írok :)
Ma nagyon beijedtem a negyedik terheségemet taposom de még soha nem jártam így..el kezdtem barnázni aztán pecsétlödö vérzésem lett amitől hanyat homlok rohantam a dokihoz,aki közöülte babaq jol van lejebb tapadt a lepény szigoru ágy nyugi és egy halom gyogyszer...hát azota se vérzek..remélem nem lesz baja a babának????ugy féltem..
Ezt még nem hallottam. Nekem végig elől fekvő volt, de soha senki nem mondta, hogy feküdjek vele. Nem is tettem. :)
Mindig tanulni valami újat. Bár már késő? :)))
Sok pihi! A terhesseg elejen sok embernek van, hogy nem jo helyen fejlodik a lepeny, de ahogy no a meh, a lepeny is vandorol.
Ha a vegig a terhesseg alatt elol fekvo marad, akkor bizony fekudni kell. Nekem a fonokom ez miatt 6 honapot fekudt, de aztan szepseges leanyzot szult, komplikacio nelkul es idore.
Szoritok, hogy minden rendben legyen!:)
Sziaszotk!
Nekem is így volt az elején. Az együttlétektől tiltottak akkor. Be is tartottuk, és szépen, ahogy nőtt a kicsi, a lepény is vándorolt. (jó helyre:-) Nem is lett semmi gond. A következő uh-nál már rendben volt minden.(lehettünk együtt is:-))))
jaj,hát sokan járnak ebben a cipőben..én is..nekem azt mondta az orvos,hogy ahogy nől a baba,"elemeli"majd a méhszáj mellöl a méhlepényt,és elnöljük.de nekem is pihenést irt elő az orvos..amit nehéz betartani egy2éves mellett,de hát ha nemakarok visszakerülni a kórházba(ahol nemcsinálnak semmit..)akkor szót kell fogadni..tegnap már egy kicsi főzéstől is vérezgettem,úgyhogy fekvés!!!!
De meddig tart ez a tessék pihenni időszak?végig?,meddig vagyunk veszélyeztetve???segitsetek,mert az orvosok elég szűkszavúak!!!!puszi
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- A terhesség jelei
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Ha már 2-3fokban érett a méhlepény a terhesség 35.hetében menyi idő lehet még a szülésig?
- Volt valakinek kicsit mélyebben tapadó méhlepénye a terhesség elején?
- Létezik olyan, hogy a terhesség alatt végig hátsó fali, fundusi méhlepény a 36. héten oldalsó, mélyen fekvő lesz?