Mit lehet tudni a toxoplazma fertőzés miatt bekövetkezett vetélésről? Lehet gyereket szülni? (tudásbázis)
Sziasztok!
Ez a kórokozó az emberek nagy részében megtalálható!Terjesztői a cicák,nyers hús,kerti munka.
Csak abban az esetben veszélyes a babára ha a fertőzés a terhesség első harmadában történik!!!!
A kórokozó a második babát már nem veszélyezteti!
Tudtommal nem igen lehet megszabadulni tőle.Nekem a nagylányom 13 éves,a vele való terhesség alatt derültki,hogy fertőzött vagyok,de valószínűleg a fertőzés már a teherbe esés előtt történt.A kicsi most 18 hónapos,az ő esetében is vérvizsgálatot végeztek,de azt mondta az orvosom,hogy ebben az esetben semmi ok az aggodalomra.
Szia,ildiko0914!A vizsgalat biztos?Esetleg van alkalmad ujravegeztetni?
A terhessegem elso trimesztereben levettek nekem is a vert vizsgalatokra,ki is jott a toxoplazmozis,de ezt senki sem merte nekem is megmondani,mivel egeszsegugyben dolgozom,es tudom ,mivel jar.7 honapos terhesen kozolte velem a csaladorvosom,ujra elvegezni idom mar keves volt,majd belebolondultam.Vartam a szulest,hogy lathassam,ep,egeszseges-e a gyerekem,utana figyeltem,rendesen fejlodik-e,lat-e,vannak-e idegi tunetei,de szerencsere minden rendben,most 7 es fel eves,fejlett es okos gyerek.
Arra akarok kilyukadni,hogy a laborban is fordulnak elo tevedesek,szerintem ez volt az en esetemben es a nogyogyaszom is azzal nyugtatott,hogy a szifiliszt is sok terhesnel mutattak ki,de tevedes volt az esetek nagy resze.Akkoriban nagyon utanajartam mindennek,ami a toxoplazmozissal kapcsolatos,en is ugy tudtam,a macskak terjesztik,de ez nem igaz.Falun fordul elo leggyakrabban,a foldmunka meg az allattenyesztes vegett.
Mit javasol a nogyogyaszod?
Esetleg megkeresem a toxoplazmozisrol a tudnivalokat es elkuldom,ok?Ne keseredj el.Es semmi koze az elkovetkezo terhessegekhez,attol gyereket akar szazat is vallalhatsz.
Szia Ildikó!
Nekem volt ez a fertőzésem,kölyök kutyától kaptam.Lehet még kapni a kerti munkától is ,ha a földhöz érünk.
A terhességem alatt végig gyógyszereztek,mert ez a fertőzés idegrendszeri károsodást és vakságot okozhat.Most 6 éves a lányom és szerencsére nem lett semmi baja.Igaz azért még izgulok érte.
Nálam a vetélést majdnem a magzatvíz vétel okozott,mert megsértették a méhlepényt.
Hát nem tudom,ha a testvérednek már volt két vetélése,akkor miért folytatja a munkát,ha a vegyszerekre gyanakszik?
Konkrétan nem is volt ilyen kivizsgálása? Mármint toxoplazma. Sokmindentől lehet vetélés. Lehet, hogy a vegyszerek miatt is, ki tudja? Lehet az is, hogy gyenge a méhe, de ezt nyilván említette volna az orvosa.
Nehéz lenne csak így felállítani egy "diagnózist", és én sajna nem vagyok doki.
Ez a toxoplazma fertőzés és nagyon sok minden összepasszolása esetén fertőz. Bizonyos időnek el kell telnie, hogy a kórokozók életképessé, fertőzővé váljanak.
Állítólag a friss cicakaki se fertőz, a fentebb említett okok miatt, de ha egy kismamának "benti" cicája van, óvatosságból húzzon gumikesztyűt, vagy kérje meg valamelyik családtagját erre a feladatra. Nem árt a cicaalom gyakori fertőtlenítése, ezáltal szerintem gyakorlatilag elkerülhető a fertőzés.
Kertészkedés közben sem árt a kesztyű, hogy a "kinti" cicák esetleg a kertünkben található potyijával se érintkezhessünk.
Állítólag a terhesség első harmadában bekövetkező toxoplazma fertőzés jelent veszélyt a magzatra.
Ha az anya már fertőződött ezzel a kórokozóval, a szervezete már kialakította ellene a megfelelő védekezést, és ahogy olvastam, később ismét vállalhat babát. Tévhitnek tartják, hogy ez a fertőzés a későbbiekben teljesen meddővé tenné az anyát.
Mindenesetre én nem szeretem a cicákat, és lehetőség szerint távol tartom magam tőlük, ám nem csak ők terjesztik, hanem a nyers hústól is előfordulhat fertőzés...
Megfelelő higiéniai óvintézkedések nyilván lecsökkentik a kockázatot.
További ajánlott fórumok:
- A vetélésről - néhány kérdés és válasz
- Terhesség alatt hogyan veszem észre, ha megfertőződtem a toxoplazmózissal?
- A toxoplazmának milyen veszélye van, ha terhesség alatt kapom el?
- Ha már ezelőtt vagy 16 éve átestem a toxoplazmózis fertőzésen, kell aggódnom a három kutyánktól? Lehet símogatni? És a babára veszélyes-e?
- Mit lehet tudni a toxoplazma fertőzésröl?
- Mi számít friss fertőzésnek toxoplazmózisnál?