Terhesség alatt hogyan veszem észre, ha megfertőződtem a toxoplazmózissal? (tudásbázis)
Sziasztok!
Nem értem miért kell fizetnetek a toxoplazma vagy akár bármi más szűrésért. Én 2 és fél hete szültem, és teljesen ingyen csináltak mindenféle szűrést. Ráadásul nem is egyszer, mert én se estem még át a toxop. fertőzésen, és ezért fogékony vagyok rá. Kb.3-4 hetente nézték, hogy időközben nem kaptam-e el.
Nekem is a SOTE 2-n van a dokim,automatikusan küldött erre a vizsgálatra,de mondta,hogy fizetős lett.11.700,-t fizettem a toxoplazmózis,cmv és rubeola vérvételért.
Hidd el,itt jó kezekben vagy!
Hát ez iszonyúúú....a 21.században még ilyen van egyes kórházakan....
KI vagyok akadva, pénzt kérnek tőled azért,ami amúgy kötelező és ingyenes?!
Na mind1, legalább Pesten normálisan foglalkoznak veled...
Sziasztok!
Visszaértem a dokitól. Hát kiderült egy két hiányosság ismét a veszprémi kórház nem törődömsége miatt!!!! Elég pipa vok.
3 hét múlva megyek megint pestre és mindent megcsinálnak,amit itt "elfelejtettek".3napig fent leszek.
32-33.héten be kell már feküdnöm az ikrek miatt,de megmutattak mindent,nagyon kedvesek voltak,úgyh.most már jó kezekben leszek. 2000ft a toxoplazmózisra a vérvétel,és beutaló se kell. Érdekes,hogy ezt a védőnő nem tudja.
Ott legalább figyelnek rátok. Nekem eddig a 20hét alatt meg sem említették ezt a tesztet. Mindennek nekem kell utána járnom,amit már nagyon unok.
holnap remélem,hogy a pesti doki megcsinálja a tesztet nekem is.
Nyugodj meg, biztosan nem kaptad el. Tavaly voltam terhes és egész nyáron ezen paráztam én is, mert véletlenül ettem nyers húst, ami ugye megfertözödhet.
Ha elkapnád sem valószínü, hogy észrevennéd, de olyan tünetei lehetnek, mint a megfázásnak.
Nálunk 6 hetente készítenek tesztet, így akkor is idöben lehet tenni ellene, ha már egy hónapja megfertözödött a kismama.
ÓÓÓ, hát gratulálok a két picurhoz! :D
Nem lesz semmi gond! :) De majd írj a fejleményekről!
hát igen, az ember ilyenkor aztán tényleg odafigyel magára.
köszi a jókívánságot, neked is, én is a 20.hétben vagyok.
Szegény te..., átérzem a kínlódásodat, hisz én is elég aggódó kismama vagyok! Merre laksz,h. ott nem kötelező?
És most egy okos tanács... :) Próbálj meg ne izgulni, pozitívan hozzáállni mindenhez! Nem lett/lesz semmi baja a picurodnak attól a fránya macskától!
Boldog babavárást!
És ha meg van az eredmény( sztm 1 hét alatt), írd meg!
Nem tudom,hogy itt miért nem kötelező! Csütörtökön megyek pestre,majd ott megcsináltatom.Remélem nem találnak semmit.
Neked is jó babavárást! :-)
Hát ez tényleg gáááááz!
Itt megnézik, ott nem????!!!!! nem is értem...
Esetleg nagyobb intézményben próbáld meg, gondolok itt klinikára...
Most már járj utána...
Lehet,h. a végén kiderül,h. mulasztás történt?!
Szia!
Most hívtam fel a védőnőt. Nem kötelező erre a szűrés,így nem csinálják. azt mondta,abban se bíztos,hogy ki adhat erre beutalót,de szte csak a nődokim. Enyhén ki vok akadva!
Van ilyen rublika a kiskönyvben,de nekem nincs semmi beleírva,mert nem csinálták meg. Ha nem kérdezek rá,akkor még most se tudnám,hogy nekem kell utána járnom,hogy hol veszik le a vért ehhez. tök röhely!!!!
A 16.hetes vérvételnél nézik a toxoplaz.-t, amikor az AFP-t is. Ezt kötelezően nézik, és nekem azt mondta a védőnő,h. még kétszer (tehát összesen 3x) nézik a vérből. Bele is írták a kiskönyvembe,h. negatív.Tehát még nem estem át rajta sajnos, pedig világ életemben voltak macskáink,kutyáink...
Kirababa,hogy hogy nincs ilyen rublika a kiskönyvedbe? Hát ezt nem egységesen csinálják??
Hol élünk, te jó ég?!
Amúgy én Szegedről írok.....
Ezt találtam neten:
A macska ürülékével szabadba jutó Toxoplasma oociszták a szennyezett talajról a zöldségekre, gyümölcsökre kerülhetnek, és ezek elfogyasztásával jutnak az emberbe. A fertőzött talaj közvetlenül is bekerülhet az emberbe: kisgyermekeknél nem ritka a „földevés” szokása, de a kertészkedő ember keze is szennyeződhet a fertőzött talajjal. Ritkán (különösen kismacskák esetén) a macskák simogatásakor, becézgetésekor a Toxoplasma oocisztákkal szennyezett szőrrel is történhet fertőzés. A fertőzés másik útja az, hogy az ember fertőzött állat húsát (pl. sertés, marha, baromfi) fogyasztja el. A sütés-főzés ugyan elpusztítja a Toxoplasmát, de a nem alaposan főzött, sütött húsételek vagy a nyers hús fogyasztása (tatárbifsztek!) veszélyes lehet. Legveszélyesebb módja az emberi fertőzésnek: ha egy várandós anyából a méhlepényen keresztül eljut a Toxoplasma a magzatba.
Ha csak simogatja valaki a cicát,akkor is elkaphatja,és az ételen is megtapad. Na szép.