Mit lehet csinálni a fa kenyértartóval, ha teljesen bepenészedett? (tudásbázis)
A fabol keszult konyhai eszkozoket nem szabad eros vegyszerekkel kezelni.
Az ecet, a forro viz es a citrom eleg.
Vmiert olyan tipus vok :"ami egyszer bavalik"
Aztan,ha nalam is bepeneszedek, majd atgondolom :)
..igazad lehet :D
Én vágódeszkával jártam így. A gyerekem elpakolta a félig vizes deszkát a fazekak közé, jó be a sűrűjébe és az bizony bepenészedett...
De a hypo és a forró víz helyrehozta, azóta szem előtt van és a tűzhely tetején szárítom ki (az ilyen nyirkos időben)
Tedd be a sütődbe és lassan fütsd fel kb 110 C fokra!A fa nem gyullad meg ezen a hőfokon,de ha van műanyag benne,az megolvadhat!!Kapcsold ki a fűtést,hagyd lehülni A penészgomba a hőtől elpusztul!Utána erős szálu kefével dörzsöld át a fát!Portalanitsd!
Egy hőmérőt vele egyidőben célszerű fára tenni és azt néha ellenőrizni!
Szinte minden boltban nylonzacskót adnak hozzá. Papírtasak ritka, mint a fehér holló.
Lehet tiszta konyharuhába is csavarni, de ennek mosásához ne használjunk sok mosószert, öblítőt, mert a kölnis kenyér sem gasztronómiai csúcs :)
...esetleg még forróvíz és hypo....
Sose volt és nem is kellene. Kenyeres kosár és abban tárolva,amiben megvettem a kenyeret és slussz.
Én biztos kiívelném a kukába.
Még betegségeket is okozhat. Ne küzdj vele, nem éri meg.
A fa rostjai közé beette magát a penészgomba micéliuma. Radikális eszközökkel ki lehet irtani talán, de lehet többe kerülne, mint egy új kenyértartó. Nem is beszélve a felhasznált anyagok szagáról (pl. akár a tömény ecet is jó lehet) illetve , hogy a fa megvetemedik, elhasad, elszíneződik, kimegy a formájából egy hosszabb áztatás hatására.
Szóval sok munka, kevés kilátás a sikerre...
A penészt mosogatószeres szivaccsal le tudod takarítani róla és aztán megszárad. Ez attól van, hogy a kenyértartó alja simán fekszik az asztalon vagy pulton, nics szellőzése alul. Lehet venni morzsatálcát ráccsal, én azt a fa rácsot a kenyértartó alá teszem és így tud szellőzni.
Időnként belülről is ki kell törölgetni és amíg nincs benne kenyér, mert mondjuk elfogyott, simán szellőztetni kell. Jó, ha a belsejébe a kenyér alá teszel konyhai kéztörlő papírt, az nagyon jó magáva szívja a kenyér ill. a levőben levő pára egy részét és kevésbé penészedik.
További ajánlott fórumok:
- Tupperware kenyértartó.. Hogy tisztítod kiha penészes lesz benne a kenyér?
- Tényleg igaz az az állítás, hogy új építésű házba nem szabad tapétát rakni, mert bepenészedik alatta?
- Penészes FA kenyértartó
- Szeretnék egy blogot csinálni, de fogalmam sincs, hogyan kezdjek neki... Teljesen laikus vagyok ebben a témában... Tudnátok segíteni?
- Vákuumos kenyértároló tapasztalatok
- A télen, 2 személyes Cardo ágymatracunk, alsó (perketta felöli oldala) bepenészesedett. Mit tudok vele kezdeni? Hogy lehet kitisztítani?